Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Коли робоче місце — вся Україна: як працівники системи БПД взаємодіють разом

Дата: 15.06.2022 13:21
Кількість переглядів: 170

Система безоплатної правової допомоги — це не просто точки доступу та офіси. Це велика професійна дружня спільнота однодумців, які завжди прийдуть на допомогу. Зараз, коли в Україні триває розв’язана росією жорстока війна, деякі центри та бюро правової допомоги опинилися в епіцентрі бойових дій чи в окупації. Багато працівників системи БПД з цих регіонів були вимушені покинути свої домівки. І колеги з усієї України прийшли їм на допомогу — запропонували не лише дах над головою, а й роботу на новому місці.

Підтримка юридичної спільноти

«В умовах воєнного стану система БПД забезпечує роботу центрів та бюро з урахуванням потреб певної території у послугах безоплатної правової допомоги. Також для нас дуже важлива безпека наших працівників. Фахівці системи БПД, які виїхали до відносно безпечних регіонів, продовжують надавати правову допомогу в інших містах і селах», — підкреслює начальниця управління координації системи надання безоплатної правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги Олена Ялова.

Наприклад, заступниця начальника відділу Богодухівського місцевого центру з надання БВПД Марина Кульчаєва домовилася про взаємодію з колегами з Івано-Франківської області та проводить правопросвітницькі заходи разом з колегами, зокрема, Яремчанського бюро правової допомоги.

Вінницький місцевий центр з надання БВПД запросив на роботу фахівчиню з Торецького бюро правової допомоги Світлану Казакову. Світлана має величезний досвід роботи з внутрішньо переміщеними особами, оскільки вона була однією з перших працівників системи БПД, яка консультувала громадян у контрольному пункті в’їзду-виїзду «Майорське». Її знання та досвід дуже потрібні в цей нелегкий для всіх українців час.

Фахівці Лівобережного київського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги — директорка центру Леся Бурчак та головний юрист сектору «Київське бюро правової допомоги №1» Павло Попович — тимчасово переїхали на Стрийщину, де їм надали прихисток, а також робочі місця в Стрийському місцевому центрі.

Директорка Маріупольського місцевого центру Наталя Сікора працює у селищі у Кіровоградській області. Маріуполь було зруйновано вщент, більша частина бюро правової допомоги опинилася в окупації. Проте Наталя налагодила роботу та продовжує надавати правову допомогу маріупольцям телефоном.

Микита Солопов з Мелітопольського місцевого центру та Олександр Істратенков з Михайлівського бюро долучились до консультувань у центрі прийому біженців в Запоріжжі. Їхні міста окуповані з перших днів війни.

Фахівці Харківського місцевого центру вимушені працювати дистанційно. Частина фахівців доєдналася до роботи єдиного контактного центру системи БПД. Заступниця директора місцевого центру Лілія Йолкіна надає консультації як оператор. Оксана Дзьонь, Євгеній Зарубін, Микола Куцеконь, Анастасія Логвінова та Тетяна Хотетовська допомагають формувати базу правових консультацій для операторів контакт-центру.

«Єдиний номер контактного центру системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 під час війни для громадян України став найоперативнішим і найдоступнішим способом отримання правової інформації та підтримки. Навантаження на контакт-центр суттєво зросло. Тому допомога юристів системи БПД з усієї України є дуже важливою», — говорить Лілія Йолкіна.

Адвокатська практика поза межами регіону

Від початку повномасштабної війни адвокати з Донеччини, Луганщини, Запоріжжя, Харківщини, Чернігівщини та Києва уклали контракти у інших областях України і продовжили співпрацю. Реєстр адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, загальний, що дозволяє укладати контракти навіть поза межами області, в якій адвокат здійснює свою діяльність.

Адвокатка Людмила Сірко надавала безоплатну вторинну правову допомогу у Кам’янці-Дніпровському та Енергодарі. Після окупації переїхала до Івано-Франківської області і співпрацює з Надвірнянським бюро правової допомоги, у тому числі готує правові роз’яснення.

Адвокат Олексій Гребенар переїхав на Львівщину із Сєвєродонецька. На Луганщині він співпрацював з Сєвєродонецьким місцевим центром з надання БВПД. А опинившись у Червонограді, підписав контракт з місцевим центром.

«Війна з росією вдруге відібрала у нього та його рідних дім, проте не змусила опустити руки і відмовитися від адвокатської практики», — коментує директорка Червоноградського місцевого центру з надання БВПД Наталія Костишин.

Система БПД продовжує працювати, а її працівники вірять у ЗСУ і дуже чекають на перемогу.

«Ми дуже вдячні нашим колегам, які прихистили фахівців з регіонів, що знаходяться у зоні активних бойових дій або в окупації. Ми й далі прагнемо якісно і вчасно надавати правову допомогу всім, хто її потребує, і впевнені, що всі повернемось додому»,  — говорить начальник управління забезпечення якості правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги Сергій Дрелінський.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь