Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Аналіз виконання місцевого бюджету громади за 9 місяців 2022 року

Дата: 03.10.2022 14:58
Кількість переглядів: 555

Створення комфортних умов для проживання громадян, надання їм високоякісних та доступних публічних послуг  неможливе без належного рівня економічного розвитку відповідних територій, їх фінансового забезпечення і достатніх джерел для наповнення місцевих бюджетів.   Саме фінансовий аспект є одним із найсуттєвіших, від якого, у великій мірі, залежить успішність функціонування територіальних громад. Наявність економічно активних суб’єктів підприємницької діяльності  та багато іншого є основою для успішного розвитку громади.

 Показники виконання місцевих бюджетів відображають загальний соціально-економічний стан відповідної території та її потенціал до сталого розвитку. Наявність достатніх ресурсів у місцевих бюджетах є запорукою того, що територіальна громада має можливість надавати більш якісні та більш різноманітні послуги своїм жителям, реалізовувати соціальні та інфраструктурні проекти, розробляти програми місцевого розвитку та фінансувати інші заходи для всебічного покращення умов проживання жителів громади.

 

Аналіз виконання місцевого бюджету громади за 9 місяців 2022 року:

до загального фонду селищного бюджету надійшло доходів (без урахування трансфертів)  46 506 273 грн.,  що становить 106,6% до затверджених  показників на відповідний період (перевиконано на 2 885 033 грн). Порівняно з минулим роком надходження збільшилися  на 6 630 787грн., темп росту склав 116,6%.

Основними видами податків на території громади є:  податок та збір на доходи з фізичних осіб,  плата за землю та єдиний податок.

Видатків з бюджету Вільшанської селищної територіальної громади за січень – вересень 2022 року проведено на загальну суму 71 659 341грн., (виконання 78,7 % планових показників на відповідний період).

Протягом звітного періоду забезпечено в повному обсязі оплату послуг за спожиті енергоносії та комунальні послуги. Кредиторська заборгованість з виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ станом на 01жовтня 2022 року відсутня.

В рамках реалізації державної політики щодо сприяння обороні України видатки бюджету складають:

  • на потреби територіальної оборони  -416913 грн.;
  • на придбання медичних препаратів та розхідних матеріалів на- 63942 грн.;
  • на придбання продуктових наборів для внутрішньопереміщених осіб на суму - 120701 грн.;
  • оплату комунальних послуг та енергоносіїв  закладів компактного проживання внутрішньопереміщених осіб – 619 405 грн.

13 вересня Кабінет Міністрів України схвалив проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік», а також зміни до Бюджетного кодексу.

Згідно з документом, загальний обсяг фінансового ресурсу місцевих бюджетів на 2023 рік становитиме 571,3 млрд грн, в тому числі:

  • доходи місцевих бюджетів – 389,6 млрд грн,
  • трансферти з державного бюджету – 181,7 млрд грн.

Уряд запропонував також низку нововведень та змін, які стосуються місцевих бюджетів.

Особливу увагу при складанні проєкту місцевих бюджетів на 2023 рік слід звернути на наступні аспекти:

  • під час складання видаткової частини проєкту місцевого бюджету на 2023 рік насамперед має бути враховано потребу в коштах на оплату праці працівників бюджетних установ, відповідно до умов оплати праці та розміру мінімальної заробітної плати і на проведення розрахунків за електричну й теплову енергію, водопостачання, водовідведення, природний газ і послуги зв’язку, які споживають бюджетні установи;
  • КМУ прийнято постанову «Про внесення змін до Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану». Прийняте рішення розширює перелік видатків, які можуть здійснюватися за рахунок коштів місцевих бюджетів.
  • при обрахунку показників проєкту місцевих бюджетів, слід використовувати прогнозні показники мінімальної заробітної плати (6700 грн) та прогнозний посадовий оклад працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки – (2 893 грн);

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь