Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Через бажання отримати мопед хлопець ледь не потрапив за грати: допомогло відновне правосуддя

Дата: 02.06.2021 18:59
Кількість переглядів: 365

Дитинство і злочинність – ці поняття такі різні і здавалося б, що ні при яких обставинах вони не можуть перетинатися між собою. Але правда життя демонструє зовсім протилежне. Підлітковий вік є одним із найнебезпечніших для формування протиправної поведінки. При цьому дитина зазвичай знає, що здійснює заборонені дії, проте, очевидно, не задумується над цим і не вважає себе винною.

З іншого боку, у такому віці є більше шансів для перевиховання неповнолітнього правопорушника. Однак забезпечення цього процесу має базуватися на знанні причин, психологічних особливостей та особливостей правосвідомості дитини.

Проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» був запроваджений з метою реалізації альтернативних шляхів притягнення неповнолітнього правопорушника до відповідальності, відновлення його соціальних зв’язків з суспільством та відшкодування завданої шкоди. До роботи з неповнолітнім залучаються працівники прокуратури, психологи, та адвокати-медіатори, які виконують роль посередника в процесі примирення сторін кримінального провадження.

Микола (ім’я змінено з етичних міркувань) навчається в 10-му класі Одеської загальноосвітньої школи. Відмінними оцінками хлопець похизуватися не міг, так як навчався посередньо, але його досягненням у спорті міг позаздрити кожен. Хлопець професійно займається бойовим самбо та дзюдо. Микола чемпіон області та посідає призові місця в Україні. Хлопець впевнено заявляє, що йому подобається перемагати і заради цього він надзвичайно багато часу та сил вкладає в спорт. В нього напружений графік тренувань – щонайменше одне, а перед змаганнями – три тренування на день. Батьки пишаються сином, а Миколі приємно отримувати схвалення від сім’ї та близьких йому людей. Все було чудово, поки одним необачним вчинком хлопець не перекреслив всі свої досягнення та перемоги.

Ця ситуація трапилась біля одного із жилих будинків Одеси. Друг Миколи вирішив похизуватись перед ним новеньким мопедом, який отримав у подарунок від батька. Про такий мопед мріє ледь не кожен підліток, та Микола знав, що найближчим часом йому точно такого не отримати. Хлопець попросив друга, щоб той дозволив йому прокататись. Друг погодився але і думки не мав, що Микола, сівши на транспорт, втече у невідомому напрямку.

В результаті вчинено злочин, що передбачений ч.1 ст.289 Кримінального кодексу України – незаконне заволодіння транспортним засобом. Максимальне покарання за цією статтею передбачає обмеження волі на строк від трьох до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк.

Можна засуджувати Миколу за такий необдуманий вчинок, а можна детальніше розібратися в можливих причинах його вчинення.

Хлопець виховується в сім’ї не один, у нього є два брати, з якими , як він стверджує, у нього хороші відносини. Однак батьки досить суворі, як і методи їх виховання. У дітей немає комп’ютера, хоча можливість його придбати є. Микола з друзями інколи ходить до комп’ютерного клубу. Разом з тим, хлопець стверджує, що ні в чому не має відмови, а такі рамки – то заради здоров’я та дисципліни.

В час розвитку технологій у підлітка можуть бути складнощі, якщо немає доступу до цікавих йому речей, таких як спілкування з друзями, ігри та можуть стати причиною необдуманих і навіть незаконних вчинків.

Під час досудового розслідування прокурор запропонував Миколі взяти участь у проєкті «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», що реалізується на базі системи безоплатної правової допомоги. Регіональний центр з надання БВПД в Одеській області ухвалив рішення про застосування Програми та призначив для проведення медіації адвоката Оксану Олейниченко.

До процесу медіації також було залучено психолога, яка провела з неповнолітнім серію занять, склала його психологічну діагностику та провела виховну роботу.

При проведенні психологічної характеристики використовувалися методики:

  1. «Малюнок людини»;
  2. Тест СДП (схильність до девіантної поведінки);
  3. Методика експрес-діагностики характерологічних особливостей особистості.

Опираючись на результати психологічної діагностики, Миколі було рекомендовано пройти 10 занять з психологом, за наступними програмами:

  • Серія «життєві навички»
  1. Програма «Родинне коло» – в рамках занять було проведено роботу на усвідомлення важливості родинних стосунків, опанування навичок побудови здорових родинних стосунків.
  2. Програма «Твої цінності» та Програма «Успішне спілкування з однолітками» – було проведено групові заняття. З допомогою вправ та бесід, неповнолітній отримав навички на виявлення своїх цінностей, формування планів на майбутнє. Також була проведена робота для побудови позитивного життєвого шляху, з метою профілактики повторних правопорушень, та робота над самооцінкою та труднощами в спілкуванні з однолітками.
  • Програма «Вибір до змін» – спрямована на формування навичок керування своїм життям. Усвідомлення вчинків та їх наслідків, формування свідомого вибору. В процесі роботи підопічний вчився виявляти свої бажання, емоції та мотивацію.
  • Будуємо майбутнє разом: програма профілактики конфліктів та правопорушень серед учнівської молоді.

Микола відвідав усі заняття, приходив вчасно. Йому важко давалась робота, так як він ніяковів та соромився, поводився насторожено. Проявляв найбільше емоцій (сум, сором, провина) в розмовах про сім’ю та їхнє відношення до ситуації. З його слів, тато та дядько йому не вірять, що він не навмисне себе так повів. Розповідаючи про це плакав. Зі слів Миколи, його покарали за таку поведінку – він не може виходити гуляти, поки не завершиться судова справа.

Незважаючи на труднощі, Микола працював над собою, та демонстрував наполегливість і бажання виправити свої вчинки. Хлопець налаштований більше не вступати в конфлікт. Свою провину визнає, хоче щоб швидше все завершилось. Має плани на майбутнє і кар’єру.

У судовому засіданні захисник звернувся з клопотанням про звільнення неповнолітнього від кримінальної відповідальності. Прокурор також вважав за можливе звільнити хлопця від відповідальності у зв`язку із зміною обстановки та закрити відносно нього кримінальне провадження.

Програма відновлення пройшла успішно. Суд задовольнив клопотання захисника та звільнив неповнолітнього від кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження закрив.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь