Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Вільшанська ДПІ продовжує інформувати про застосування ПРРО

Дата: 19.01.2022 10:19
Кількість переглядів: 200

Пропонуємо 5 актуальних запитань та відповідей

З 1 січня 2022 року законодавство зобов'язує всіх підприємців 2-4 групи видавати фіскальні чеки. Рятівним кругом у цій ситуації для бізнесу став програмний реєстратор розрахункових операції (ПРРО), який значно простіше та економніше встановити, ніж традиційний касовий апарат. Проте підприємці досі мають чимало запитань стосовно застосування як ПРРО, так і РРО.

Коли необхідно видавати чек при інтернет-продажах

За словами Романа Добрянського, заступника начальника управління фактичних перевірок департаменту податкового аудиту ДПС України, обов'язок застосовувати чи не застосовувати РРО не залежить від форми розрахункової операції. Закон про застосування РРО однаково поширює свою дію як на готівкові, так і на безготівкові розрахункові операції. Якщо продавець надає клієнту для оплати реквізити розрахункового рахунку, то в цьому випадку застосовувати РРО чи ПРРО не потрібно. А якщо як спосіб оплати покупець отримує не реквізити розрахункового рахунку, а реквізити будь-якого електронного платіжного засобу (номер картки) або будь-якої платіжної системи (LiqPay, наприклад), то така операція має ознаки розрахункової в розумінні Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» і потребує застосування реєстратора.

Відповідно, якщо клієнт використовує при сплаті щось відмінне від реквізитів розрахункового рахунку в форматі IBAN, у підприємця виникає обов'язок застосовувати РРО.

Читайте нас у соцмережах

Підпишіться, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Фото без опису

Якщо покупець оплатив товар на картку-ключ продавця

Карта-ключ - це електронний платіжний засіб, і законом чітко визначено, що якщо продавець використовує реквізити електронного платіжного засобу, він зобов'язаний застосовувати РРО, не зважаючи на те, що це безготівкова форма розрахунку.

Чи потрібно видавати чек при використанні накладеного платежу

Якщо підприємець не отримує попередньої оплати за товар, а споживач отримує право власності на нього у служби доставки, то продавцю достатньо супроводжувати товар документами, які свідчать про його походження (товарно-транспортна накладна, гарантійний талон, посвідчення про якість тощо). Обов'язок застосовувати РРО в такій ситуації не виникає.

Підприємець, який відправляє товар через Нову пошту виключно з накладеним платежем, цю операцію може не реєструвати, але має потурбуватися про наявність підписаної клієнтом видаткової накладної, яку має зберігати.

Як правильно оформити використання електронної печатки декількома представниками ФОП

Електронною печаткою варто користуватися так само, як і електронним підписом. Якщо у суб'єкта господарювання є печатка, то є й відповідно визначені документи та особи, на підписи яких вона накладається або які розпоряджаються цією печаткою,.

Відповідно, договорами, довіреностями чи іншими документами має бути визначено, що ФОП довіряє чи доручає застосовувати печатку найманому працівнику під час фіскалізації розрахункових операцій.

Що ж стосується застосування печатки декількома особами одночасно, то тут є певні обмеження і застереження. Доступ до цієї печатки повинен бути лише у тієї особи, якій ці повноваження надані. Якщо пароль від печатки знають декілька людей, то це вже скомпрометована печатка і застосовувати її не можна.

Як готуватися до перевірок податкової

З моменту запровадження ПРРО як способу фіскалізації розрахункових операцій на території України діє мораторій на проведення перевірок. Більшість суб'єктів господарювання, які користуються програмними касами, не здійснюють торгівлю підакцизною групою товарів, яку наразі дозволено перевіряти. Тому практики перевірок підприємців, які використовують ПРРО, майже немає. Державна податкова служба радить дотримуватися порядку застосування реєстраторів, формувати звітну інформацію та відправляти її на фіскальний сервер. І тоді не буде жодних підстав для перевірки саме з питань застосування РРО.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь