Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

ВІДНОВНЕ ПРАВОСУДДЯ: УГОНИТВІ ЗА СУЧАСНИМ ГАДЖЕТОМ ПІДЛІТОК ЛЕДЬ НЕ ПОТРАПИВ ЗА ГРАТИ.

Дата: 23.02.2021 14:24
Кількість переглядів: 417

Крадіжки вчиняють не лише діти з незаможних родин, а й ті, кому батьки ні в чому не відмовляють. Про те, що крадіжка – це злочин, за який можуть покарати, підлітки усвідомлюють лише тоді, коли їх затримують поліцейські.

Саме про це наша наступна історія одного з підлітків, які рідко замислюються над наслідками своїх вчинків. Хлопець поступив у престижний коледж Житомира. Веселе студентське життя, нова компанія, нові друзі. Побачивши у дівчини телефон останньої моделі, хлопець просто викрав його. Пізніше, коли з’ясували, що саме він поцупив телефон, підліток не міг пояснити мотиви свого вчинку. Адже і у нього був свій дорогий гаджет. Втім, необдуманий вчинок хлопця – це кримінальне правопорушення, і кваліфікується воно як таємне викрадення чужого майна. Максимальне покарання за цією статтею передбачає позбавлення волі на строк до 3 років.

Не потрапити за грати хлопцю допомогла участь у програмі з відновного правосуддя. За допомогою медіації сторони примирились, неповнолітній щиро розкаявся, вибачився перед потерпілою та відшкодував матеріальну шкоду.

«Вже 9 років поспіль я працюю адвокатом, але цього разу була в ролі медіатора вперше. Для мене це новий і цікавий досвід. Моє завдання, як медіатора полягало у виявленні істинних інтересів сторін та допомозі їм у напрацюванні спільного рішення, яке задовольнило б обидві сторони конфлікту. Адже дати дитині другий шанс та виправити помилку – це дуже важливо. Водночас важливо і потерпілій стороні надати можливість висловити свою позицію та отримати компенсацію за заподіяну шкоду. Це призводить до того, що кожен відчуває полегшення та розуміння того, що його почули. Під час моєї першої медіації батьки хлопця погодились купити потерпілій новий телефон тієї ж марки і моделі. Неповнолітній вибачився перед потерпілою та шкодував не лише про свій протиправний вчинок, а й усвідомив, що зробив боляче своїм батькам. Сподіваюсь, що цей життєвий урок він засвоїв», – розповідає посередник-медіатор Наталія Нагорна (Регіональний центр БВПД у Житомирській області)

Рішенням суду хлопця звільнили від кримінальної відповідальності. Це перша успішна справа в межах реалізації проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» у Житомирській області.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь