Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Особливості нульового декларування

Дата: 01.09.2021 08:46
Кількість переглядів: 274

Вільшанська  ДПІ Головного управління ДПС

у Кіровоградській області26000, смт. Вільшанка,

вул. Центральна, 40 тел.: 05 250 9-73-55

                       

30.08.2021

Вільшанською селищною радою спільно з Вільшанською  ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській  області   проведено засідання «круглого столу» на тему «Особливості нульового декларування  ».

У заході взяли участь  голова Вільшанської селищної ради Микола Паранчевський, начальник  Вільшанської  ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Валентина Сокол,старости та інші працівники громади.

Під час роботи начальнк Вільшанської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Валентина Сокол докладно інформувала учасників  щодо вимог Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету».

Новий закон дозволяє українцям упродовж року – з 1 вересня 2021-го до 1 вересня 2022-го – провести одноразове (спеціальне) добровільне декларування активів. Фізособи – резиденти України, а також нерезиденти (за наявності підстав) зможуть подати одноразову декларацію, в якій зазначать активи, одержані за рахунок незадекларованих доходів чи доходів, з яких до 1 січня 2021 року не були сплачені податки і збори.

Цим правом зможуть скористатися не всі українці: ця опція не буде доступна громадянам, які в будь-який період, починаючи з 1 січня 2010 року, виконували «публічні функції», а також тим, проти кого застосовувалися спеціальні економічні санкції та інші обмежувальні заходи.

Амністія буде поширюватися на такі активи: гривневі та валютні безготівкові  кошти (тобто не можна буде задекларувати неіснуючі суми «із запасом» на майбутнє), нерухоме та рухоме майно, цінні папери та майнові права. Фізособи зможуть подати декларацію лише в електронному вигляді.

Для одноразового добровільного декларування декларант має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в українських банках до подання одноразової добровільної декларації. 

Валентина Сокол  зазначила, що держава гарантуватиме суб’єкту добровільного декларування звільнення від відповідальності за порушення податкового та валютного законодавства (майно, набуте із іншими кримінальними порушеннями, не підлягає податковій амністії), нерозголошення відомостей, що містяться в деклараціях, і невикористання цих відомостей у кримінальних розслідуваннях відносно декларанта. Декларанту не потрібно буде пояснювати джерела походження цих активів.

Одноразовому спеціальному декларуванню не підлягають деякі активи, наприклад, квартира площею до 120 кв. м, будинок – до 240 кв. м, нежитлове некомерційне приміщення – до 60 кв. м, земельні ділянки – не більше 2 га, ранспортний засіб чи інше майно вартістю до 400 тис. грн. Тому відсутність подачі спеціальної декларації буде сприйматися державою як відсутність у людини активів, які перевищують ці ліміти і придбані за кошти, з яких не сплачені податки.

Наприкінці були надані відповіді на запитання учасників «круглого столу».

Вільшанська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь