Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Безоплатна правова допомога викривачам корупції

Дата: 26.03.2021 13:44
Кількість переглядів: 473

Протягом 2020 року до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулися 29 викривачів корупції, які потребували захисту їхніх порушених прав як викривачів.

Фото без опису

«З 1 січня минулого року викривачі корупції отримали право на безоплатну вторинну правову допомогу у зв’язку із повідомленням ними інформації про корупційне або пов’язане з корупцією правопорушення. Серед викривачів корупції, які звернулися за захистом до системи БПД, 25 чоловіків та 4 жінки. Найбільша кількість звернень надійшла до Дніпровського та Правобережного київського місцевих центрів з надання БВПД», — розповіла начальниця управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги Наталія Марчук.

https://www.legalaid.gov.ua/wp-content/uploads/2021/03/koruptsiya-1.jpg

За результатами розгляду поданих викривачами корупції звернень прийнято 22 рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги та 6 заявникам відмовлено в наданні БВПД. Рішення по 1 заяві ще не прийнято, оскільки клієнт не надав необхідні документи.

«Рішення місцевих центрів про відмову в наданні безоплатної вторинної правової допомоги ґрунтувались на тому, що людина не надала необхідні документи, які б підтверджували її належність до категорії суб’єктів права на БВПД — викривача корупції, а також у зв’язку із тим, що особі вже надавалась БВПД з одного і того ж питання», — пояснила Наталія Марчук.

Клієнти, які звертались до місцевих центрів за безоплатною правовою допомогою, потребували захисту їхніх порушених прав як викривачів корупції з різних питань у сфері кримінального процесуального, цивільного та адміністративного законодавства, а також трудових та договірних правовідносин. Зокрема, питання стосувались:

  • представництва інтересів у кримінальному провадженні під час здійснення досудового розслідування;
  • визнання незаконним та скасування наказу про звільнення і поновлення на посаді, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу;
  • представництва інтересів у правоохоронних органах щодо виконання рішень суду про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань;
  • представництва інтересів відповідача у справі про захист гідності, честі, ділової репутації;
  • невиконання умов договору та стягнення відшкодування та ін.

Для надання безоплатної вторинної правової допомоги у 20 справах було призначено адвокатів та у 2 справах уповноважено працівників місцевого центру.

https://www.legalaid.gov.ua/wp-content/uploads/2021/03/koruptsiya-2.jpg

Так, пан Олексій звернувся до системи безоплатної правової допомоги зі зверненням щодо представництва його інтересів як відповідача у цивільній справі. Чоловік розповів, що працював заступником головної лікарки одного з медичних закладів. Йому стало відомо про те, що головна лікарка вчиняє корупційні дії, що полягають у розкраданні бюджетних коштів. Пан Олексій звернувся до голови районної ради, як до представника власника медичного закладу, із заявою про розслідування цього факту. Окрім цього, було відкрито кримінальне провадження.

Але головна лікарка звернулася до суду із позовом про захист честі та ділової репутації, в якій просила суд зобов`язати пана Олексія спростувати викладену у листі інформацію та виплатити їй моральну шкоду в розмірі 500 грн.

Місцевий центр з надання БВПД встановив належність пана Олексія до категорії викривачів корупції та призначив йому адвоката, який співпрацює з системою БПД. Адвокат підготував вичерпну доказову базу та обрав активну позицію захисту. У результаті суд першої інстанції відмовив у задоволенні позову в повному обсязі на користь Олексія.

Головна лікарка оскаржила це рішення. Однак апеляційний суд погодився із висновком суду першої інстанції, залишивши апеляційну скаргу без задоволення, а рішення суду першої інстанції  — без змін. Рішення суду апеляційної інстанції набрало законної сили з дня його прийняття. Утім, позивачка подала касаційну скаргу. Тому боротьба за захист прав пана Олексія ще триває.

Нагадаємо, з 1 січня 2020 року викривачі корупції отримали право на безоплатну вторинну правову допомогу. Розширення кола суб’єктів, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу передбачено Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції» від 17 жовтня 2019 року  № 198-IX, який набрав чинності з 1 січня 2020 року.

Законом внесені зміни до ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Зокрема, право на безоплатну вторинну правову допомогу отримали викривачі у зв’язку з повідомленням ними інформації про корупційне або пов’язане з корупцією правопорушення — на всі види правових послуг, передбачені ч. 2 ст. 13 цього Закону.

Роз’яснення Національного агентства з питань запобігання корупції щодо надання викривачам безоплатної вторинної правової допомоги — за посиланням: https://bit.ly/3vjNEXk


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь