Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Про підсумки круглого столу в рамках другого етапу онлайн-конференції Програми підтримки реформи Держгеокадастру сільськими громадами

Дата: 29.06.2021 08:29
Кількість переглядів: 421

24 червня 2021 року Всеукраїнська асоціація громад (ВАГ) за підтримки Програми USAID АГРО провела другу онлайн-конференцію у форматі круглого столу в рамках реалізації програми підтримки реформи Держгеокадастру сільськими громадами.

Круглий стіл відбувся для учасників із Кіровоградської області. Серед ключових питань, що піднімалися учасниками, були наступні.

  • Сприяння органам місцевого самоврядування сільських громад у розширенні їх участі у формуванні державної політики у сфері земельних відносин, проведенні реформи комплексної земельної реформи та децентралізації в Україні, а також у захисті інтересів  органів місцевого самоврядування у сфері землеустрою.
  • Налагодження комунікації між представниками Держгеокадастру та органами місцевого самоврядування.
  • Вирішення проблемних питань в сфері земельних відносин, які виникають на місцевому рівні.
  • Підтримка земельної реформи  на етапі впровадження ринку земель.

У заході наживо взяли участь 39 представників об’єднаних територіальних громад Кіровоградської області.

На питання учасників відповідали:

Володимир Кривий, начальник Управління землеустрою та охорони земель ГУ Держгеокадастру у Кіровоградській області, Сергій Завадський, в. о. Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, Сергій Кубах, керівник напряму земельної реформи Програми USAID АГРО, Іван Фурсенко, Перший заступник керівника Всеукраїнської асоціації громад, Резникова Катерина, експерт Всеукраїнської асоціації громад, Андрій Мартин, старший проєктний менеджер Офісу реформ КМУ (Кабінету Міністрів України), Ксенія Бережна, головний спеціаліст Департаменту контролю за використанням та охороною земель Держгеокадастру, Данило Кінь, представник Науково-дослідного інституту геодезії і картографії.

Роман Лещенко зокрема зазначив: «Для швидкої адаптації громад до нових реалій ми пропонуємо 7 простих кроків для того, щоб громади були максимально прозорими і ефективно використовували потенціали, які є у прийнятих законах. Ми радимо громадам провести інвентаризацію земель, зробити комплексний план просторового розвитку територій, зустрітись із потенційними інвесторами, регулярно проводити нормативно-грошову оцінку земель, оприлюднити всю землевпорядну та містобудівну документацію на публічних ресурсах місцевих громад, виставити земельні ділянки на аукціони, знайти справжніх фахових землевпорядників та сформувати відповідні департаменти».

«Якщо вдатися в історію, то в нашій області процеси передачі земель сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність громад розпочалися жваво. Фактично основна маса у рамках дії Указу Президента та відповідної постанови Кабінету Міністрів, наказу Держгеокадастру відбулося впродовж одного тижня.

Станом на сьогодні ми маємо те, що понад 141 тисяча гектарів земель сільськогосподарського призначення було передано 45-ти із існуючих 49-ти територіальних громад. Починаючи із самого моменту передачі налагоджувалася комунікація з представниками самоврядів, з їх головами та землевпорядниками. І саме тоді обговорювалося багато питань стосовно землевпорядкування.

Стосовно закону, який діє вже з 27 травня, маю намір звернути увагу на деякі моменти. А саме: щодо 24-го пункту перехідних положень і наголосити, що нами була виконана відповідна робота, яку вимагає цей пункт. До прикладу, Благовіщенській територіальній громаді було передано реєстр 204 наказів з даних питань. Також звертаю увагу на те, що окремі самовряди зверталися до головного управління щодо надання інформації, яка стосується даних договірних відносини, які виникли між головним управлінням та суб’єктами господарювання. Зауважу, що ті громади, які до нас зверталися, – отримали кваліфіковану відповідь та підтримку», – повідомив Володимир Кривий.

Іван Фурсенко, Перший заступник керівника Всеукраїнської асоціації громад,  підсумував: «Органи місцевого самоврядування отримали безпрецедентні можливості у розпорядженні та управлінні своїми ресурсами, що дає змогу наповнення місцевих бюджетів та економічного розвитку території, покращення якості життя сільського аграрного виробника та всіх мешканців громад. Але нові повноваження несуть за собою велику відповідальність, тому важливо виважено ставитись до прийняття рішень щодо розпорядження земельними ресурсами, компетентності та професійних навичок співробітників виконавчих органів місцевих рад, виключати можливість корупційних складових».

Програма USAID АГРО підготувала оновлений Практичний Інструментарій із управління земельними ресурсами. Він допоможе органам місцевого самоврядування ефективно організувати свою роботу в галузі управління земельними ресурсами.

Завантажити Інструментарій можна за посиланням: https://drive.google.com/file/d/1C0m9EGff-rqwFiXBCd6n4WKu4P0IxDDn/view

Запис круглого столу у Кіровоградській області можна переглянути за посиланням.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь