Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Що потрібно знати про лептоспіроз

Дата: 21.07.2022 09:10
Кількість переглядів: 195

Щороку в Україні і в нашій області реєструються випадки захворювання на лептоспіроз серед людей. Частіше хворіють чоловіки - любителі порибалити. Пік захворюваності припадає на липень-вересень, що зумовлено активним відпочинком населення на природі, купальним сезоном, риболовлею, а також зростанням у цей період чисельності мишовидних гризунів.

       Вільшанський відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області  повідомляє про те, що у  Кіровоградській області зареєстрували другий у нинішньому році випадок захворювання на лептоспіроз.

    У важкому стані госпіталізували 49 – річного мешканця Новоукраїнського району. Чоловік внаслідок ускладнень помер. Діагноз лептоспірозу підтвердили лабораторно. Ймовірним місцем інфікування розглядається місцевий ставок, де напередодні хвороби перебував чоловік та мав ризик заразитись. Остаточні висновки будуть зроблені після проведення лабораторних досліджень  проб води з водойми.

     Перший випадок лептоспірозу в області у 2022 році зареєстрували у квітні місяці, коли від цього захворювання померла пенсіонерка з Соколівської ТГ Кропивницького району.

 

     Лептоспіроз – це гостре природноосередковане інфекційне захворювання, яке викликається різними штамами лептоспір,  зоонозна (спільна для тварин та людей) інфекційна хвороба, спричинена збудником-бактерією Leptospira.

    Без лікування лептоспіроз може призвести до ураження нирок, печінки, менінгіту (запалення оболонок головного і спинного мозку) та смерті. Джерелами збудників лептоспірозу являються інфіковані тварини (хворі та носії збудника) – переважно дрібні ссавці (мишовидні та водоплаваючі гризуни), комахоїдні, сільськогосподарські тварини, собаки, промислові тварини (лисиці та ін.).

     Від людини до людини захворювання не передається. Збудник потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше – дрібних ссавців (гризунів).      Захворіти на лептоспіроз можна під час купання, ловлі риби у заражених водоймах, її розробці, сінокосі на зволожених територіях, при догляді за хворими і інфікованими тваринами тощо. У тіло людини збудник лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи, рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот). Вживання інфікованої їжі та води також може спричинити   захворювання.                                                                                                                   Людина може захворіти у період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження. Симптоми варіюються від легких (головний біль, гарячка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання)  до серйозних (ураження нирок,  печінки, менінгіт) і навіть летальних (при несвоєчасному зверненні за медичною допомогою та лікуванні). 

    Лептоспіроз часто складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань – наприклад, можуть нагадувати грип, який більш характерний восени і взимку. До того ж, часом захворювання може протікати безсимптомно. Ризики захворіти на лептоспіроз суттєво зменшуються, якщо ви уникаєте перебування та ловлі риби у потенційно зараженій воді, контактів із хворими та інфікованими тваринами  проводите щеплення домашніх та сільськогосподарських тварин проти лептоспірозу, захищаєте воду для пиття та продукти харчування від доступу мишовидних гризунів, проводите заходи щодо знищення гризунів у особистих помешканнях. 

    І головне! Лептоспіроз - дуже небезпечне захворювання. У хворого на лептоспіроз кожний втрачений день зменшує шанси на виживання, тому при високій температурі тіла, найменшій підозрі щодо захворювання на лептоспіроз необхідно негайно звернутися до лікаря. Тільки вчасно розпочате лікування може зберегти життя!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь