Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Кліщі – це небезпечно!

Дата: 26.04.2022 13:19
Кількість переглядів: 408

Вільшанський відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області застерігає жителів Вільшанської селищної ради про небзпеку кліщів.

Щорічно від укусів кліщів страждають тисячі людей, і нерідко це призводить до плачевних наслідків.

Цього року на кладовищах та місцях відпочинку Кропивницького  працівники обласного центру контролю та профілактики хвороб знайшли кліщів, які мають збудник хвороби Лайма.

На території  нашої селищної ради достатньо парків, кладовищ та лісопосадків. Як приклад, у попередні роки на території лісу села Осички відловлені кліщі теж були заражені бореліями.

Хто такі кліщі

Кліщі належать до класу павукоподібних, підвиду членистоногих. Сьогодні виявлено безліч видів, і найбільшу небезпеку становлять «іксодові». Також в народі відомі як «собачі», «тайгові», «пасовищні». Паразити даної групи переносять різні захворювання – ерліхіози, кліщовий тиф, туляремію, бабезіоз, плямисту лихоманку.

Найбільшу небезпеку становлять хвороба Лайма та енцефаліт. Хвороба Лайма починається з невеликої червоної плями. Симптоми активно проявляються приблизно через 1,5 місяці – параліч, втрата слуху, проблеми з серцем, безсоння і депресивний стан. Не викликає смерть, але призводить до серйозних захворювань серцево-судинної системи.

Енцефаліт порушує діяльність головного мозку, імунної системи. Через пару тижнів після укусу потерпілого постійно нудить. Він відчуває сильні головні болі. Згодом покусаного паралізує. Хворий стає інвалідом або помирає.

Трапляються випадки, коли перші симптоми після укусу кліща проявляються через 10-15 років.

Найідеальніший період для розмноження кліщів – з ранньої весни до пізньої осені, коли тепло й волого. Улюблені місця – трава, нижні гілки чагарників, опале листя. На висоту вище одного метра не піднімаються. Тому на вилазках слід уникати територій, де багато рослинності. Пікніки краще влаштовувати в суху погоду.

Як кусає кліщ

Фахівці виділили два сценарії укусів кліщів.

  1. Перший випадок: кліщ ховається в траві, листі або кущах. Це може бути в парку або зоні відпочинку, де відзначаються великі скупчення людей і тварин. Ніяких перешкод для паразита немає, тому він просто може дертися по жертві та впинатися в шкіру.
  2. Другий випадок: тут кліщ керується інстинктами й сильним почуттям голоду. Він довго вишукує жертву, потім намагається до неї проникнути. Далі кліщ або сам повзе, або жертва підходить на близьку відстань. Паразит чіпляється лапками з гачками за шкіру, волосся або шерсть.

Як правило, найбільш ласими зонами для кліщів є:

  • піхви;
  • шия;
  • голова, в тому числі область за вухами;
  • грудина;
  • пахова зона.

Перераховані вище зони володіють відмінним кровотоком, сильно потіють (кліщам дуже подобається цей запах). Крім того, шкіра там тонка та ніжна, тому кліщам не важко присмоктатися.

Як убезпечити себе

Щоб захистити себе та близьких від неприємностей, слід дотримуватися техніки безпеки:

  • не ходити на відпочинок в пікові періоди активності паразитів;
  • надягати довгий одяг, що облягає, заправляти штани в шкарпетки;
  • збирати довге волосся у хвіст, покривати голову кепкою, панамою або банданою;
  • не влаштовувати привали та пікніки в тіньових і вологих місцях з великою кількістю трави та листя;
  • проводити огляди кожні дві години.

Також варто розглянути засоби та методи, що підвищують рівень захисту від паразитів.

  1. Репеленти – відлякувачі кліщів. Вони наносяться на шкіру та одяг. Кліщі відчувають запах засобу і не підходять на близьку відстань.
  2. Акарицидні препарати – дуже сильні засоби з потужним складом. Активні компоненти впливають на кліща і викликають у нього параліч. Але і людям треба користуватися ними з великою обережністю, тому що становлять небезпеку і для них.
  3. Інсектицидно-репелентні засоби – безпечні та надійні. Принцип «два в одному» – відлякування кліщів здалеку, знищення тих, що вже підібралися. Безпечні для людини. Крім того, діє на мошок і комарів.
  4. Вакцинація – лікарі роблять щеплення імуноглобуліну, що виробляє антитіла для боротьби з вірусами.

Дії при укусі кліща

Не можна зволікати у разі виявлення кліща, що присмоктався, треба терміново їхати до лікаря. Спеціаліст витягне кліща, обробить рану за всіма правилами, дасть ліки.

Іноді до лікарні їхати довго, тому залишається один вихід – позбавлятися від паразита самостійно. Добре, якщо укус помітили через півгодини-дві години – витягнути ще можна. Видавлювати або виривати категорично забороняється (головка з хоботком, що залишилася в шкірі, так само небезпечна). Кліща потрібно викручувати за годинниковою стрілкою (повільно й акуратно), взявши пінцет або зробивши петлю з щільної нитки. Потім уражене місце слід обробити зеленкою або йодом. Перед процедурою та після неї потрібно ретельно вимити й продезінфікувати руки. Після приїзду в населений пункт слід обов’язково звернутися до лікаря за рекомендаціями.  

Будьте всі здорові, відпочивайте зі смаком!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь