Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

ПРОФІЛАКТИКА ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ ТА ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ

Дата: 15.06.2022 15:11
Кількість переглядів: 27

З настанням літнього сезону можна розширити раціон вживання різноманітних фруктів та овочів, наситити організм вітамінами. Але саме в теплий період року зростає ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб. За даними  Держпродспоживслужби України за п’ять місяців поточного року  по  Україні зареєстровано 28 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 230 осіб, з них 130 дітей (56,5 %). За аналогічний період 2021 року зареєстровано 26 спалахів внаслідок яких постраждало 244 особи, з них 230 дітей (94,3%). Після введення воєнного стану зареєстровано 21 спалах, внаслідок яких постраждало 177 осіб, з них 95 дітей (53,7%).

До гострих кишкових інфекцій віднесено велику групу захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту. Найпоширенішими кишковими інфекціями є: дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусна і ентеровірусні інфекції.

Літня спека сприяє розвитку шкідливих бактерій та їх токсинів у продуктах харчування. Вони  тривалий  час можуть зберігатися  в ґрунті, воді, столовому посуді, та на різних предметах побуту, продуктах харчування, особливо при порушенні умов зберігання, температурного режиму  швидко розмножуються  в молочних продуктах, м'ясному  фарші, холодці, киселю, а також у воді.

Джерелом гострих кишкових  інфекцій є хворі люди, бактеріоносії. В організм здорової  людини збудники інфекції потрапляють під час споживання забруднених харчових  продуктів, що містять збудник або його токсини, при вживання некип’яченої води з неорганізованих джерел водопостачання та контактно-побутовим шляхом через забруднені руки або предмети побуту.

Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів. Отже для того щоб не захворіти  гострою кишковою інфекцією та запобігти харчовому отруєнню необхідно:

  • дотримуватися правил особистої гігієни: ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці, відвідування вбиральні тощо;
  • мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування;
  • регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • для обробки сирих продуктів  використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
  • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця, рибу, молоко;
  • мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
  • не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовані харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години);
  • використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел; 
  • не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

УВАГА: при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, пронос, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертайтесь за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень. Особливо це стосується дітей раннього віку.

ТІЛЬКИ ЧІТКЕ ДОТРИМАННЯ ГІГІЄНІЧНИХ ПРАВИЛ ТА ВИМОГ ДАЄ МОЖЛИВІСТЬ УНИКНУТИ ХАРЧОВОГО ОТРУЄННЯ ТА ЗАРАЖЕННЯ КИШКОВИМИ ІНФЕКЦІЯМИ.

Ваше здоров’я і здоров’я ваших дітей – у ваших руках.

                                                                       Вільшанський відділ Держпродспоживслужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь