Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Що потрібно знати про пестициди

Дата: 23.05.2022 11:22
Кількість переглядів: 212

Щороку з настанням весни настають сприятливі умови для проведення польових робіт. Працівники сільськогосподарських підприємств здійснюють цілий комплекс робіт з вирощування сільськогосподарських культур, застосовуючи мінеральні добрива для підживлення посівів. Пестициди (інсектициди, гербіциди, фунгіциди) використовують залежно від призначення - для знищення шкідливих організмів, зменшення бур’янів, а також для лікування рослин. В умовах широкого застосування хімічних препаратів у сільському і лісовому господарстві все гостріше стає проблема охорони та захисту бджіл від отруєнь. При  недотриманні правил застосування пестицидів  дуже часто виникають масові отруєння бджолиних родин та інших корисних комах.

      Вільшанський відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області  звертає увагу на необхідність суворого дотримання регламентів застосування пестицидів при проведенні заходів щодо захисту рослин від шкодочинних об’єктів. Суб’єкти господарювання (сільськогосподарські підприємства, фермерські господарства) та громадяни повинні чітко дотримуватись вимог Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» ДСП 8.8.1.2.001-98, Закону України «Про пестициди  та агрохімікати» при здійсненні робіт, пов’язаних з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами.

       Згідно зі статтею 3 Закону України «Про пестициди і агрохімікати» основними принципами державної політики у сфері діяльності, пов'язаної з пестицидами та агрохімікатами, є пріоритетність збереження здоров'я людини і охорони навколишнього природного середовища по відношенню до економічного ефекту від застосування пестицидів і агрохімікатів, безпечність для здоров'я людини та навколишнього природного середовища під час їх виробництва, транспортування, зберігання, випробування і застосування за умови дотримання вимог, встановлених державними стандартами, санітарними нормами, регламентами та іншими нормативними документами

       Асортимент, сфера застосування пестицидів, норми, кратність обробок повинні відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» та доповненнями до Переліку.

       Згідно вищевказаних законодавчих актів, зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 м, при штанговому і гербігації дощуванням - 300 м., при авіаційному – 1000 м. Обприскування вентиляторними і штанговими обприскувачами допускається при швидкості вітру до 3 м/с (дрібнокрапельне) і 4 м/с (крупнокрапельне).

      Всі роботи із пестицидами проводяться в ранкові (до 10:00) та вечірні години при мiнiмальних висхiдних повiтряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у деннi години у похмурi i прохолоднi днi з температурою навколишнього повiтря нижче +10 °C.

       Завчасно, але не менше чим за дві або  три доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарств сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь, бджолярів  про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

        До роботи з пестицидами допускаються особи, що пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку та мають відповідні посвідчення, допуск та наряд на виконання робіт з пестицидами. Особи, що контактують із пестицидами,  зобов'язані використовувати справні засоби індивідуального захисту  відповідно до ступеню небезпечності пестициду. До роботи з пестицидами не допускаються діти віком до 18 років, вагітні жінки,  жінки, які годують дітей, а також особи, що мають медичні протипоказання.

        Адміністрація господарства повинна забезпечувати працюючих із пестицидами засобами індивідуального захисту, спецодягом.

Під час проведення робіт заборонено приймати їжу, пити, палити, знімати засоби індивідуального захисту. Опісля необхідно здійснити гігієнічні процедури.

        Дотримання чинних правил поводження з пестицидами та агрохімікатами збереже здоров’я людей та стан навколишнього середовища, а також попередить виникнення скарг у період сільськогосподарських робіт.

        Неконтрольоване застосування пестицидів створює вагому еколого-гігієнічну проблему внаслідок підвищення ризику захворювання всього населення. В організм людини отрутохімікати можуть потрапити через органи дихання, шкіру, шлунково-кишковий тракт та викликати порушення діяльності організму, тобто гострі або хронічні отруєння. Щоб уникнути прикрих випадків отруєння необхідно суворо дотримуватись правил поводження із пестицидами.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь