Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Якщо разом – все вийде!

Дата: 19.05.2021 14:16
Кількість переглядів: 779

Для медичної галузі Вільшанської громади 2021 рік стає роком позитивних змін в напрямку укріплення матеріально-технічної  бази медичних підприємств. Ці питання  назрівали давно, адже понад десятиріччя галузь не отримувала коштів на проведення ремонтів та придбання обладнання.

          01 квітня 2021 року стартувала нова програма медичних гарантій розрахована на II-IV квартали 2021 року, яка визначила нові вимоги до будівель і приміщень медичних установ, зокрема, відповідність державним будівельним нормам «Інклюзивність будівель і споруд».

         На протязі січня-березня цього року, збудовано сучасні пандуси для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, а це – люди похилого віку, вагітні жінки, особи з дитячими колясками та ті, хто мають тимчасові проблеми зі здоров'ям. Одночасно проводилась заміна дверей, вікон та облаштовувались сучасні туалетні та душові кімнати в стаціонарних відділеннях Вільшанської лікарні. Аналогічні зміни проведено і в амбулаторно-поліклінічному відділенні, де замінено понад двадцять дверей кабінетів лікарів та облаштовано туалетну кімнату, якої раніше в будівлі не було взагалі.

         Всі ці роботи здійснено завдяки прийняттю рішенню сесії селищної ради  відповідно до програми «Доступна медицина» на 2021-2023 роки та фінансуванню робіт з місцевого бюджету по ремонту та облаштуванню приміщень на суму 248,4 тис.грн. Значну частину робіт підприємством проведено власними силами з залученням власних коштів.

         Продовжується  здійснення ряду заходів щодо забезпечення населення відповідними послугами в напрямку боротьби з пандемією COVID-19. І хоч ані Вільшанський центр первинної медико-санітарної допомоги, ані Вільшанська лікарня не віднесено до лікарень, що лікують COVID-19 та їх не включено до державних програм фінансування заходів по боротьбі з хворобою, проблема на території є і її потрібно вирішувати. Всім хто вже переніс страшну хворобу, відомо, якими важкими є перші дні протікання хвороби, коли різко знижується сатурація та починається захворювання органів дихання.

         На початок масових захворювань жителів території, у Вільшанській лікарні працювало лише два кисневі концентратори, пацієнтів терапевтичного відділення підключали до апаратів почергово та не більше ніж на годину.

         На протязі останнього півріччя ситуація суттєво змінилась. Вже в грудні 2020 року придбано один концентратор за кошти НСЗУ та три нових кисневі концентратори за кошти Вільшанської селищної ради. В результаті постійних звернень медичних підприємств громади до вищого керівництва в  січні 2021 року отримано три апарати придбані за рахунок коштів державного бюджету, в квітні 2021 року отримано два потужні кисневі концентратори, як допомогу з обласної лікарні, а 17 травня 2021 року в ході виконання державних програм Вільшанський центр ПМСД отримав ще п’ять нових концентраторів.

Зазначене не вилікує хворого, але все ж полегшить хід перетікання хвороби до проведення всіх необхідних аналізів та направлення пацієнта до відповідного лікувального закладу.  

         Однією з найболючіших проблем залишається транспортування хворого до іншого медичного закладу, адже пацієнта який перебуває у важкому стані дозволено транспортувати лише з використанням реанімобілю, якого в медичних підприємствах громади немає, а вартість його складає 1,5-2,0 млн.грн.  І тут адміністрація КНП «Вільшанська лікарня» підійшла до питання практично - вирішено переобладнати один з авто шляхом встановлення перетворювача електричного живлення з 12 В на 220 В для встановлення кисневого концентратора.

         Висловлюємо щиру подяку керівнику ПСП «Південне» Вячеславу Жилі за надану допомогу – придбання дороговартісних сучасних носілок- каталки для швидкої, яку вже монтують на переобладнане авто. І якщо кожний соціально-відповідальний господар внесе свою лепту у підтримку медичної галузі задля здоров’я жителів Вільшанської громади, то спільно, разом ми здолаємо всі труднощі сьогодення.

 

                                                         Адміністрація Вільшанської лікарні

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь