Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Бережемо традиції разом: Вільшанський Центр українсько-болгарської культури з телевізійною програмою одеського телебачення «Голос болгар»

Дата: 14.05.2021 15:21
Кількість переглядів: 722

Програма «Голос болгар» понад 20 років транслюється на одеському телебаченні болгарською мовою. Основні теми передачі – збереження історичних цінностей, традицій, звичаїв болгарського народу, який компактно проживає на території України: найбільше в Одеській області, менше – в Запорізькій, Закарпатській, Кіровоградській областях. 

Знайомство з ведучою програми «Голос болгар» Анею Терзивець відбулося в 2016 році, коли народний аматорський ансамбль болгарської пісні "Хубавіца" та болгарський молодіжний колектив "Младост" брали участь у зйомках відеоролика про життя та творчу діяльність місцевої болгарської діаспори. Налагодження творчих відносин з А. Терзивець продовжились у Всеукраїнському Центрі болгарської культури в м. Одеса, коли керівника  ансамблю «Хубавіца» Л. Каленик було нагороджено   почесним званням "Людина року" та Дипломом "За багаторічну діяльність у сфері культури і за активну участь в культурно-просвітницькому житті болгар у Кіровоградській області"

Знаковою подією  під час карантину у 2020 році було запрошення взяти онлайн участь в програмі «Голос болгар» Одеського телебачення. В травні ми мали змогу поділитися цікавим матеріалом про історію першого болгарського поселення і про те, як їх нащадки зберігають болгарську культуру  у Вільшанці. В наступній програмі солістка  «Младост» Софія Каленик виступила із болгарською піснею «Една българска роза».

У січні 2021 року  Л. Каленик взяла участь (онлайн) в програмі «Свято Бабіндень у болгарській культурі».

            У березні  з нагоди болгарського свята Мартениця Людмила  та  Софія Каленик розповіли про сімейну традицію виготовлення мартеничок (символ свята) та привітали всіх із святом.

У квітні  в програмі  «Як болгари святкують Великдень» було показано відео «Лазаровден». Обряд лазарування відновили учасники болгарського молодіжного колективу «Младост». 

Співпраця з телебаченням і наразі продовжується. Болгарські колективи  мають запрошення на подальшу творчу роботу.

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь