Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Про виїзд за межі України дітей у період надзвичайного або воєнного стану

Дата: 15.03.2022 16:11
Кількість переглядів: 282

У зв’язку з введенням в Україні воєнного стану спрощено порядок перетинання державного кордону України дітьми та супроводжуючими їх особами.

З метою реалізації нормативно-правових змін щодо перетину кордону дітьми, сім¢ями з дітьми та надання їм належної допомоги і забезпечення безпеки, Міністерство соціальної політики України разом з представниками Уповноваженого Верховної ради з прав людини, Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, Проекту технічної допомоги «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe) і МБО «Партнерство «Кожній дитині» підготовлено рекомендації місцевим органам влади, військовим адміністраціям щодо координації переміщення дітей в межах України та виїзду дітей за межі України в умовах надзвичайного або воєнного стану.

Виїзд за межі України дітей у супроводі одного з батьків або уповноваженого ними осіб

У період надзвичайного або воєнного стану допускається виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, у супроводі одного з батьків без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків.

 У період надзвичайного або воєнного стану допускається уповноваження батьками (одним з них) дитини, яка не досягла 16-річного віку, інших осіб для супроводження дитини під час перетину державного кордону України та перебування в іншій державі.

Для цього батьки/один із батьків дитини, а також супроводжуючий повинні звернутися, у тому числі за допомогою електронних засобів зв¢язку, до органу опіки та піклування за місцем свого фактичного перебування з відповідною заявою, у якій зазначаються:

- прізвище, ім¢я, по батькові (за наявності), дата народження дитини;

- держава прямування;

- прізвище, ім¢я, по батькові (за наявності) супроводжуючого.

До заяви додаються (пред¢являються):

- копія паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини;

- копія паспорта чи іншого документа, що посвідчує особу одного з батьків дитини;

- у разі відсутності вищезазначених документів – документи, що містять відомості про особу, які визнані Держприкордонслужбою;

- копія паспорта громадянина України чи іншого документа, що посвідчує особу супроводжуючого.

Документи можуть бути пред¢явлені в електронному вигляді у додатку «Дія». Номер та серія пред¢явлених документів зазначаються у заяві.

Варто взяти до уваги, що для виїзду дитини за межі України необхідно пред¢явити паспорт громадянина України або свідоцтво про народження дитини, або документи, що містять відомості про особу, які визнані Держприкордонслужбою.

Після прибуття до місця тимчасового перебування особа, яка супроводжувала дитину, має звернутися до консульської установи України в країні перебування для взяття дитини на тимчасовий консульський облік.

Виїзд за межі України дітей у супроводі баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима

У період надзвичайного або воєнного стану допускається виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, у супроводі баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима без нотаріально посвідченої згоди батьків дитини.

 Варто взяти до уваги, що для виїзду дитини за межі України необхідна наявність паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (у разі відсутності вищезазначених документів – документів, що містять відомості про особу, які визнані Держприкордонслужбою).

Для підтвердження родинного зв¢язку з дитиною надаються (пред¢являються) такі документи:

1) свідоцтво про народження одного з батьків дитини або його копія – бабою, дідом;

2) власне свідоцтво про народження або його копія – повнолітніми братом, сестрою;

3) свідоцтво про шлюб із одним із батьків дитини або його копія – мачухою, вітчимом.

У разі відсутності вищезазначених документів відповідні відомості можуть бути отримані у вигляді витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, у тому числі в електронному вигляді.

Після прибуття до місця тимчасового перебування особа, яка супроводжувала дитину, має звернутися до консульської установи України в країні перебування для взяття дитини на тимчасовий консульський облік.

 

Більш детальну інформацію можна отримати в службі у справах дітей Виконавчого комітету Вільшанської селищної ради.

 

Наталія ЯРУТА, завідувач служби у справах дітей Виконавчого комітету Вільшанської селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь