Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Якщо дорослі діти матеріально не допомагають батькам, останні мають право стягнути аліменти у судовому порядку

Дата: 26.03.2021 13:51
Кількість переглядів: 392

Усім нам добре відомо, що батьки повинні утримувати своі?х неповнолітніх дітеи? і допомога батькам є відповідною компенсацією за їх турботу та любов, надану дитині. В нормальних умовах діти добровільно допомагають своїм непрацездатним батькам і турбуються про них. Але іноді, щоб отримати матеріальну допомогу від дітей, батьки вимушені звертатись до суду з позовом про стягнення аліментів. Так сталось і з нашою  клієнткою.

До Вільшанського бюро правової допомоги Голованівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася пані Лариса з проханням допомогти їй стягнути аліменти на її утримання у зв’язку з скрутним матеріальним становищем.

Начальник бюро Анастасія Повар, склала позовну заяву про стягнення аліментів на непрацездатних батьків, яка була мотивована тим, що клієнтка має хронічні захворювання, діабет ІІ типу, серцеву недостатність, високий тиск, в 2000 році пережила операцію з  видалення жовчного міхура.

Чоловіка та інших дітей у жінка немає. Вона є самотньою людиною похилого віку, єдиним доходом у неї є пенсія, яка складає 2104 грн. 08 коп., інших джерел доходу клієнтка немає. Вказаних коштів їй не вистачає, оскільки значну їх частину вона витрачає на ліки, які їй необхідні для життя, сплату комунальних послуг на закупівлю паливних матеріалів на зиму. Сума, що в неї залишається (приблизно 200 гривень) є меншою ніж мінімальний прожитковий мінімум і її ледь вистачає на харчування. Клієнтка навіть не має змоги забезпечити себе побутовими предметами першої необхідності і тому потребує піклування та фінансової підтримки з боку свого єдиного сина.

Син клієнтки працездатний та має роботу, має стабільний дохід та має змогу допомагати матері, але спілкуватися з матір’ю її син не бажає, не підтримує зв’язок взагалі, не піклується про матір та не допомагає їй.

Статтею 51 Конституції України встановлено, що повнолітні діти зобов’язані піклуватись про своїх непрацездатних батьків.

Це положення конкретизоване в статті 202 Сімейному кодексі України, згідно якої повнолітні дочка, син зобов’язані утримувати батьків, які є непрацездатними та потребують матеріальної допомоги.

Суд задовільнив позовні вимоги клієнтки повністю. На утримання матері з її сина були стягнені аліменти в розмірі 1/5 частини всіх видів заробітків щомісячно.

Коментує Анастасія Повар, начальниця Вільшанського бюро правової допомоги:

До обов’язку утримання батьків входить сплата аліментів та участь у додаткових витратах на батьків, викликаних тяжкою хворобою, інвалідністю або немічністю.

Повнолітні діти зобов’язані утримувати своїх батьків за наявності двох умов:

  1. Батьки непрацездатні (особи, які досягли пенсійного віку, або особи з інвалідністю);
  2. Батьки потребують матеріальної допомоги (особи, що не мають можливості забезпечити своє гідне існування y зв’язку з відсутністю пенсії чи її низького розміру).

У випадку, якщо повнолітні дочка, син не надають матеріальну допомогу добровільно, батьки мають право звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь