Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Люди, які зазнали позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії, отримають право на безоплатну вторинну правову допомогу

Дата: 15.06.2022 13:36
Кількість переглядів: 124

Українці, які зазнали репресій від окупантів і зокрема були захоплені ними у полон, отримали соціальний та правовий захист.

Зокрема, особи, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, матимуть право на всі види правових послуг, передбачених частиною другою статті 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», на час позбавлення особистої свободи та після звільнення у зв’язку із захистом прав і законних інтересів, порушених через позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

Відповідна норма Закону України «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей» № 2010-IX набирає  чинності через шість місяців з дня його опублікування.

«Закон гарантує право осіб стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, що включає такі види правових послуг, як захист, представництво та складення документів процесуального характеру на час позбавлення особистої свободи та після звільнення у зв’язку із захистом прав і законних інтересів, порушених через позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії», – зазначив в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Серед іншого Закон України «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей»  визначає:

  • порядок ухвалення рішень із питань встановлення факту позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України підстави для встановлення такого факту;
  • порядок здійснення правового захисту та порядок реалізації житлових, трудових, освітніх прав;
  • отримання щорічної державної та одноразової державної грошової допомоги.

Після звільнення такі люди зможуть отримати від держави медичну та реабілітаційну, у тому числі психологічну, допомогу, санаторно-курортне лікування.

Закон України «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей» передбачає, що особи, яких було позбавлено особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після звільнення матимуть першочергове право на забезпечення жилими приміщеннями з фондів житла для тимчасового проживання та інші пільги.

Передбачається також спрощений порядок видачі документів, що посвідчують особу, та відстрочення платежів за зобов’язаннями осіб, які пережили позбавлення волі окупантами.

Крім того, буде створений  Єдиний реєстр осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, який має на меті не тільки облік осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, а й адміністрування їхніх потреб.

Довідково.

Як отримати безоплатну вторинну правову допомогу

Подивитися розташування, номери телефонів та актуальну інформацію про режим роботи бюро правової допомоги місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна на мапі, яка регулярно оновлюється: https://bit.ly/bpd_buro. Там же можна дізнатися графік роботи консультаційних пунктів (дату та час проведення прийому осіб).

Звернутися до найближчого бюро правової допомоги за безоплатною первинною та вторинною правовою допомогою можна незалежно від реєстрації місця проживання.  Бюро правової допомоги працюють по всій Україні, за винятком регіонів, де наразі тривають воєнні дії.

Працівники системи надання безоплатної правової допомоги продовжують забезпечувати роботу консультаційних пунктів доступу до правової допомоги у приміщеннях органів державної влади, місцевого самоврядування, соціального захисту нанесення, відповідних спеціалізованих установ, місцях компактного розміщення внутрішньо переміщених осіб, у тих регіонах, де не ведуться бойові дії.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь