Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Туризм

Дата: 16.11.2021 13:24
Кількість переглядів: 266

Туризм – одна із найбільш перспективних галузей економіки Вільшанської селищної ради. Регіон має об’єктивні і вагомі передумови для її розвитку: природно - кліматичний потенціал, мальовничі ландшафти, чисте повітря, цілющі мінеральні води, привабливі туристичні маршрути, збережені національні традиції і фольклор, рекреаційні можливості.

Туризм надає велику допомогу у вивченні історії і формування світогляду, веде до поваги і активного захисту природних багатств. Для розвитку екскурсійної діяльності у громаді працюють два музеї:

 

Вільшанський районний українсько-болгарський історичний музей імені Івана Гуржоса

 В географічному серці сучасної України, в ковилових степах,  на мальовничих берегах річки Синюха в сиву давнину, (а саме навесні року 1774-го) в слободі Маслово  ( сучасне селище Вільшанка) , - як свідчить в «Літописі приходу с.Вільшанки св.Іоанна Милостивого церкви» Володимир Лобачевский, - за дозволом цариці Катерини II поселилися придунайські болгари. 

Мабуть, саме ці події спонукали відомого краєзнавця І.І.Гуржоса  створити Вільшанський краєзнавчий музей історії району на громадських    засадах. Музей відкрито згідно рішення Вільшанської районної ради №57 від 17 травня 1972 року, він розміщувався в міському Будинку культури №1 смт.Вільшанка. Потім за рішенням сесії від 31 січня 2003 року № 99 музей переніс свої фонди до сучасного приміщення в історичному центрі смт. Вільшанки, ставши першим на Україні Вільшанським районним українсько-болгарським історичним музеєм імені Івана Гуржоса. На сьогодні в його фондах зберігається майже 2000  експонатів.

      Серед історичної експозицій  знаходяться археологічні знахідки, знайдені на території району, починаючи від експонатів періоду неоліту, крем’яного та залізного віку,  трипільської культури Посинюшшя, скіфської культури, предметів та зброї  часів Київської Русі. Археологічні знахідки представлені із експедицій, очолюваних археологом Бокій Нінель Михайлівною.

Широко представлені предмети побуту кінця 17-18 ст. Їх доповнює стенд, присвячений 4 Уланському Овідіопольському полку, штаб якого знаходився в с.Вільшанка.

Оживаючу історію традиційних народних ремесел, відтворює розділ про ткацтво, що охоплює весь процес виготовлення: від прядива до нитки, від полотна до вишивки, від тканої  доріжки до народного одягу.

Серед цікавих експонатів  музею ви побачите, зокрема,  український та болгарський народний одяг( свитки, сорочки, кулани, гуте, різи та роклі), українські та болгарські  прикраси (намисто, цяло та врагелі), постоли (царулі).

Окремої уваги заслуговує репринтне видання  „Літопису села Вільшанка”, написаного священником храму святого  Іоанна Милостивого Володимиром Степановичем Лобачевським, який описав період з 1773 по 1885 роки.

Адреса: 26600 Кіровоградська обл,  Голованівський район, смт Вільшанка вул. Миру 41/7

             

Березовобалківський краєзнавчий музей-філія

 

Березовобалківський краєзнавчий музей-філія засновано 9 травня 1988року. Організатором створення музею була краєзнавець Іщенко Валентина Іллівна і довгі роки була незмінним директором музею.

В музеї широко представлені  експозиційні розділи: відділ природи, предмети домашнього побуту та сільськогосподарські знаряддя, радянсько-німецька війна, історія села Березова Балка в післявоєнний період та розділ присвячений історії Березовобалківській середній школі.

Нещодавно фонди музею поповнилися картинами П.М. Аїтова,  в 2010 р. відкрито художню виставку самодіяльного художника.

В музеї представлено більше 800 предметів.

Відвідувачами музею є шкільна та студентська молодь, а також гості села.

       Для туристів - краєзнавців, істориків ,нових слідопитів, котрі займаються вивченням героїчної боротьби вільшанців проти нацистів радянсько-німецької війни 1941-1945 років і зокрема партизанського руху в районі, кращого маршруту (що пролягає крізь села Йосипівна- Березова.                               

    Адреса: 26623 Кіровоградська область, Голованівський район село Березова Балка вулиця Квітнева, 49.  

 

Туристичні маршрути

 

В громаді розроблені та діють туристичні маршрути: екскурсійний маршрут по прибережжю річки Синюхи «Перлини Синюхи», туристичні маршрути: «Вільшанка: історичні місця», «Вільшанка-Червонохутірська ГЕС: наш край», «Вільшанка - Сухий Ташлик: на батьківщині героїв», «Вільшанка-села Йосипівка-Березова Балка: партизанськими стежками», «Вільшанка-Добрянка: минуле із сучасністю сплелись», «Вільшанка-Добре-Станкувате: болгарські традиції», «Вільшанка-Завітне: політ у безсмертя».

 

 

Спорт

 

  У селищі працюють стадіон «Колос», дитяча юнацька спортивна школа, спортивна база з веслування на байдарках і каноє, фізкультурно-оздоровчий комплекс, а в селах громади спортивні гуртки та секції.

 

База з веслування  на байдарках і каное

На березі річки знаходиться спортивна база з веслування на байдарках та каное, введена в експлуатацію 30 років тому. База носить ім’я   Крайтора Сергія Петровича – заслуженого тренера України з веслування на байдарках і каное, який виховав багатьох майстрів спорту. Зараз  тренування проходять під керівництвом його учня - Прокопенка Максима Сергійовича - майстра спорту міжнародного класу.

  Веслувальна база - краса, сила і гордість Вільшанки, оаза здоров’я і цілеспрямованості.

Адреса: Кіровоградська обл., Голованівський район, смт. Вільшанка, 

вул. Кожемякіна.

 

Серед об’єктів туристичної інфраструктури смт. Вільшанки можна виділити:

- адміністративно - готельний ком плекс «Роксолана», який знаходиться за адресою вул. Миру 31, може прийняти 40 осіб;

- готельно-розважальний комплекс «У Дідуся», вул.Синюха, 21              смт Вільшанка тел. 0977962397 може прийняти 120 чоловік та 2-х містних 8 номерів;

- готельно-розважальний комплекс «Йолки-палки!», вул. Героїв Небесної сотні, 53/г, смт. Вільшанка тел.806656592833 може прийняти 200 чоловік в банкетному залі та 4 одномісних  номерів;

 

спортивна база з веслування на байдарках і каноє;

 

- фізкультурно-оздоровчий комплекс.

 

Сільський зелений туризм

 

Сільський зелений туризм є одним із перспективних видів діяльності, який передбачає об’єднання зусиль приватних власників для надання послуг відпочиваючим.  

На території громади  діють 3  садиби сільського «зеленого» туризму, де вас зустрінуть привітні господарі та запропонують гарний відпочинок та смачні українські та болгарські страви, а саме:

Сільська зелена садиба «У Наталки» - господиня Ступаченко Наталія Миколаївна,  знаходиться за адресою: вул. Кожем’якіна , 98 , смт. Вільшанка  Голованівський район, Кіровоградська  область , 26600,    контактний  телефон  0663537762.

Сільська зелена садиба «Над Синюхою» - господиня Доброва Олена Степанівна, знаходиться  за адресою: смт Вільшанка вул. Фрунзе,6 Голованівський район, Кіровоградська  область , 26600    контактний  тел. 0971510909 . 

Сільська зелена садиба «У рибалки» - господиня   Діордієва Тетяна Вікторівна, знаходиться за адресою: Кіровоградська область Голованівський район с. Станкувате тел.0662017679 .

 

 

 

КАЛЕНДАР

туристичних подій Вільшанщини на 2021 рік

 

Назва етноподії 

(фестивалю)

Коротка

характеристика

Дата проведення у 2021 році

Місце проведення

Контактна інформація

1

«Вечорниці щедрівки»

 

На «Вечорниці-щедрівки» у фойє Вільшанського Центру українсько-болгарської культури великою родиною збираються  вільшанці, адже щедрування, посівання, народні гуляння – те, що об’єднує покоління українців, мов неоціненний скарб, передаючись від батька до сина, від матері-донці.

Разом із загадками, іграми, вікторинами та конкурсами, гостей свята «пригощають» художніми номерами ансамблі громади, різдвяні щедрувальні бригади.

Не обходиться на святі й без головного конкурсу – визначення найсмачнішої куті. Присутні дегустують кутю, визначаючи найсмачнішу. Відомо, що символом щедрого вечора є кутя. Пшениця, з якої зварена кутя – це життя, мед-здоров»я, а мак – багатство. Вечорниці супроводжує ансамбль духових інструментів.

січень

Вільшанський Центр українсько-болгарської культури

смт Вільшанка

 

Іванова Раїса Федорівна



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь