Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Бережемо традиції разом: Вільшанський Центр українсько-болгарської культури з телевізійною програмою одеського телебачення «Голос болгар»

Дата: 14.05.2021 15:21
Кількість переглядів: 776

Програма «Голос болгар» понад 20 років транслюється на одеському телебаченні болгарською мовою. Основні теми передачі – збереження історичних цінностей, традицій, звичаїв болгарського народу, який компактно проживає на території України: найбільше в Одеській області, менше – в Запорізькій, Закарпатській, Кіровоградській областях. 

Знайомство з ведучою програми «Голос болгар» Анею Терзивець відбулося в 2016 році, коли народний аматорський ансамбль болгарської пісні "Хубавіца" та болгарський молодіжний колектив "Младост" брали участь у зйомках відеоролика про життя та творчу діяльність місцевої болгарської діаспори. Налагодження творчих відносин з А. Терзивець продовжились у Всеукраїнському Центрі болгарської культури в м. Одеса, коли керівника  ансамблю «Хубавіца» Л. Каленик було нагороджено   почесним званням "Людина року" та Дипломом "За багаторічну діяльність у сфері культури і за активну участь в культурно-просвітницькому житті болгар у Кіровоградській області"

Знаковою подією  під час карантину у 2020 році було запрошення взяти онлайн участь в програмі «Голос болгар» Одеського телебачення. В травні ми мали змогу поділитися цікавим матеріалом про історію першого болгарського поселення і про те, як їх нащадки зберігають болгарську культуру  у Вільшанці. В наступній програмі солістка  «Младост» Софія Каленик виступила із болгарською піснею «Една българска роза».

У січні 2021 року  Л. Каленик взяла участь (онлайн) в програмі «Свято Бабіндень у болгарській культурі».

            У березні  з нагоди болгарського свята Мартениця Людмила  та  Софія Каленик розповіли про сімейну традицію виготовлення мартеничок (символ свята) та привітали всіх із святом.

У квітні  в програмі  «Як болгари святкують Великдень» було показано відео «Лазаровден». Обряд лазарування відновили учасники болгарського молодіжного колективу «Младост». 

Співпраця з телебаченням і наразі продовжується. Болгарські колективи  мають запрошення на подальшу творчу роботу.

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь