Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

ПАМ`ЯТІ ГЕРОЇВ КРУТ

Дата: 29.01.2021 10:44
Кількість переглядів: 428

«Вони хотіли кохати та жити, Але взяли до рук зброю  та стали на захист своєї Батьківщини».

         Більш ніж сто років тому, напевно, як і сьогодні, без страху і без жодних сумнівів, студенти та гімназисти прийняли бій за незалежність України, як своє головне покликання на землі. Саме бій під Крутами для українського народу став символом свободи, героїзму, громадянської свідомості та честі, самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність.

      29 січня вся Україна вшановує пам’ять юних захисників Української Народної Республіки, які ціною свого життя та крові стали невід’ємною героїчною частиною українського визвольного руху кінця січня 1918 року – бою поблизу Крут. На захист нашої Держави від більшовицьких військ стали молоді студенти та гімназисти, які не зважаючи на свою молодість та недосвідченість, мали національну свідомість та гідність і, на при великий жаль, були жорстоко розстріляні.  У радянський час могили полеглих під Крутами було зруйновано. Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії.

     Після здобуття Україною незалежності, подвиг героїв Крут зайняв чільне місце в пантеоні національної слави. І хоч вони зазнали поразки, сміливість та жертовність молодих героїв зробила їх прикладом для майбутніх поколінь захисників України і до сьогодні. Низько вклоняємося пам’яті наших захисників і дякуємо за свободу та незалежність нашої держави!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь