Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Коронавірусна хвороба! Як вберегтися!

Дата: 16.09.2022 11:06
Кількість переглядів: 160

Вільшанський відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області застерігає, що в Україні фіксується підйом захворюваності на коронавірус. Ще наприкінці липня в Україні офіційно підтвердили, що до нас нарешті дійшов  новий різновид штаму омікрон. Спочатку, в країні, яка чинить героїчний спротив оскаженілому агресору, цифри наступної хвилі пандемії не вражали масовістю. Втім, на початку осені-2022 вони почали зростати. Не скажеш, що коронавірус так вже відволік українців від війни, але ми люди цивілізовані і зовсім не звертати увагу на хворобу нам не  можна.

Так, станом на 14 вересня  2022 року по Україні хворіє  25357  осіб, у яких був діагностований COVID-19. По Вільшанській селищній раді захворіло протягом   першої декади вересня місяця  2022 року  11осіб,  із них дітей - 8.

Отже, що відомо наразі?

Відомо, що новий омікрон викликає менш важкий перебіг хвороби, ніж попередні штами, протікає досить м’яко, нагадуючи звичайні респіраторні інфекції, але водночас – ще більш заразний. Може, він і легший, але наслідки можуть бути тривалими, в незалежності від того, якою формою коронавірусу перехворіла людина – легкою або важкою – наслідки можуть бути і довготривалими, і серйозними. Тому, що COVID-19 – це системне захворювання, яке здатне вразити будь-який орган, в залежності від того, де у людини «слабке місце» - чи то серце, мозок, нирки або легені.

До того ж наслідки захворювання можуть проявитися не відразу. Наприклад, бувають випадки, коли через пів року після коронавірусу людина раптом помічає болі й невпевненість при ходьбі. Так проявляється полінейропатія – захворювання, яке вражає периферичну нервову систему й найчастіше уражає нижні кінцівки. При чому це може статися й з літніми людьми, й з молодими.

Тобто ставитися до коронавірусу, як до звичайного респіраторного захворювання, на жаль, не можна. 

        Як проходитиме ця хвиля коронавірусу, поки не ясно, як це не прикро, але плюс в тому, що багато школярів не навчатимуться офлайн, з іншого боку – в країні високий рівень внутрішньої міграції. Отже в інфекції будуть умови, щоб розгулятися.

В зв?язку з продовженням карантину  до кінця року,  необхідно в  організованих  дитячих колективах, закладах освіти, культури, медицини, а також закладах торгівлі  продовольчими та непродовольчими товарами та закладах громадського харчування   дотримуватись протиепідемічних заходів  регламентованих постановами головного державного санітарного лікаря України.

Дистанціювання, провітрювання приміщень,  антисептики, маски – люди про все це забули ,  але потрібно повернутись до протиепідемічних заходів на період карантину у зв?язку поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19 ). Звичайно, більшість, якщо й перехворіє, то без усіляких наслідків і досить легко. Але людям із хронічними захворюваннями, з ослабленою імунною системою слід все ж поберегтися. Саме вони мають в першу чергу вакцинуватися, а противірусні препарати приймати з першого дня й, можливо, більш тривалий час стверджують медики.

Якихось типових симптомів, за якими можна було б здогадатися, що людина захворіла саме на омікрон, немає. Це раніше зникнення нюху або зміна смакових відчуттів з великою ймовірністю вказувало на коронавірус. Головне, що нині  - це катаральні явища, тобто симптоми, які спостерігається при ураженні верхніх дихальних шляхів. А саме – нежить, біль у горлі, а якщо кашель, то поверховий. Нинішній вірус нижні дихальні шляхи, легені не вражає, а якщо це й трапляється, то - рідко. Тобто пневмоній, гострої дихальної недостатності майже не спостерігається, сатурація залишається в межах норми. І це не може не радувати, кажуть лікарі. Серед інших симптомів: висока температура  - 38 градусів і вище перші 3-4 дні, слабкість, головний біль, біль у м’язах. Загалом все дуже схоже на те, що було взимку і на початку весни, коли новий омікрон лише завітав до нас.

Єдиним засобом специфічної профілактики проти коронавірусної хвороби є вакцинація. Лікарі   стверджують,  що не треба очікувати на нові вакцини, щеплення  потрібно робити якнайшвидше, щоб з найменшими втратами пережити й цю хвилю COVID-19.

Якщо людина вчасно звернулася за медичною допомогою, дотримується рекомендацій лікаря то за тиждень - максимум за 10 днів вона одужує. Бажаємо Вам не хворіти та дотримуватись  всіх  протиепідемічних заходів!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь