Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Здійснено фінансування оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу

Дата: 15.06.2022 13:28
Кількість переглядів: 216

Розпочалася оплата послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу. Лише за два дні,  30 та 31 травня 2022 року, Державна казначейська служба України перерахувала 48,5 млн грн.

Чому виникла заборгованість  

Через повномасштабну збройну агресію Російської Федерації проти України у бюджетному законодавстві відбулися зміни, спрямовані на створення умов для своєчасного та оперативного реагування на потреби фінансового забезпечення заходів територіальної оборони, захисту безпеки населення та функціонування бюджетної сфери, комунальних підприємств у період воєнного стану.

Фінансування видатків за бюджетною програмою 3603030 «Оплата послуг та відшкодування витрат адвокатів з надання безоплатної вторинної правової допомоги» тимчасово було припинено. Через це станом на кінець травня 2022 року виникла заборгованість перед адвокатами у розмірі близько 60 млн грн.

«При цьому адвокати продовжували надавати послуги безоплатної вторинної правової допомоги, оскільки введення воєнного стану не призводить до обмежень прав суб’єктів на безоплатну правову допомогу, гарантованих Законом України «Про безоплатну правову допомогу». Безоплатна правова допомога надається у порядку та за наявності підстав, визначених законом», – зазначив в.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Виключними повноваженнями адвокатів, які співпрацюють з системою БПД, є захист осіб у кримінальному процесі. Також адвокати, які співпрацюють з системою БПД, представляють інтереси незахищених верств населення – малозабезпечених, учасників бойових дій, ВПО та інших осіб, які визначені законом «Про безоплатну правову допомогу», у цивільних та адміністративних справах.

«Завдяки цьому громадяни нашої країни навіть у цей складний час мають можливість вирішити свої правові питання», – говорить Олександр Баранов.

Як  вирішувалася проблема 

З початком воєнного стану виконання повноважень Державною казначейською службою регулюються постановою Кабінету міністрів України №590 «Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану».

Координаційний центр з надання правової допомоги виступив з ініціативою та підготував пропозиції щодо внесення змін до цієї постанови щодо відновлення виплат на оплату послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, в період воєнного стану.

Так, оплата послуг та відшкодування витрат адвокатів з надання безоплатної вторинної правової допомоги були включені до статті 18 (відкриття асигнувань із державного бюджету за видатками та наданням кредитів) та статті 19 (здійснення платежів за дорученнями клієнтів з урахуванням ресурсної забезпеченості єдиного казначейського рахунка). Таким чином, відкриття асигнувань із державного бюджету та здійснення платежів за видатками на оплату послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, здійснюється у відповідній черговості – після видатків на реалізацію програм державних гарантій медичного обслуговування населення.

Як результат – 19 квітня 2022 року Державна казначейська служба України здійснила оплату всіх актів надання безоплатної вторинної правової допомоги, які було зареєстровано в межах відкритих бюджетних асигнувань. Але фінансування видатків за бюджетною програмою «Оплата послуг та відшкодування витрат адвокатів з надання безоплатної вторинної правової допомоги» гальмувалося. Координаційний центр спільно з Мін’юстом неодноразово зверталися до Державної казначейської служби, Кабінету міністрів України щодо відкриття фінансування.

Партнерство під час війни

Згідно з планом асигнувань на березень – травень 2022 року передбачене фінансування оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, у розмірі 80,9 млн грн.

Станом на 31 травня, профінансовано вже 48,5 млн грн, щоб оплатити акти з надання БВПД, які вже надали адвокати.

«Адвокати є важливими партнерами системи безоплатної правової допомоги. У нас запроваджено електронне звітування, що набуло ще більшої актуальності під час війни, коли багато адвокатів не можуть особисто подати акти до центрів з надання БВПД. Ми продовжуємо проводити заходи з навчання адвокатів, підвищення їхніх професійних навичок. І дуже вдячні адвокатам, які у цей складний час виконують свої обов’язки, забезпечуючи надання правової допомоги вразливим категоріям населення», – зазначив Олександр Баранов.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь