Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Хибний шлях до мрії: як виправити помилку та стати волонтером

Дата: 17.01.2022 10:43
Кількість переглядів: 219

Дмитро мріяв про модний одяг. Але у хлопця – учня одного з київських коледжів грошей на обновки не було. Тоді Дмитро вирішив, що зможе оновити свій гардероб, поцупивши одяг у одному з торговельних центрів столиці.

Утім, неповнолітньому навіть не спадало на думку, що охоронці магазинів завжди готові до різних інцидентів, що можуть виникнути у торговельних залах, мають відточений алгоритм дій та сучасні технічні засоби, які спроможні попередити більшість крадіжок.

Зайшовши до магазину спортивного одягу, Дмитро взяв з полиці модну толстовку, що коштує майже 2,5 тис. грн., та футболку вартістю понад 1 тис. грн. Поклав обновки до свого рюкзака та пройшов касову зону магазину, не розрахувавшись за товар. Хлопець вже майже залишив торгівельну залу, однак його затримали працівниками охорони магазину, які потім викликали поліцію. Викрадений одяг у рюкзаку та запис з камер відеоспостереження магазину – доказів злочину було достатньо.

Протягом наступних двох місяців юнак сповна відчув на собі вплив кримінальної юстиції. Адже його дії були кваліфіковані органом досудового розслідування за ст. 15 ч. 2, 185 ч. 1 Кримінального кодексу України як таємне викрадення чужого майна – крадіжка, однак не доведена до кінця з причин, що не залежали від волі обвинуваченого.

Звісно, доволі швидко хлопець пошкодував про свій вчинок. Не зважаючи на те, що матеріальна шкода фактично була відсутня, оскільки Дмитро одразу повернув вкрадений одяг, процес притягнення до кримінальної відповідальності вже був розпочатий. Хлопець, який раніше не вчиняв крадіжок, не зміг пояснити що сталося того злощасного дня, коли він спокусився на спортивний одяг. І щиро розкаявся у тому, що накоїв.

Беручи до уваги ставлення Дмитра до вчиненого кримінального правопорушення та те, що раніше він не притягався до кримінальної відповідальності, прокурор запропонував йому скористатися можливістю виправити ситуацію і взяти участь у Програмі відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення. Хлопець відразу погодився. Відповідну згоду надав і законний представник Дмитра – його батько. Також погодився на участь у програмі представник потерпілого.

Після розгляду документів, які були скеровані прокурором до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві, було прийнято рішення про застосування програми відновлення та залучення до її проведення адвоката-медіатора Ілмарса Путраймса.

Учасники медіаційного процесу провели кілька зустрічей. Результат проведеної роботи – укладання медіаційної угоди і примирення неповнолітнього Дмитра та потерпілого. За допомогою професійного психолога та інших спеціалістів громадської організації «Всеукраїнський громадський центр «Волонтер», з якою Регіональний центр з надання БВПД у місті Києві уклав меморандум про співпрацю, були розроблені заходи з ресоціалізації Дмитра. Зокрема, він пройшов корекційну програму «Цілепокладання та позитивна життєва перспектива». Під час проходження цієї програми хлопець навчився будувати перспективні плани на майбутнє, планувати свій час, аналізувати вчинки і їх вплив на життя, долати перешкоди на шляху та розставляти пріоритети в досягненні власних цілей. Під час занять Дмитро виявляв зацікавленість та пропонував теми для обговорення, які стосувалися вміння домовлятися та вирішувати конфліктні ситуації з близькими.

Крім цього, хлопець виявив бажання взяти участь у благодійній акції  «Дитинство в яскравих барвах». В якості волонтера Дмитро долучився до ремонту дитячого майданчика у одному з дошкільних навчальних закладів столиці.

По завершенню корекційної програми, яку підліток успішно пройшов, суд прийняв рішення закрити кримінальне провадження  та звільнити Дмитра від кримінальної відповідальності.

З повним текстом рішення можна ознайомитись за посиланням https://reyestr.court.gov.ua/Review/102004277

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь