Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

До уваги мешканців громади! Дії при захопленні в заручники

Дата: 13.04.2022 15:30
Кількість переглядів: 428

В період проведення бойових дій можуть скластись такі обставини, за яких людське життя фактично стає предметом торгу. Подібні ситуації можуть статися будь – де: в громадському місці, в квартирі, у транспорті чи просто на вулиці. Злочинці або терористи можуть вимагати викуп чи ставити будь-які політичні цілі. Тому, вкрай важливо знати, як саме потрібно себе поводити, якщо вам довелося стати заручником.

Пропонуємо до вашої уваги наступні правила поведінки:

  1. Неприпустимими є дії, які можуть спровокувати терористів до застосування зброї. Таку реакцію можуть викликати навіть несподіваний рух або шум.
  2. В терористів методи можуть бути різні, то слід бути готовими до застосування терористами пов'язок на очі, кляпів, наручників або мотузок.
  3. Не слід дивитися злочинцям в очі (для нервово нестійкої людини це сигнал до агресії). А зухвале поводження може спричинити ще більшу жорстокість.
  4. Не намагайтеся проявляти непотрібного героїзму спробами роззброїти бандита, та не чиніть опір.
  5. Якщо вам кажуть, що ви взяті в заручники і примушують вийти з приміщення, не чиніть опір.
  6. Якщо з вами присутні діти, знайдіть для них безпечне місце, спробуйте закрити їх від випадкових куль, якщо це можливо, тримайтеся поруч.
  7. Контролюйте свій емоційний стан, намагайтеся не допускати істерики та паніки. Поступово виконуйте вимоги злочинців, не намагайтеся суперечити їм, не ризикуйте власним життям і життям інших людей.
  8. Якщо потрібна медична допомога, говоріть спокійно і коротко, не нервуючи злочинців, нічого не робіть, поки не отримаєте дозволу.
  9. Будьте уважні, спробуйте запам'ятати прикмети терористів: одяг, імена, прізвиська, можливі шрами і татуювання, особливості мови і поведінки, тематику розмов тощо.
  10. Будьте готові пояснити наявність яких-небудь документів, номерів телефонів тощо.
  11. Якщо утримання тривале, не давайте ослабнути своїй свідомості. Постійно тренуйте пам'ять: згадуйте історичні дати, прізвища знайомих людей, номери телефонів тощо. Виконуйте фізичні вправи, наскільки дозволяють сили і простір приміщення. Обов'язково ведіть відлік часу.
  12. Якщо вам дали можливість поговорити з родичами по телефону, тримайте себе в руках, не плачте, не кричіть, говоріть коротко і по суті. Спробуйте встановити контакт з терористами.
  13. Якщо ви виявилися замкнутими в приміщенні, спробуйте привернути чиюсь увагу: розбийте шибку, покличте на допомогу, примусьте спрацювати пожежну сигналізацію тощо.
  14. Пам'ятайте, що отримавши повідомлення про ваше захоплення, спецслужби вже почали діяти і зроблять усе необхідне для вашого звільнення.

 

Під час проведення операції з вашого звільнення:

  1. ляжте на підлогу обличчям униз, закрийте голову руками і не рухайтеся;
  2. тримайтеся чимдалі від дверей і вікон;
  3. не біжіть назустріч співробітникам спецслужб або від них, оскільки вас можуть сприйняти за злочинця.

Фото без опису???????


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь