Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Питання-відповідь Чи можуть громадяни Республіки Польща займати посади науково-педагогічних працівників?

Дата: 08.11.2022 11:12
Кількість переглядів: 88

З  16 вересня 2022 року набуває чинності Закон України «Про встановлення додаткових правових та соціальних гарантій для громадян Республіки Польща, які перебувають на території України». Цим Законом, зокрема, дозволено роботодавцям застосовувати працю громадян Республіки Польща без дозволів Державної служби зайнятості на застосування праці іноземців.

Слід зазначити, що в окремих сферах діяльності питання прийому на роботу працівників, окрім загальних норм, передбачених Кодексом законів про працю України, регулюються також відповідними нормативно-правовими актами. До того ж правовими актами може бути передбачена вимога щодо громадянства України для зайняття певної посади. Так, статтею 42 Закону України «Про вищу освіту» передбачено, що кандидат на посаду керівника закладу вищої освіти, серед іншого, повинен мати вчене звання та науковий ступінь і стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників не менш як 10 років. Кандидат на посаду керівника закладу державної чи комунальної форми власності має бути громадянином України.

Зазначені обмеження із вищевказаної дати не поширюватимуться на громадян Республіки Польща. Це передбачено нормами Закону України «Про встановлення додаткових правових та соціальних гарантій для громадян Республіки Польща, які перебувають на території України». Стаття 5 цього Закону передбачає, що громадяни Республіки Польща, які відповідають встановленим законодавством України вимогам до осіб, які можуть займати посади наукових, науково-педагогічних працівників, мають право на працевлаштування в Україні на відповідні посади на тих самих умовах, що і громадяни України.

Із законом України «Про вищу освіту» можна ознайомитися за посиланням https://cutt.ly/CX4W8FX



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь