Обережно! Отруйні гриби!
Вільшанський відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області нагадує, що грибні сезони щороку приносять у своїх кошиках не лише щедрі дарунки лісу, а й дедалі більшу тривогу, біль і біду. Гриби, зібрані в природних умовах – небезпечний продукт харчування, який може викликати отруєння, а іноді смерть. Отруєння викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.
Усього за 7 місяців 2022 року в Україні зареєстрували 12 осередків отруєння дикорослими грибами, унаслідок яких постраждало 19 людей, з них 1 дитина. Перше отруєння в Кіровоградській області зареєстровано 22 серпня 2022 року .
Так, хлопчик 12 років з Олександрійського району Кіровоградської області, поласувавши дикорослими грибами - печерицями, опинився на лікарняному ліжку у стані середньої важкості.
Впродовж 2021 року захворіло 9 мешканців Кіровоградської області, всі дорослі, з них троє померло.
Найнебезпечніші гриби – біла та бліда поганки, які в молодому віці дуже схожі на сироїжки, печериці та інші пластинчасті гриби. Отрута блідої поганки стійка до нагрівання, не переходить у відвар, не руйнується при солінні та сушінні. Навіть шматочок блідої поганки може викликати смертельне отруєння.
Треба зазначити, що інколи навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння. Це буває у тих випадках, коли вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання. Також, в деяких видах їстівних грибів, які належать до найбільш цінних (білому, лисичках тощо), містяться отруйні нетермостійкі речовини, які при варінні грибів руйнуються. Вживання недоварених або недосмажених грибів може викликати розлади травлення.
Також небезпечні для здоров’я умовно їстівні гриби, які завжди містять отруйні речовини, та потрапляють в їжу при неправильному приготуванні страв з грибами.
До умовно їстівних відносяться гриби: дубовики, вовнянки, рядовки, зеленушки, парасольки, валуї, хрящ-молочник, опеньок осінній справжній, зморшок їстівний та інші, що містять отрути. Харчове застосування таких грибів можливе тільки після неодноразового відварювання в воді тому, що їх отрути знешкоджуються при температурі вище 70 град. С, розчиняються в гарячій воді при відварюванні.
До цього часу не існує науково обґрунтованих простих, швидких та надійних методів визначення отруйності чи їстівності грибів.
Є лише один достовірний шлях попередження грибних отруєнь – розрізняння їстівних від отруйних грибів за їх зовнішніми ознаками.
Для того щоб уникнути отруєння існують певні умови, а саме:
* Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
* Не купуйте гриби на стихійних ринках.
* Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
* Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
* Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйни
* Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
* Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
* Не куштуйте сирі гриби.
* Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
* Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
* Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
* Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Симптоми отруєння грибами
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:
Нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми. відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), марення, поява галюцинацій.
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!
Перша допомога у разі отруєння грибами
терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103, промийте шлунок простою водою, дотримуйтеся постільного режиму, пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини, прийміть сорбенти.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!
Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.