Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Документування воєнних злочинів: як система БПД долучається до збору доказів порушення прав людини

Дата: 15.06.2022 13:13
Кількість переглядів: 146

Кожного дня військові російської федерації вчиняють воєнні злочини на території України. Аби жодне порушення прав людини не лишилось непокараним, сьогодні проводиться кропітка робота по фіксуванню цих фактів. З початку повномасштабного вторгнення росії на територію України станом на 20 квітня, за даними Офісу Генерального прокурора, зафіксовано понад 7,4 тисяч воєнних злочинів. Юристи системи безоплатної правової допомоги, а також адвокати, які співпрацюють з системою БПД, долучаються до документування воєнних злочинів.

Чому важливо не мовчати: правові роз’яснення для постраждалих та свідків

З окупованих населених пунктів чи територій, де відбуваються бойові дії, щодня приїжджають переселенці. Місцева влада та волонтери допомагають людям облаштуватися в пунктах тимчасового перебування та вирішити першочергові питання – отримати продукти харчування, одяг, засоби гігієни тощо. З-поміж інших важливих потреб – допомога у вирішення правових питань. Для цього юристи системи безоплатної правової допомоги організовують консультаційні пункти, проводять правопросвітницькі заходи, розміщують інформаційні матеріали в місцях, де тимчасово мешкають переселенці.

Фахівці системи БПД використовують різноманітні майданчики для інформування внутрішньо переміщених осіб про необхідність фіксації воєнних злочинів.

«Внутрішньо переміщенні особи розглядають Житомирську область, як транзитну, де вони спиняються на деякий час, а далі вирушають в безпечніші регіони. Тому наші фахівці ідуть у центри надання адміністративних послуг, управління соцзахисту, адже саме туди переселенці приходять за отриманням відповідних довідок та соціальних виплат. Вони розповідають людям, чому важливо не мовчати і фіксувати кожен злочин вчинений окупантами. Та найголовніше – інформують, як це зробити», – говорить заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Наталія Радушинська.

Війна вносить корективи у повсякденну роботу фахівців системи БПД. Адже неможливо передбачити коли оголосять чергову повітряну тривогу. Та навіть це не перепона для наших правників. Вони інформують людей навіть у бомбосховищах. Під час правопросвітницьких заходів розповідаємо, що повідомити про воєнні злочини можна онлайн https://warcrimes.gov.ua/ 

 

Навчаємо документувати воєнні злочини

Документування воєнних злочинів справа відповідальна, адже від того наскільки правильно вони зібрані, залежить, чи будуть ці докази долучені до справи. Тому на базі правових клубів Pravokator для працівників системи безоплатної правової допомоги проводяться навчальні вебінари на тему «Документування воєнних злочинів».

Досвідчені правники та адвокати розповідають про основні види воєнних злочинів, що підлягають документуванню під час збройного конфлікту в Україні. Вчать збирати та фіксувати докази на місці подій, дають практичні поради щодо проведення інтерв’ю зі свідками чи постраждалими.

«Оскільки працівники системи безоплатної правової допомоги задіяні державою до збору доказів воєнних злочинів та порушень прав людини, важливим є належний рівень їх підготовки при здійсненні цієї роботи. Особи, які проводять збір доказів, мають володіти ґрунтовними знаннями щодо національних та міжнародних стандартів документування доказової інформації з різних типів джерел (електронні джерела, показання свідків, огляд місця події).  Належним чином задокументовані докази будуть використані при забезпеченні відповідальності винних у воєнних злочинах,  відшкодуванні шкоди потерпілим та забезпеченні права на правду про збройну агресію рф проти України»,  – заначає адвокат, правозахисник Микола Кіккас, який провів вебінар на тему «Документування воєнних злочинів».

 

Об’єднуємо зусилля та залучаємо партнерів

Відтоді, як система БПД долучилась до документування воєнних злочинів, фахівці регіональних та місцевих центрі з надання БВПД провели десятки робочих зустрічей, круглих столів, семінарів. Адже ми розуміємо, як важливо у такій масштабній роботі виробити дієві механізми співпраці.

Наприклад, на Хмельниччині роботу, спрямовану на документування воєнних злочинів, розпочали із проведення координаційної зустрічі з відповідальними прокурорами та представницею Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Хмельницькій області. Говорили про об’єднання зусиль, щоб допомогти людям, які постраждали від агресії чи стали свідками воєнних злочинів.

«Наразі отримали контакти прокурорів, які безпосередньо займаються цим напрямком у визначених населених пунктах області і до яких ми можемо скеровувати людей, що мають намір задокументувати скоєні щодо них воєнні злочини. Прокуратура також надала нам пам’ятку, яку працівники центрів з надання БВПД активно поширюють в пунктах приймання та тимчасового поселення переселенців, на сайтах органів місцевого самоврядування», – розповідає директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Наталія Стьопіна.

 

Фахівці системи безоплатної правової допомоги налагоджують співпрацю із представниками територіальних громад. Інформують психологів та соціальних педагогів про важливість фіксації воєнних злочинів, свідками яких чи потерпілими є діти.

Під час круглих столів та робочих зустрічей обговорюються не лише питання фіксації злочинів, а й можливості облаштування «зелених кімнат» в центрах системи БПД.

«Ця методика передбачає наявність двох кімнат– в одному проводиться інтерв’ювання дитини, а в іншому знаходяться спостерігачі. Ми можемо створити такі кімнати в місцевих центрах Львівщини, там де приміщення це дозволяє, – зазначає директор Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Ігор Микитин.

Це лише початок важливої та кропіткої роботи. Адже кожен, хто вчинив воєнний злочин на території України,  має бути покараний, а постраждалі мають отримати відшкодування. Роботи на правовому фронті у нас чимало.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь