Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

У Вільшанському ліцеї відбулися загальношкільні батьківські збори

Дата: 23.08.2022 08:30
Кількість переглядів: 1290

19 серпня 2022 року у Вільшанському ліцеї  Вільшанської селищної ради відбулися загальношкільні батьківські збори. До присутніх звернулася директор закладу освіти Оксана Доброва, яка наголосила, що  з огляду на реальну загрозу життю і здоров’ю учасників освітнього процесу внаслідок збройної агресії та у зв`язку з оголошенням в Україні воєнного стану, видано наказ Міністерства освіти і науки України  «Про деякі питання організації здобуття загальної середньої освіти та освітнього процесу в умовах воєнного стану в Україні»  № 274 від 28.03.2022 року пунктом 2 цього документу  прописано: «Здобуття загальної середньої освіти для здобувачів освіти можливе за будь-якою формою, що може забезпечити заклад освіти та є найбільш безпечною для них». 

Сьогодні доступні традиційна (очна), дистанційна, екстернат на або домашня форми.

        Готуючись до організації очної форми навчання, адміністрація ліцею діяла згідно рекомендацій  щодо організації  укриття в об'єктах фонду захисних споруд цивільного захисту персоналу та дітей (учнів, студентів) закладів освіти, затверджених розпорядженням начальника  Кіровоградської обласної військової адміністрації. За Вільшанським ліцеєм, який налічує більше 600 осіб, куди входять учні та працівники, закріплено 2 ПРУ та 1 сховище у житловому будинку, що відповідають вимогам знаходження на відстані не більше 500 метрів від закладу освіти. Згідно рекомендацій облаштовано протирадіаційне укриття приміщення інтернату на 250 місць та протирадіаційне укриття школи мистецтв на 150 місць. Вони мають оббиті залізом вхідні двері, отвори для природньої вентиляції (у ПРУ школи мистецтв вона є механічна), внутрішні туалети. Згідно переліку, забезпечені  місцями для сидіння – лавками та  стільцями; ємностями з питною  та технічною водою, хоча є централізоване водопостачання;  контейнерами для зберігання продуктів харчування; виносними баками, що щільно закриваються;  резервним штучним освітленням (ліхтарями та  свічками) та електроживленням;  первинними засобами пожежогасіння (вогнегасниками); засобами надання медичної допомоги (аптечками); засобами зв’язку і оповіщення (радіоприймачем, мережею інтернет);  шанцевим інструментом (лопатами штиковими та совковими, ломами, сокирами, пилками-ножівками по дереву, по металу тощо), дезинфікуючими засобами.

        Директором затверджені плани евакуації учасників освітнього процесу Вільшанського ліцею і маршрути евакуації  із корпусу № 1 та № 2, наказом директора призначено відповідального за організацію доведення до учнів та персоналу Вільшанського ліцею  сигналу «Повітряна тривога»,  створено групу оповіщення, визначено, що сигналом «Повітряна тривога» у Вільшанському ліцеї є три коротких  сигнали шкільного дзвінка. З працівниками ліцею проведений повторний інструктаж із загальнооб'єктової інструкції з пожежної безпеки, з техногенної безпеки та з надання першої долікарської допомоги. Планується проведення навчання за сигналом «Повітряна тривога» та з надання першої долікарської допомоги працівників закладу освіти.

        Керівник закладу ознайомила батьків  із алгоритмом дій педагогів у випадку сигналу небезпеки:

  • відповідальна особа вмикає наявну систему оповіщення закладу;
  • учитель сповіщає учнів про загрозу, а батьків – про переміщення дітей до укриття;
  • необхідно організувати пересування двома колонами в приміщенні класу та швидко залишити кабінет;
  • для супроводу початкових класів можуть бути залученні помічники;
  • для швидкого надання медичної допомоги має бути залучений медичний працівник;
  • відповідальні особи після оголошення сигналу оповіщення мусять перевірити всі приміщення закладу на відсутність у них учасників освітнього процесу та працівників закладу, по завершенню перевірки прямувати до найближчого укриття;
  • учні, які знаходяться на подвір'ї закладу, під час сигналу оповіщення повинні самостійно рухатися до найближчого укриття фонду захисних споруд;
  • усередині захисної споруди відповідальні особи повинні допомогти учасникам освітнього процессу швидко та спокійно зайняти місця;
  • під час перебування в захисній споруді вчителі та вiдповiдальнi особи здійснюють необхідну підтримку, заходи для комфортного та спокійного перебування в укритті;
  • після завершення небезпеки та оголошення про відбій тривоги вчителі та відповідальні особи слідкують за тим, щоб вихід усіх учасників освітнього процесу з укриттів здійснювався колонами або групами:
  • під час переміщення до укриттів необхідно врахувати наявність інклюзивних груп і класів. У випадку присутності дітей з ООП – попередньо проводити з ними навчання та бесіди, передбачити швидке та спокійне переміщення до укриття, спеціальне місце та заходи, що будуть здійснюватися в укриттях для максимального залучення до них дітей з ООП.

         Було наголошено присутнім, що, у разі очного навчання, кожен учень повинен мати із собою тривожну валізу.

        Оксана Доброва подякувала батькам 7-А класу за придбання 6 вогнегасників для укриття та батькам 2-А класу, які придбали закриті світильники,  проводку, 10 ємностей для зберігання продуктів харчування. Сказала, що за кошти  ліцею  було закуплено 5 ємностей на 100 літрів  (1 для філії) для питної води, лист заліза для оббивки вхідних дверей та замовлені чотири аптечки (1 для філії), відра з кришками для сміття.

        Директор наголосила, що у  педагогічному колективі ліцею за два роки є позитивний досвід роботи за дистанційною формою навчання, яка передбачає синхронний та асинхронний режим. Звернула увагу на вимоги щодо проведення уроків: скільки часу діти різного віку можуть безперервно працювати з технічними засобами під час заняття, щоби не завдавати шкоди здоров’ю, які сформульовані в Санітарному регламенті для закладів загальної середньої освіти: для учнів 1 класів – не більше 10 хвилин; для учнів 2-4 класів – не більше 15 хвилин; для учнів 5-7 класів – не більше 20 хвилин; для учнів 8-9 класів – 20–25 хвилин.

        Оксана Іванівна познайомила батьків із екстернатною формою навчання — це   спосіб організації навчання здобувачів освіти, за яким освітня програма повністю засвоюється здобувачем самостійно та сімейною (домашньою) формою здобуття освіти — це спосіб організації освітнього процесу дітей самостійно їхніми батьками.

        Вона наголосила, що всі ці чотири форми навчання може забезпечити заклад освіти і згідно діючих нормативних документів батьки  самі обирають для своїх дітей будь-яку форму навчання у закладах освіти і за потреби можуть змінити форму навчання протягом навчального року, тому класними керівниками було зібрано  заяви, у яких батьки прописували, яку форму навчання обирають для своєї дитини. На даний час  у ліцеї буде навчатися 562 дитини. 17 батьків ще не визначилися із формою навчання, 24% обрали очне навчання, 76% - онлайн навчання.

        Виступила Тетяна Коваленко, заступник директора з                   навчально-виховної роботи, яка розказала про особливості організації освітнього процесу під час дистанційного навчання у                               2021/2022 навчальному році та підсумки здачі нашими випускниками національного мультипредметного тесту: всі одинадцятикласники склали його успішно, одна медалістка набрала  з трьох предметів бали високого рівня,  два медалісти — достатнього та високого.

        Світлана Кравецька, заступник директора з виховної роботи подякувала батькам, які обрали очну форму навчання, за довіру до закладу освіти та наголосила, що, при виборі форми навчання дитини у 2022/2023 навчальному році, на перший план ми повинні ставити безпеку дитини і збереження її життя.

Анастасія Повар, фахівчиня Вільшанського бюро правової допомоги надала батькам, чиї діти будуть навчатися очно в Вільшанському ліцеї Вільшанської селищної ради, поради із підтримання психічного та фізичного здоров’я, безпеки, правової допомоги, освіти та розвитку дітей під час війни.

Посадовець зазначила, що зазвичай, у кризових ситуаціях батьки найбільше переживають за дітей. І в їх силах підготувати дитину до різних сценаріїв і допомогти їй бути в безпеці, навіть якщо батьків не буде поруч. Учасники зустрічі дізналися важливі моменти, які варто проговорити з дитиною, щоб мінімізувати додатковий стрес та мати план дій на різні випадки. Також батьки отримали рекомендації по збору дитячого рюкзака безпеки із мінімальним набором речей.

Він має включати:

фото з батьками, із написаними на звороті телефонами родичів, повною адресою, ПІБ дитини та группою крові (додатково можна покласти в кишеню записку з цією інформацією);

дві пляшки води;

шоколад, печиво, хлібці, сухофрукти;

потрібні лікарські препарати, лейкопластир, антисептики, захисну маску для обличчя;

вологі та сухі серветки невеликий рушник, зубну пасту та щітку, мило;

ліхтарик;

одну-дві улюблені іграшки дитини (вони забезпечать мінімальний психологічний комфорт);

комплект змінного одягу.

Також у дитячий рюкзак безпеки» можна покласти телефон, якщодитина вміє ним користуватись, та трохи грошей.

Всі учасники заходу отримали корисні контакти юридичної допомоги під час війни.

Отримати правову допомогу можна особисто, звернувшись до найближчого бюро правової допомоги. Контакти  бюро можна знайти за адресою www.legalaid.gov.ua;

за безкоштовним номером системи БПД 0 800 213 103. За цим номером надаються консультації та роз’яснення з правових питань, додаткові відомості про надання безоплатної правової допомоги тощо. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні. Дзвінки приймаються щоденно з 8 до 19 години;

номер для дзвінків з-за кордону +38 (044) 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку);

у мобільних застосунках «Безоплатна правова допомога» https://bit.ly/3hwwgqR або «Твоє право» https://bit.ly/3iorbkE;

у месенджерах Телеграм http://legalaid.gov.ua/telegram.html та Вайбер http://legalaid.gov.ua/viber.html;

у кабінеті клієнта на сайті системи БПД https://cabinet.legalaid.gov.ua/;

правові консультації також можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid, що розміщена за адресою https://wiki.legalaid.gov.u;

У смт Вільшанка отримати безоплатну правову допомогу можна за адресою: вул. М.Лагонди, 30, тел. (05250) 97297.

        Батьки взяли активну участь у обговоренні питання щодо організації освітнього процесу з 1 вересня 2022 року. Більшість висловлювала думку за дистанційну форму навчання,                                                50 відсотків батьків першокласників за очне навчання для своїх дітей. Думка кожного присутнього була почута.

        Форму навчання у закладі освіти буде обирати педагогічна рада, враховуючи заяви батьків, запроваджується наказом (розпорядженням) засновника закладу освіти за погодженням із керівником адміністрації.

        Батьки ліцею відвідали протирадіаційне укриття приміщення інтернату та протирадіаційне укриття школи мистецтв.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь