Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування активів фізичних осіб.

Дата: 11.08.2021 13:17
Кількість переглядів: 402

ВІЛЬШАНСЬКА ДПІ ІНФОРМУЄ!

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування активів фізичних осіб.

Верховна Рада схвалила закон, який передбачає, що з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року українці можуть задекларувати свої активи та сплатити з них збір до бюджету.

Зі свого боку держава обіцяє не карати їх за ухиляння від сплати податків за законом.

Це декларування має бути добровільним та одноразовим.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування активів фізичних осіб стосується лише активів, які були здобуті до 1 січня 2021 року. І з доходів, з яких не сплатили податки.

Це може бути нерухомість, валюта, цінні папери. А от готівку декларувати не можна - гроші треба покласти в банк.

Одноразові збори, які пропонують сплатити до бюджету, є значно нижчими, ніж встановлені законом податки, наприклад, податок на доходи фізичних осіб, що становить 18%.

З активів, розміщених в Україні та українських банках (як у гривні, так і у валюті), пропонується сплатити 5%, а за кордоном та в іноземних банках - 9% (7% до 1 березня 2022 року).

Із державних облігацій пропонується сплатити 2,5% від вартості. Але це стосується лише облігацій, "придбаних декларантом у період з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року". Якщо ви хочете легалізувати свої активи, покупка державних облігацій з терміном обігу у понад рік дозволить зробити це за найнижчою ставкою.

Можна також обрати варіант зі сплатою податків "в розстрочку" - кількома рівними частинами, але за трохи вищою ставкою.

Щодо нерухомості, то тут передбачені певні ліміти за площею, до яких декларувати відповідне майно не треба, - наприклад, квартира не повинна перевищувати 120 квадратів, а будинок - 240 квадратів, земля - лімітів безоплатної приватизації.

Можна також задекларувати і рухоме майно. Але, наприклад, якщо обсяг двигуна авто є меншим за 3 тисячі кубічних сантиметрів, його декларувати не треба. Натомість яхти і гелікоптери - не з того рухомого майна, яке можна легалізувати під час цієї податкової амністії.

Так само не беруться до уваги інші активи, вартість яких не перевищує 400 тисяч гривень.

 

Неофіційні доходи

У добровільній декларації можна не вказувати джерела отримання доходів, за які були придбані задекларовані активи.

Задекларувати свої статки можуть як громадяни України, які нині живуть тут, так і ті, хто перебувають за кордоном, але були резидентами України, коли отримували неоподатковані доходи.

Автори закону вважають, що одноразове добровільне декларування дозволить залучити в економіку кошти тих, хто працював неофіційно - "з неофіційного (тіньового) сегмента" ринку праці.

Законом не можуть скористатися ті, хто "за будь-який період, починаючи з 1 січня 2010 року, виконують або виконували в Україні публічні функції" згідно із законом "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом" та у сфері запобігання корупції, - найвищі державні посадовці, а також ті, хто підпадає під закон "Про санкції".

Активи, здобуті завдяки кримінальній діяльності, не підпадають під амністію.

Після того, як період податкової амністії завершиться, вважається, що всі, хто мали право повідомити про свої активи, але не зробили цього, не мають незадекларованих активів.

Якщо ж такі активи в когось насправді залишилися, то вони нестимуть відповідальність за ухиляння від сплати податків згідно із законом.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь