Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Недорахували роки страхового стажу через недобросовісного роботодавця

Дата: 19.04.2021 16:34
Кількість переглядів: 1397

Заробляти собі на хліб арматурником-бетонником чи слюсарем-монтажником – праця нелегка. Коли ж людина досягає поважного віку – то розраховує на заслужений відпочинок, як і на пенсію. Прикро отримувати відмову в нарахуванні довгоочікуваної пенсії, через те, що люди, на яких сумлінно працював роками, не сплачували за тебе єдиний соціальний внесок.

Таку історію розповів чоловік, що звернувся до Рівненський місцевий центр з надання БВПД. Пан Дмитро, досягши пенсійного віку, зібрав необхідні документи та подав їх до ПФУ. Але несподівано пенсія вийшла меншою, ніж він очікував, оскільки Головне управління Пенсійного фонду України в Рівненській області недорахувало йому майже 10 років страхового стажу.

Розповідає фахівець місцевого центру Юрій Висоцький, якому доручено захищати інтереси пана Дмитра: «Мій клієнт працював на декількох місцевих підприємствах. Працевлаштований був офіційно. Був арматурником-бетонником та слюсарем-монтажником. І, зібравшись на пенсію, виявив, що роботодавці не сплачували за нього страхові внески до Пенсійного фонду. Вийшло, що 10 років трудової діяльності йому не зараховані. Відстоювати його право на призначення пенсії довелося через суд».

Юрист підготував адміністративний позов про визнання відмови ГУ ПФУ в Рівненській області у зарахуванні до страхового стажу клієнта періодів його трудової діяльності у недобросовісних роботодавців протиправною та зобов’язання зарахувати вказаний період трудової діяльності до страхового стажу.

Апелював юрист до того, що сплата внесків є обов’язком роботодавців, та саме роботодавець несе відповідальність за неперерахування таких внесків до Пенсійного фонду. Пан Дмитро був позбавлений соціальної захищеності та пенсійного стажу за спірний період, що є неприпустимим та суперечить основним конституційним засадам в сфері соціального захисту. Тому невиконання іншими особами своїх зобов’язань не повинно створювати негативних наслідків для когось іншого.

У результаті суд дійшов висновку, що пан Дмитро не повинен відповідати за неналежне виконання підприємствами-страхувальниками свого обов’язку належної сплати страхових внесків, а отже, наявність заборгованості підприємствами по страховим внескам не може бути підставою для незарахування до страхового стажу під час призначення пенсії.

Довідково:

Стаття 46 Конституції України говорить, що громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” передбачено, що особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років за наявності страхового стажу (у період з 01.01.2020 по 31.12.2020 – не менше 27 років).

Частиною 1 ст. 24 Закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” передбачено, що страховий стаж – період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов`язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Відповідно до ч. 1 та ч. 2 ст. 20 Закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” – страхові внески обчислюються виключно в грошовій формі, у тому числі з виплат (доходу), що здійснюються в натуральній формі. Обчислення страхових внесків застрахованих осіб, зазначених у пунктах 1, 2, 5 – 7, 9, 10, 12, 15, 17 і 18 статті 11 цього Закону, здійснюється страхувальниками на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), грошового забезпечення, на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески.

Частиною 3 статті 20 Закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” визначено, що у разі ухилення страхувальника чи його посадових осіб від надання територіальному органу Пенсійного фонду звітності чи інших документів про сплату страхових внесків страхові внески обчислюються територіальним органом Пенсійного фонду в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, за непрямим методом виходячи з оцінки валового доходу та витрат страхувальника, кількості осіб, які перебувають з ним у трудових відносинах, обсягу виробленої (реалізованої) продукції (послуг), суми сплачених ним податків, інших обов`язкових платежів, передбачених законодавством.

Відповідно до ч. 10 ст. 20 Закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” якщо страхувальники несвоєчасно або не в повному обсязі сплачують страхові внески, до них застосовуються фінансові санкції, передбачені цим Законом, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про сплату страхових внесків, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь