Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Повідомлення про затримання прийматимуться централізовано

Дата: 17.01.2022 10:53
Кількість переглядів: 189

Прийняття та оброблення повідомлень про випадки затримання осіб, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою по всій Україні буде здійснюватися двома регіональними центрами у Чернівецькій та Тернопільській областях. Таке рішення ухвалене за підсумками реалізації пілотного проєкту, який розпочався з 1 жовтня у п’яти областях. Зміни відбудуться поетапно – з 1 січня територія дії пілотного проєкту буде поширена на 10 областей, а з 1 лютого – на всю територію України за винятком Києва. Крім того, аналогічно централізовано будуть опрацьовуватися постанови/ухвали про залучення захисника для здійснення захисту, які надійдуть у неробочий та нічний час, вихідні та святкові дні.

Етапи впровадження

Порядок прийняття і оброблення повідомлень про випадки затримання осіб, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, опрацювання постанов/ухвал про залучення захисника відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії регіональними центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги затверджено наказом Міністерства юстиції України від 31 серпня 2021 року № 3058/5.  Зміни до нього щодо його поширення на всю територію України внесені наказом Міністерства юстиції від 14 грудня 2021 року № 8350-11.2.2-21.

 

З 1 січня 2022 року Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Чернівецькій області продовжить приймати та обробляти повідомлення про затримання осіб у Чернівецькій, Закарпатській, Івано-Франківській, Одеській та Рівненській областях, а також опрацьовуватимуть постанови/ухвали про залучення захисника для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії у позаробочий та нічний час, вихідні та святкові дні.

Регіональний центр з надання БВПД у Тернопільській області прийматиме та оброблятиме повідомлення про затримання осіб у Тернопільській, Хмельницькій, Вінницькій, Житомирській та Волинській областях, а також опрацьовуватиме постанови/ухвали про залучення захисника для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії, що надходять із цих областей, у позаробочий та нічний час, вихідні та святкові дні.

 

А з 1 лютого 2022 року регіональні центри з надання БВПД у Чернівецькій та Тернопільській областях прийматимуть та оброблятимуть повідомлення про затримання осіб, а також опрацьовуватимуть постанови/ухвали про залучення захисника для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії, що надходять з усієї території України, крім міста Києва, у позаробочий та нічний час, вихідні та святкові дні.

 

«Ці зміни дадуть можливість оптимізувати діяльність окремих регіональних центрів пілотних регіонів та переорієнтувати роботу частини працівників відділів на виконання інших завдань та функцій. Зокрема, посилити роботу з надавачами послуг безоплатної вторинної правової допомоги в частині моніторингу якості наданих послуг та відстеження їх результату, перевірки та опрацювання актів надання правової допомоги, а також щодо визначення рівня задоволеності клієнтів», – зазначив в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Про старт «пілоту»

Нагадаємо, з 1 жовтня 2021 року цього року працівники відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області приймають повідомлення про випадки затримання, а також видають адвокатам доручення для надання БВПД затриманим особам у п’яти областях України – Івано-Франківській, Закарпатській, Одеській, Рівненській та Чернівецькій. За результатами пілотного проєкту підготовлений проміжний звіт щодо його ефективності.

«На виконання Плану заходів з реалізації пілотного проєкту, що розробив Координаційний центр з надання правової допомоги був розроблений  покроковий алгоритм прийняття та оброблення повідомлень про випадки затримання осіб, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, видання адвокатам доручень для надання БВПД, а також взаємодії регіональних центрів пілотних регіонів з Регіональним центром у Чернівецькій області», — поінформувала начальниця управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги Наталя Марчук.

Також був удосконалений механізм прийняття вхідних телефонних дзвінків з повідомленнями про затримання через єдиний телефонний номер 0 800 213 103, у тому числі завдяки впровадження нового програмного комплексу VoIPTime Call-Center типу SaaS.

Відбулися також певні зміни у комплексній інформаційно-аналітичній системі забезпечення надання безоплатної правової допомоги. Зокрема, вони стосувалися реєстрації повідомлень про затримання працівниками Регіонального центру у Чернівецькій області, пошуку відомостей про раніше зареєстровані повідомлення та видані адвокатам доручення, фіксації іншої необхідної інформації.

«З 1 жовтня по 19 грудня 2021 року Регіональний центр з надання БВПД у Чернівецькій області прийняв та обробив одну тисячу повідомлень про затримання осіб з п’яти регіонів України. Найбільше таких повідомлень надійшло із Закарпатської та Одеської областей. У середньому за добу надходило 12 повідомлень про випадки затримання осіб», – розповів директор Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну.

На підставі цих повідомлень про затримання здійснювався пошук адвокатів відповідно до затверджених регіональними центрами пілотних регіонів графіків цілодобових чергувань адвокатів, з якими укладено контракти про надання безоплатної правової допомоги, а також видавалися доручення для надання БВПД затриманим особам.

На  сьогодні у відділі організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області, який приймає та реєструє повідомлення про затримання, а також видає доручення адвокатам, окрім начальника відділу працюють шість фахівців.

«На першому етапі пілотного проєкту шість працівників відділу прийняли та обробили 100% повідомлень про затримання осіб, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, які надійшли з Чернівецької,  Закарпатської, Івано-Франківської, Одеської та Рівненської областей, на підставі яких були призначені адвокати. В іншому випадку, якби не було цього пілотного проєкту, для прийняття та оброблення цих 1000 повідомлень було б залучено набагато більше працівників регіональних центрів пілотних регіонів», – підкреслила начальниця відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області Ірина Довганюк.

Зважаючи на ефективність пілотного проєкту, його реалізація у п’яти регіонах буде продовжена, а він сам поетапно поширений на всю територію України.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь