Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Безоплатна правова допомога людям з інвалідністю – без бар’єрів

Дата: 16.12.2021 08:33
Кількість переглядів: 289

Майже 12% клієнтів, які звернулися цього року до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, – це люди з інвалідністю. Система БПД змінюється, стає комфортнішою, зручнішою та доступнішою для всіх, у тому числі представників маломобільних груп населення: осіб з інвалідністю, літніх людей та батьків з маленькими дітьми.

«Цього року безоплатну вторинну правову допомогу отримали понад 8,1 тис. людей з інвалідністю. Діяльність системи БПД спрямована на спрощення доступу до правової допомоги, зокрема для осіб з інвалідністю, та надання правових послуг цим людям у максимально зручний для них спосіб. Наша ціль – створення умов безбар’єрності у доступі до правосуддя», – зазначив в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Найчастіше люди з інвалідністю звертаються до системи БПД щодо вирішення різного роду спорів у сфері сімейного, цивільного, адміністративного права та цивільного процесу. Основні питання – це оформлення статусу особи з інвалідністю, надбавка на догляд за особами з інвалідністю, представництво потерпілого в кримінальному провадженні, розірвання шлюбу та стягнення аліментів, стягнення матеріальної та моральної шкоди.

 

Відповідно до Плану заходів на 2021 і 2022 роки з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року, затвердженого розпорядженням Кабміну від 4 серпня 2021 року № 883-р, система БПД впроваджує заходи безбар’єрності у доступі до правосуддя.

Більш ніж половина точок доступу до безоплатної правової допомоги розташовані на першому поверсі будівель, у приміщеннях центрів та бюро правової допомоги, де це можливо, наявні пандуси або кнопки виклику фахівців.

Працює мережа консультаційних пунктів доступу до правової допомоги аби послугами фахівців системи БПД могли скористатися маломобільні люди. Фахівці системи БПД надають адресну правову допомогу людям, які через об’єктивні причини не можуть самостійно звернутися до центрів з надання БВПД.

 

Особи з порушенням мови чи слуху можуть отримати правову допомогу, скориставшись послугами перекладу жестовою мовою.

Робота з клієнтами з інвалідністю має певну специфіку. Всі працівники системи БПД ознайомлені з Довідником безбар’єрності, аби використовувати принципи безбар’єрного спілкування у своїй щоденній роботі. У довіднику надано роз’яснення основних принципів безбар’єрності, правил комунікації, є словник базових понять безбар’єрності.

Багато уваги система БПД приділяє цифровій безбар’єрності. Запроваджені додаткові сервіси для консультування людей. Тепер дистанційні звернення щодо отримання правової інформації, консультацій, роз’яснень надходять до системи БПД різними каналами зв’язку – електронною поштою, через Кабінет клієнта на сайті системи БПД, мобільні застосунки «Безоплатна правова допомога» та «Твоє право», єдиний контактний номер системи БПД 0 800 213 103, месенджери Viber та Telegram. Правові консультації також можна прочитати на довідково-інформаційній платформі WikiLegalAid.

Цього року у ЗМІ та соцмережах розміщено понад 300 публікацій – новин, правових консультацій, успішних кейсів щодо захисту прав осіб з інвалідністю, які підготували фахівці системи БПД.

Крім того, система БПД проводить правопросвітницькі кампанії для широкого кола осіб, у тому числі груп населення, які найчастіше стикаються з правовими бар’єрами на своєму шляху.

Зокрема, цього року проведено 1120 правопросвітницьких заходів на теми запобігання та протидії дискримінації, рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, під час яких охоплено 12 тис. осіб. Відбулося також 270 правопросвітницьких заходів для людей з інвалідністю, під час яких охоплено понад 7 тис. осіб, та 368 заходів для людей поважного віку, під час яких охоплено понад 8 тис. осіб.

Довідково. Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають особи з інвалідністю, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб.

Документи для подання:

  • паспорт або інший документ, що посвідчує особу, реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті) такої особи та/або її представника, опікуна, піклувальника;
  • пенсійне посвідчення або посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, або довідка медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) про встановлення інвалідності;
  • довідка про розмір пенсії або довідка про розмір соціальної допомоги, що призначається замість пенсії за останній місяць, що передує даті звернення.

Перелік документів не є вичерпним. Особа, яка бажає отримати БВПД, має право подати будь-який інший документ, який підтверджує її належність до суб’єкта права на БВПД.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь