Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Вишиванка - генетичний код українців

Дата: 18.05.2022 14:34
Кількість переглядів: 243

Щороку у третій четверг травня, починаючи з 2006 року, українці відзначають Всесвітній день вишиванки – свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу, яке не прив'язане до жодного державного чи релігійного свята, яке сприяє єднанню українців незалежно від статі, соціального статусу, віросповідань чи політичних поглядів.

Вишиванка – це не тільки елемент одягу та атрибут патріотичного кітчу – це дещо більше: святе, духовне – генетична пам’ять, у якій зашифрований особливий код нації.

 Українці вірили, що вишиванка є оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті, і намагалися закодувати в орнаменті щастя, долю, життя та волю. має величезне значення для кожного українця не лише як елемент святкового, народного вбрання, а й як складова українського культурного надбання. Історія вишиванки має глибоке коріння, адже елементами вишивки прикрашався ще одяг скіфів, які проживали на землях сучасної України ще до нашої ери. У Київській Русі також прийнято було носити вишитий одяг, про що є згадки тогочасних мандрівників та істориків. Український народ крізь віки проніс любов до вишиванки та зберіг традиції вишивання одягу. В кожному регіоні України і нині є свої традиції вишивання, свій символізм елементів орнаменту на одязі.

Цього року День вишиванки особливо актуальне, адже росія розпочала повномасштабну війну проти України, проти її народу, історії, культури та звичаїв. Тому відзначення цього свята ще раз підкреслить, що українці – це самобутній народ з власною історією, мовою, культурою, звичаями та традиціями. Українці – це історично сформована окрема вільна нація.

Участь у відзначенні Дня вишиванки — це вираження своєї національної та громадянської позиції, освіченості та духовної свідомості. Кожен, хто хоче підкреслити своє українське походження, а також просто підтримати Україну, може одягнути вишиванку. Тож нехай одягнена вишиванка 19 травня стане символом незламності українського духу, заявою на весь світ про те, що українці – вільний народ.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь