Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Мавпяча віспа: що потрібно знати про вірус та чи буде у світі нова пандемія

Дата: 11.08.2022 11:26
Кількість переглядів: 138

У Польщі офіційно  в червні місяці 2022 року підтвердили перший випадок інфікування людини мавпячою віспою. В серпні місяці 2022 року зафіксовано перший випадок  захворювання в Молдавії. Раніше ВООЗ повідомила про непов’язані між собою спалахи мавпячої віспи у 12 країнах,  які  знаходяться  поза  межами  Африканського континенту —  природного місця поширення хвороби. Інфіковані не подорожували до країн Африки і не мали контакту з новоприбулими, а втім, заразилися вірусом. Поки тривають епідеміологічні дослідження причин появи хвороби у нетипових місцях.

Що викликає хворобу: До цього часу мавпяча віспа булла рідкісним захворюванням,  викликаним вірусом роду Orthopoxvirus, до якого також входять віруси натуральної і коров’ячої віспи. Мавпяча віспа передається від гризунів до людини або від людини до людини, але захворювання отримало назву через те, що у 1958 році вперше його виявили у лабораторних мавп. У 1970 році медики зафіксували перший випадок мавпячої віспи у людини в Демократичній Республіці Конго.

Чому хвороба почала поширюватись серед людей? Тому, що з’явився прошарок не імунного населення. Якщо не вакцинуються люди з 1980 року – поступово послаблювався імунітет, і захисту в людей немає. Тому ми і маємо на сьогодні мавпячу віспу.

Які симптоми: За клінічною картиною мавпяча віспа є "полегшеною версією" звичайної. Основна відмінність мавпячої полягає в тому, що вона викликає набряк лімфатичних вузлів. Інкубаційний період захворювання — часу з моменту зараження до проявів перших симптомів — становить від 7 до 14 днів. Перші симптоми: головний біль; біль у м’язах та спині; збільшення лімфатичних вузлів; лихоманка і озноб; надмірна втомлюваність. На третій день після початку лихоманки у людини з’являється висип на обличчі, який поступово поширюється на інші частини тіла. Протягом прогресування хвороби висипи перетворюються на наповнені рідиною вузлики, які наприкінці інфекції перероджуються в струпи — сухі кірки на поверхні шкіри. Хвороба може тривати від 2 до 4 тижнів. Помирає кожен десятий інфікований.

Як поширюється інфекція: Вірус передається при вдиханні великих крапель слини під час тісного контакту обличчя до обличчя, при взаємодії з рідинами хворого або зараженими речами. У тіло вірус проникає через пошкодження на шкірі, а також слизові оболонки очей, рота чи носа. Від тварини людина може інфікуватися при укусах або подряпинах, а також через приготування м’яса зараженої дичини.

Чи можлива профілактика: Наразі не було потреби спеціально розробляти вакцину протии вірусу мавпячої віспи, адже хвороба не булла достатньо масовою. Втім, за даними Національної медичної бібліотеки США, щеплення від звичайної віспи може надійно захистити людину і від мавпячої. Більшість із народжених у Радянському Союзі українців вакцинувалися у ранньому дитинстві, тому вони захищені від інфекції. Гігієна рук, уникання контактів із рідинами та речами особистого вжитку хворого допоможе попередити зараження.

Як лікується мавпяча віспа: Наразі проти хвороби не існує спеціально розробленої терапії. Спеціалісти Центру з попередження та контролю інфекційних захворювань США радять використовувати противірусні препарати та імуноглобулін віспи корів, аби стабілізувати стан пацієнтів і пришвидшити одужання. Мавпяча віспа поширюється через тісний контакт із рідинами хворого, наприклад, слиною, тоді як SARS-CoV-2 може передаватися повітряно-крапельним шляхом. Тому хворий на мавпячу віспу може заразити набагато менше людей, порівняно із хворим на коронавірус. Віруси мавпячої і звичайної віспи подібні. Проти останнього вже розроблене лікування та ефективні вакцини, що значно полегшить і пришвидшить розробку стратегії боротьби із хворобою.

Обов?язково при  підозрі на мавпячу віспу або загалом на погане самопочуття негайно і обов?язково звернутися до лікаря. Це той випадок, коли хвору людину потрібно повністю ізолювати і таким чином убезпечити від інфекції людей, що знаходяться поруч.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь