Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

ЗМІНЕНО ФІНАНСУВАННЯ

Дата: 25.05.2021 08:24
Кількість переглядів: 622

З 01 квітня 2021 року підприємства охорони здоров’я контрактувалися(або звичною мовою – підписали договори) з Національною службою здоров’я України(НСЗУ) та мають право до 31.12.2021 року надавати медичні послуги населенню, в межах медичних гарантій передбачених державою, по наступним пакетам медичних послуг, які будуть надавати медичні підприємства

  • медичний заклад первинної ланки КНП «Вільшанський центр ПМСД»:
  1. Надання первинної медичної допомоги
  2. Проведення профілактичних щеплень
  3. Лікування хворих на туберкульоз в амбулаторних умовах

 

  • медичний заклад вторинної ланки КНП «Вільшанська лікарня»:
  1. Надання амбулаторної допомоги
  2. Стаціонарна допомога без проведення хірургічних втручань
  3. Стаціонарна допомога з  проведенням хірургічних втручань
  4. Стоматологічна допомога
  5. Паліативна допомога по місцю проживання.

Підписані пакети медичних послуг в основному задовольняють потреби населення Вільшанщини в кількості медичних послуг і відповідають наявним в медичних підприємствах персоналу та оснащеності.

Разом з тим вартість послуг, які оплачує держава через НСЗУ, різко зменшилася, що призводить до неможливості повноцінного утримання медичного персоналу. Так в першому кварталі 2021 року місячна сума надходжень від НСЗУ складала на первинній ланці 500,0тис.грн., на вторинній ланці 1136,4тис.грн. З 01.04.2021 року місячна сума надходжень від НСЗУ складає по первинній ланці 475,0тис.грн., на вторинній ланці 702,0 тис.грн. Таким чином ресурси, які дає держава за медичні послуги не забезпечують покриття навіть необхідної заробітної плати працівникам, не кажучи про необхідність утримання медичних підприємств.

Причиною значного зменшення фінансування в НСЗУ пояснюють фактичними показниками наданих медичних послуг в 2020 році ігноруючи те, що відповідно до наказу МОЗ України на період пандемії в 2020 році, було заборонено проводити планові госпіталізації хворих, планові оперативні втручання, що й призвело до значного зменшення кількості пролікованих хворих. Аналогічна ситуація характерна для всіх медичних підприємств України. В МОЗ рекомендують компенсувати незабезпеченість за рахунок місцевих бюджетів не розуміючи, що не всі місцеві бюджети в змозі потягти це додаткове навантаження. Вільшанській громаді на даному етапі це не під силу. Таким чином, попереду медичну галузь Вільшанщини чекає ряд неприємних змін, про що працівники підприємств попереджені відповідними наказами.

Можливістю врятувати від серйозних потрясінь первинну ланку може відповідальне відношення самих жителів, адже підписано договорів з сімейними лікарями лише 60% населення і відповідальне відношення до власного здоров’я та здоровий глузд допоможуть нам наблизити вищевказаний відсоток до 100%, адже це вигідно як медичному персоналу, так і пацієнтам. Відтепер, без електронного направлення сімейного лікаря консультування та лікування за кошти НСЗУ на території України проводитись не буде.

І якщо ви досі не уклали угоду з сімейним лікарем, потрібно звернутися до одного з лікарів КНП «Вільшанський центр ПМСД». При цьому, необхідно з ним укласти відповідну угоду, але радимо зробити це завчасно, що прискорить час вашого лікування.

Нагадуємо телефони лікарів нашого закладу:

  1. Нездвецька Світлана Степанівна +380993557763; +380969166353;
  2. Балєва Вікторія Валеріївна +380993048075; +380977862028;
  3. Богуш Людмила Іванівна +380666460216; +380678025601;
  4. Рижук Людмила Артемівна +380994404877; +380978768761;
  5. Василенко Жанна Яківна +380966042164; +380990206790;
  6. Василенко Леонід Миколайович +380966042380.

 

Врятувати вторинну ланку медичної галузі таким територіям як наша, без певних кардинальних змін нажаль не вдасться, тому попереду медичний персонал, як надавачів медичних послуг, а населення громади, як їх отримувачів, чекають ряд неприємних змін.

Так з 24.05.2021 року медичні працівники лікарні припиняють чергування вдома, це означає, що в нічний час, в вихідні та святкові дні фахівці Вільшанської лікарні не будуть безвиїзно чергувати вдома відповідно до затвердженого графіка та по першій необхідності не зможуть прибути до медичного закладу для надання медичної допомоги хворим.

Це не означає, що лікарня припиняє лікування в неробочий час, а лише вносить певні корективи в процес. Якщо пацієнт потрапить в лікарню в неробочий час через службу екстреної допомоги чи шляхом самозвернення, його огляд та надання невідкладної допомоги здійснить черговий лікар закладу. Далі черговий лікар, за необхідності, спробує викликати необхідного фахівця зі складу працівників лікарні для проведення подальшого лікування хворого, адже оплата фактичних викликів медичного персоналу в неробочий час залишається незмінною. В разі, якщо необхідний фахівець знаходиться поза межами Вільшанки або з ним не можливо встановити контакт, хворого буде транспортовано до найближчого медичного закладу м.Первомайська, смт.Голованівськ чи смт.Добровеличківка, які забезпечують цілодобове чергування лікарського персоналу для проведення відповідного лікування.

 

                                               Директор КНП «Вільшанська лікарня»

                                                                            Валерій Нездвецький


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь