Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Працівник служби у справах дітей як законний представник неповнолітніх

Дата: 28.09.2022 14:55
Кількість переглядів: 5520

Статтею 242 Цивільного кодексу України встановлено, що батьки (усиновлювачі) є законними представниками малолітніх та неповнолітніх дітей.

Діти, які досягли 14-річного віку (неповнолітні), мають неповну цивільну дієздатність, а діти до 14 років (малолітні) – часткову цивільну дієздатність, обсяг якої визначається законом.

З метою «компенсації» неповного обсягу цивільної дієздатності цих осіб, вчинення усіх необхідних для цього дій покладено на законних представників малолітніх та неповнолітніх осіб – в межах та обсязі, встановлених законодавством.

Законними представниками є батьки або усиновлювачі дітей. Особи, позбавлені батьківських прав, перестають бути законними представниками дітей.

Прийомні батьки та батьки-вихователі є законними представниками дітей і діють без спеціальних на те повноважень. У разі відсутності в дитини батьків (усиновлювачів) їхніми законними представниками можуть бути й опікуни (малолітніх дітей) та піклувальники (неповнолітніх дітей).

Законними представниками не можуть бути бабусі, дідусі й інші родичі, незважаючи на те, що вони проживають разом з неповнолітніми або малолітніми, виховують їх тощо (якщо тільки вони не є їх опікунами/піклувальниками).

Проте бувають випадки, коли батьки не можуть бути законними представниками своїх дітей. Це трапляється тоді, коли дитина є потерпілою в кримінальному провадженні, а мати/батько – свідком вчинення даного правопорушення. Те ж стосується і протилежного випадку, коли потерпілим виступає мати/батько, а свідком – їхня дитина. Тоді до кримінального провадження в якості законного представника дитини залучається працівник служби у справах дітей, який супроводжує її від допитів у відділенні поліції до завершення судом розгляду справи.

Станом на 27 вересня 2022 року завідувач служби у справах дітей Виконавчого комітету Вільшанської селищної ради Ярута Н. є законним представником трьох неповнолітніх по трьом кримінальним провадженням, які перебувають на розгляді Вільшанського районного суду, з них усі троє – за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 125 Кримінального кодексу України (умисне легке тілесне ушкодження). Один неповнолітній є свідком вчинення правопорушення, двоє інших – потерпілими.

За ініціативи служби у справах дітей через Центр правової допомоги щоразу до розгляду справи залучається захисник безоплатної правової допомоги Голованівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – професійний адвокат.

Службою у справах дітей вживаються всі можливі заходи для захисту прав та інтересів дітей, адже це найпріоритетніше з завдань, визначене законодавством.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь