Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Працівник служби у справах дітей як законний представник неповнолітніх

Дата: 28.09.2022 14:55
Кількість переглядів: 4382

Статтею 242 Цивільного кодексу України встановлено, що батьки (усиновлювачі) є законними представниками малолітніх та неповнолітніх дітей.

Діти, які досягли 14-річного віку (неповнолітні), мають неповну цивільну дієздатність, а діти до 14 років (малолітні) – часткову цивільну дієздатність, обсяг якої визначається законом.

З метою «компенсації» неповного обсягу цивільної дієздатності цих осіб, вчинення усіх необхідних для цього дій покладено на законних представників малолітніх та неповнолітніх осіб – в межах та обсязі, встановлених законодавством.

Законними представниками є батьки або усиновлювачі дітей. Особи, позбавлені батьківських прав, перестають бути законними представниками дітей.

Прийомні батьки та батьки-вихователі є законними представниками дітей і діють без спеціальних на те повноважень. У разі відсутності в дитини батьків (усиновлювачів) їхніми законними представниками можуть бути й опікуни (малолітніх дітей) та піклувальники (неповнолітніх дітей).

Законними представниками не можуть бути бабусі, дідусі й інші родичі, незважаючи на те, що вони проживають разом з неповнолітніми або малолітніми, виховують їх тощо (якщо тільки вони не є їх опікунами/піклувальниками).

Проте бувають випадки, коли батьки не можуть бути законними представниками своїх дітей. Це трапляється тоді, коли дитина є потерпілою в кримінальному провадженні, а мати/батько – свідком вчинення даного правопорушення. Те ж стосується і протилежного випадку, коли потерпілим виступає мати/батько, а свідком – їхня дитина. Тоді до кримінального провадження в якості законного представника дитини залучається працівник служби у справах дітей, який супроводжує її від допитів у відділенні поліції до завершення судом розгляду справи.

Станом на 27 вересня 2022 року завідувач служби у справах дітей Виконавчого комітету Вільшанської селищної ради Ярута Н. є законним представником трьох неповнолітніх по трьом кримінальним провадженням, які перебувають на розгляді Вільшанського районного суду, з них усі троє – за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 125 Кримінального кодексу України (умисне легке тілесне ушкодження). Один неповнолітній є свідком вчинення правопорушення, двоє інших – потерпілими.

За ініціативи служби у справах дітей через Центр правової допомоги щоразу до розгляду справи залучається захисник безоплатної правової допомоги Голованівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – професійний адвокат.

Службою у справах дітей вживаються всі можливі заходи для захисту прав та інтересів дітей, адже це найпріоритетніше з завдань, визначене законодавством.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь