Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Як адвокати, які співпрацюють з системою БПД, захищають права українців в умовах воєнного стану

Дата: 15.06.2022 13:27
Кількість переглядів: 272

Попри війну, що триває вже понад три місяці, система безоплатної правової допомоги працює. Люди продовжують отримувати первинну правову допомогу — правові консультації та роз’яснення. Не припинялося й надання вторинної правової допомоги — юристи та адвокати представляють громадян у суді, захищають їх, допомагають складати позовні заяви та інші документи.

Про роботу чергових частин

Як і раніше, забезпечується ранній доступ до правової допомоги у разі затримання особи чи її адміністративного арешту. Нагадаємо, що з 1 лютого 2022 року стартував пілотний проєкт: повідомлення про випадки затримання осіб, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з усієї України (окрім міста Києва) приймають та обробляють два Регіональні центри з надання БВПД — у Тернопільській та Чернівецькій областях. Крім того, аналогічно централізовано опрацьовуються постанови/ухвали про залучення захисника для здійснення захисту, які надходять у неробочий та нічний час, вихідні та святкові дні.

 

Чергові, головні юристи Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області Микола Турчинець і Таїсія Яворенко

За словами заступниці начальника відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області Мар’яни Варварич від початку повномасштабного вторгнення, кількість доручень, виданих адвокатам, суттєво не зросла. Проте воєнний стан змінив роботу чергових частин системи БПД. Зокрема, запроваджена комендантська година ускладнює вчасне прибуття захисника до затриманої особи. Також дещо зменшилася кількість адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу. Деякі з них зараз захищають Україну зі зброєю в руках, інші стали ВПО.

«Проблематично знайти адвокатів і забезпечити надання безоплатної вторинної правової допомоги у регіонах, де тривають бойові дії. Передусім в Луганській, Харківській, Донецькій, Запорізькій, Миколаївській та Херсонській областях. Окрім того, багато адвокатів навіть у регіонах, де відносно спокійно, не завжди можуть виконувати свої обов’язки через проблеми з транспортним сполученням», — каже Мар’яна Варварич.

У деяких містах взагалі не залишилось адвокатів. Серед таких населених пунктів — міста Мерефа та Чугуїв на Харківщині, Лисичанськ у Луганській області. У березні це була досить гостра проблема — знайти затриманим адвоката. Лише у квітні вдалося її вирішити. Затриманих осіб перевозять в ізолятори тимчасового тримання у Харкові та Дніпрі, а потім призначають захисника.

Забезпечуючи присутність адвоката для всіх затриманих осіб за скоєння кримінальних чи адміністративних правопорушень, система БПД враховує запроваджену комендантську годину на місцях. Якщо до початку комендантської години адвокат не встигає прибути до затриманого, то зустріч відбувається якнайшвидше після її закінчення. Працівники поліції не проводять слідчі дії до прибуття захисника.

 

Фахівчині Регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області Ткач Тетяна і Крета Ляна

У перший місяць війни в Україні кількість затриманих осіб (а відтак — і кількість виданих доручень адвокатам) зменшилася приблизно утричі у порівнянні з березнем 2021 року. Однак зараз фіксується повернення показників на довоєнний рівень.

«Під час активної фази бойових дій на Сумщині спостерігався спад злочинності. Нині адвокати, які співпрацюють з системою БПД, усе частіше отримують доручення у провадженнях, пов’язаними із злочинами проти власності», — зазначає заступниця начальника відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Юлія Андріянова.

 

Заступниця начальника відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її на давачів Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Юлія Андріянова

Статистика злочинності змінилася і в Києві. Якщо у березні затримання відбувались переважно за злочини проти життя та державну зраду, то згодом на перший план вийшли затримання за незаконний обіг наркотиків та майнові злочини.

Загалом, враховуючи статистику більшості регіонів, значно збільшилася кількість доручень для надання безоплатної вторинної правової допомоги особам, затриманим за підозрою у вчиненні злочину, а от кількість доручень для здійснення захисту за призначенням, навпаки, зменшилась.

Воєнні особливості адвокатської діяльності

Виклики, з якими зустрілися адвокати за три місяці війни, насамперед стосуються організаційних питань, пов’язаних з виїздами чергових адвокатів на затримання.

«Попри заклики дотримуватися правил комендантської години, а також не нехтувати сигналами повітряної тривоги через досить високу загрозу ракетних обстрілів, продовжую виконувати свої професійні обов’язки, адже захист клієнта для мене передусім. Якщо моя робота закінчується після комендантської години, беру довідку у слідчого, аби санкціоновано пересуватися вночі. Проте питання спецперепусток, з якими адвокати Київщини могли б оперативно прибувати до затриманого у нічний час, залишається відкритим та потребує якнайшвидшого вирішення», — розповідає адвокатка Ніна Чернобай.

Утім, попри всі труднощі, адвокати намагаються вчасно надавати безоплатну вторинну правову допомогу.

«Адвокатам системи БПД тепер доводиться долати багато додаткових труднощів — це заборона пересування містом під час комендантської години, повітряні тривоги, нестабільна робота громадського транспорту, а також обмеження відвідування слідчого ізолятора та ізолятора тимчасового тримання тощо. Та вони успішно справляються», — говорить начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру з надання БВПД у місті Києві Микола Личик.

Під час війни адвокати у роботі стикаються зі злочинами, які раніше траплялися нечасто. Зокрема, у Волинській області, як і в багатьох інших регіонах, безоплатна вторинна правова допомога надавалася особам, які підозрюються у скоєнні злочинів, передбачених ст. 438 Кримінального кодексу України (Порушення законів та звичаїв війни), ст. 111 ККУ (Державна зрада), ст. 110 ККУ (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ст. 114 ККУ (Шпигунство), ст. 359 ККУ (Незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації), ст. 109 ККУ (Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади).

Такі нові категорії справ, де відсутня судова практика, та стрімкі зміни в законодавстві спонукають адвокатів оперативно реагувати. Вони почали активніше застосовувати процесуальні інструменти дистанційного доступу до судових засідань (відеоконференції, система «Електронний суд»).

 

заступник начальника відділу Золотоніського місцевого центру з надання БВПД Тетяна Костогриз та адвокатка Марина Меньших, яка співпрацює з системою БПД

Співпраця адвокатів з місцевими центрами з надання БВПД

Щодо категорій справ, з якими працюють адвокати в умовах воєнного стану, то зміни невеликі.

«Додалися справи щодо встановлення фактів смерті на територіях, де відбуваються бойові дії, встановлення фактів розірвання трудового договору із роботодавцями, які провадять діяльність на території бойових дій. Проте й надалі клієнти потребують допомоги адвокатів у вирішенні сімейних спорів, справ про адміністративні правопорушення, для представництва інтересів потерпілих у кримінальних провадженнях, оскарження дій чи бездіяльності органів державної влади», — розповідає в.о. директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Ольга Чорна.

 

Зустріч з адвокатами у Хмельницькому місцевому центрі з надання БВПД

Однією з проблем, що постають перед правозахисниками, які співпрацюють з системою безоплатної правової допомоги, є виїзд клієнтів за межі України — комунікація з ними значно ускладнюється.

Крім того, як зазначають фахівці системи БПД Волині, серед клієнтів, які виїхали за кордон, спостерігається часткова втрата інтересу до вже розпочатих судових проваджень у цивільних справах. Тому частина справ залишається невирішеною, що ускладнює і процедуру надання безоплатної вторинної правової допомоги, і  порядок звітування адвокатів про надані послуги, а отже впливає на оплату їх роботи.

Також є клієнти, які захищають країну у зоні ведення бойових дій. У таких ситуаціях адвокати пишуть заяви про перенесення судових засідань, розповідають фахівці Коломийського місцевого центру з надання БВПД.

Серед інших викликів, з якими стикнулись адвокати — закриття доступу до державних реєстрів та уповільнення судового процесу через неможливість проводити засідання під час повітряних тривог.

«Але вони забезпечують якісне представлення інтересів усіх категорій громадян, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Адже перед системою БПД стоїть відповідальне завдання — забезпечити належний захист прав громадян, навіть в умовах війни в нашій державі», — зазначила фахівчиня Черкаського місцевого центру з надання БВПД Юлія Гурнак.

 

 

Фахівчині Уманського місцевого центру з надання БВПД Яна Ройтенко та Яна Малькова разом з адвокатами Дмиром Зеленим і Максимом Гупало, які співпрацюють з системою БПД

Адвокати часто долучаються до роботи консультаційних пунктів з надання безоплатної правової допомоги, зокрема Правобережного київського місцевого центру з надання БВПД, та виявляють ініціативу щодо залучення до проведення правопросвітницьких заходів.

«Я склала присягу адвоката України, один із моїх принципів — сумлінно забезпечувати право на захист та надавати правову допомогу відповідно до Конституції України. Особливо зараз, коли правова допомога стала ще важливішою для громадян, особливо для вразливих верств населення, оскільки війна суттєво збільшила кількість та складність правових питань. Воєнні дії в Україні створили нові виклики для роботи правозахисників, тому наша мета, це гідно відповідати на ці виклики та забезпечувати правову допомогу нашим громадянам», — говорить адвокатка Юлія Негребецька.

 

Видача доручення в черговій частині Регіонального центру з надання БВПД у місті Києві

Правозахисники-переселенці

Частина адвокатів, що співпрацюють з системою БПД, призупинили роботу з центрами: виїхали за кордон чи до іншого регіону, стали на захист держави у лавах Збройних сил чи територіальної оборони.

Та більшість правозахисників продовжують відстоювати права вразливих категорій осіб за дорученнями центрів. До того ж до переліку адвокатів, які співпрацюють з системою безоплатної правової допомоги у певному регіоні, додаються правозахисники-переселенці, що виїжджають з територій, де ведуться активні бойові дії, зокрема з Херсонщини, Харківщини, Донеччини та Луганщини.

Так, у Хмельницькій області з центрами почали співпрацювати дев’ять адвокатів, які є внутрішньо переміщеними особами. На Черкащині розпочали діяльність п’ять адвокатів-переселенців, у Києві — дев’ять.

Львівщина також стала прихистком для колег з тимчасово окупованих територій. Загалом з початку війни контракти підписали 18 адвокатів з Донеччини, Луганщини, Харківщини, Чернігівщини, Херсонщини та Києва. Усі вони тепер співпрацюють як з Регіональним центром з надання БВПД у Львівській області, так і з місцевими центрами.

«Я працювала адвокатом у системі безоплатної правової допомоги у Херсоні. Після повномасштабного вторгнення росії на територію України та окупації мого рідного міста була вимушена переміститись в Золочів до родичів. Спочатку було важко морально — відчуття спустошення і непотрібності. Укладення контракту та нові клієнти в Золочеві для мене — як ковток свіжого повітря. Я вдячна всім працівникам Буського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за підтримку, дружнє ставлення і сприяння у роботі. У цей складний воєнний час кожен з нас має робити все можливе для підтримки країни. Я знайшла себе у правовій допомозі всім, хто її потребує», — коментує адвокатка Наталія Черевко.

 

Зустріч у Регіональному центрі з надання БВПД у Львівській області за участі адвокатів, які співпрацюють з системою БПД

Завдяки адвокатам, які виконують свої професійні обов’язки попри особисті труднощі система БПД показала себе як злагоджений механізм, що оперативно реагує на зміни та пристосовується до них.

Центри намагаються бути на зв’язку з адвокатами, підтримувати партнерську комунікацію, щоб розуміти, де вони перебувають, чи можуть працювати та звітувати для отримання винагороди за виконану роботу.

«Ми вдячні адвокатам, які співпрацюють з системою БПД, не тільки за те, що попри труднощі вони залишились на варті прав громадян і продовжують працювати в нових умовах, а й стали на захист нашої Батьківщини», — говорить директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної допомоги у Волинській області Наталія Смолярчук


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь