Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

ЗВІТ Вільшанського селищного голови Миколи Паранчевського про роботу селищної ради та Виконавчого комітету селищної ради за 2022 рік

Дата: 05.12.2022 10:40
Кількість переглядів: 1446

Відповідно до положень Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» я, Вільшанський селищний голова, звітую про свою роботу та роботу виконавчих органів селищної ради за 2022 рік.

Цей рік приніс виклики, які ніхто не очікував. Вважалося, що страшніше пандемії, викликаної розповсюдженням коронавіруса SARS-CoV-2 немає. Повномасштабне вторгнення Росії на територію України вплинуло на громадянське суспільство, напрямки державотворення та умови діяльності. Війна внесла негативні корективи в життя кожного громадянина та всього соціально-економічного життя України. Фактично зупинені капітальні видатки, які мали фінансуватися, «заморозились» проекти, які планувалось завершити.

 Не зважаючи на всі ці фактори, Вільшанська селищна рада, виконавчий комітет та депутатський корпус робили й нині робимо усе від нас залежне, аби наша Вільшанщина успішно розвивалась.

Головним завданням у роботі апарату ради є координація роботи виконавчих органів ради, старост, комунальних закладів з метою забезпечення їх діяльності. Я вважаю, що нам вдалось це зробити. Всі виконавчі органи селищної ради, комунальні заклади виконували свої повноваження та надавали відповідні послуги жителям громади.

Загальна штатна чисельність працівників Виконавчого комітету Вільшанської селищної ради складає 74,25 штатних одиниць, із них працюючих: 64 – посадових осіб  місцевого самоврядування; 1 – службовець; 9,25 – працівники з обслуговування.

Роботу ради спільно з 22 депутатами забезпечує селищний голова, секретар селищної ради, заступник селищного голови з питань діяльності виконавчих органів селищної ради, керуюча справами (секретар) Виконавчого комітету, 6 старост старостинських округів, 11 відділів та 2 сектори.

На території громади діють:

10 комунальних закладів: КНП «Вільшанська лікарня», КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги», Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг), Міжшкільний навчально-виробничий комбінат, Комунальна установа «Центр фінансово-господарського обслуговування закладів освіти», Центр українсько-болгарської культури, Вільшанська селищна Публічна бібліотека імені Лідії Горячко, Вільшанська дитяча школа мистецтв, Вільшанська дитячо-юнацька спортивна школа, Центр дитячої та юнацької творчості;

4 комунальних підприємства: «Комунальник» смт Вільшанка, КП с. Плоско-Забузьке, КП с. Добре та КП с. Добрянка.

 

В сучасних реаліях підтримували та продовжуємо підтримувати зв’язок між владою та громадянином, вирішення важливих проблем окремої людини є пріоритетом у роботі ради.

Станом на 01 листопада 2022 року до селищної ради надійшло 210 звернень громадян (за 2021 рік –286 звернень) з різних питань, з них: 204 заяви, 6 скарг. Із загальної кількості звернень 104 (або 49,5 відсотків) надійшли поштою, 73 (або 34,8 відсотків) – засобами електронного зв’язку та 33 (або 15,7 відсотків) отримано на особистому прийомі.

За результатами розгляду 42 відсотки питань задоволено, тобто вирішено позитивно, на 48 відсотків надано роз’яснення по суті питання, решта перебуває на розгляді. Відмов у розгляді звернень не було.

Протягом січня – листопада 2022 року проведено 11 пленарних засідань селищної ради, з яких 6 позачергових. Депутатським корпусом восьмого скликання проведено 6 спільних засідань постійних комісій. За результатами роботи прийнято 194 рішень селищної ради, в тому числі: з земельних питань – 106;питань діяльності ради, регламенту, регуляторної політики, адміністративно-територіального устрою – 17; питань соціального захисту, освіти, охорони здоров’я, культури, спорту, молодіжної політики та у справах сім’ї – 29; ухвалено бюджетних питань – 36 та рішень «Про звернення депутатів Вільшанської селищної ради восьмого скликання до країн-членів НАТО, президентів США та Франції, канцлера Німеччини, послів усіх держав з вимогою про закриття неба над Україною», «Про засудження збройної агресії російської федерації проти України» та два рішення, де відповідальність покладено на селищного голову та відповідно старост старостинських округів Вільшанської селищної територіальної громади.

Виконавчий комітет є координуючою ланкою роботи селищної ради у міжсесійний період. До складу виконавчого комітету (далі – виконком) входить 14 осіб.

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виконком Вільшанської селищної ради здійснює власні та делеговані повноваження в галузях освіти, культури, бюджету, житлово-комунального господарства, будівництва, фізичної культури і спорту, охорони здоров’я, земельних відносин, соціального захисту населення, забезпечення законності, правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян.

Станом на 10 листопада 2022 року проведено 22 засідання виконкому, прийнято 154 рішень.

Основними питаннями  винесеними на розгляд виконавчого комітету були:   

-   забезпечення контролю за надходженнями податків до бюджету;

-  надання матеріальної допомоги: учасникам Чорнобильської катастрофи; учасникам АТО/ООС; членам сімей на лікування поранених військовослужбовців, поховання загиблих (померлих) військовослужбовців; на поховання громадян, які ніде не працювали, не перебували на обліку в центрі зайнятості, не досягли пенсійного віку.

- захист прав та інтересів неповнолітніх дітей;

- підсумки виконання селищних програм та внесення змін до них;

- затвердження програми підтримки підрозділів територіальної оборони та Збройних Сил України на 2022 – 2024 роки, ціль якої забезпечення виконання основних завдань територіальної оборони щодо охорони важливих (стратегічних) об’єктів і комунікацій, органів державної влади, території і населення громади, боротьби з диверсійними та іншими незаконно створеними озброєними формуваннями;

- внесення змін до рішень виконавчого комітету:

в частині виплати на безоплатне поховання або відшкодування витрат на здійснене поховання померлих (загиблих) осіб, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, учасників бойових дій і інвалідів війни;

в частині перерозподілу планових показників бюджету селищної територіальної громади.

Розглядалися питання видалення зелених насаджень, стан яких визнано незадовільним; надання дозволу на встановлення реклами; на вчинення нотаріальних дій; доцільності призначення опіки над недієздатною повнолітньою особою.

На постійній основі здійснюється організаційно-технічне забезпечення засідань виконавчого комітету, постійних комісій, сесій селищної ради, підготовки нарад, інших заходів, що проводились керівництвом селищної ради. Усього запротокольовано 32 наради. Оформлено 9 протоколів засідань постійних комісій, 11 протоколів сесій селищної ради, 22 протоколи засідань виконавчого комітету селищної ради. Надано 244 витяги з рішень селищної ради та її виконавчого комітету.

Для врегулювання господарських, кадрових та інших питань, що стосуються функціонування та взаємодії місцевих установ та організацій, в межах повноважень селищного голови видано 157 розпоряджень з основної діяльності, 230 – з питань кадрової роботи, 29 – господарського напрямку.

Для задоволення потреб громади, з метою забезпечення ефективного та прозорого здійснення закупівель Виконавчим комітетом Вільшанської селищної ради протягом січня – листопада 2022 року, відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» та постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 року №169 «Деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану» здійснено 230 закупівель товарів, робіт та послуг на загальну суму близько 3 168857,00 грн, з них було оголошено 5 конкурентних процедур та 1 закупівля за допомогою Прозоро Маркет.

Проведено роботу з укладення та реєстрації 17 додаткових угод до договорів оренди на збільшення орендної плати на 12%. Підготовлено 4 проекти додаткових угод до договорів оренди на збільшення орендної плати на 12%.

Заключено 10 договорів оренди земельної ділянки, підготовлено 14 договорів про встановлення особистого строкового сервітуту.

Підготовлено 23 заяви до суду, 7 відзивів на позовні заяви, 1 апеляційна скарга, 7 листів пояснень по справам щодо виконання селищною радою рішень суду.

Для інформування населення активно використовується офіційний сайт Вільшанської селищної ради та сторінка у соціальній мережі «Фейсбук», які щоденно наповнюються інформацією. Протягом звітного періоду маємо підготовлених та оприлюднених 611 публікацій, актуальних інформацій, оголошень, тощо.

 

Забезпечується виконання вимог законодавства в частині здійснення державної регуляторної політики.

На сьогодні залишаються чинними прийняті у 2021 році рішення селищної ради – регуляторні акти «Про встановлення місцевих податків і зборів на території Вільшанської селищної ради» (від 14.07.2021року № 359) та «Про затвердження Правил благоустрою території населених пунктів Вільшанської територіальної громади» (від 17.09.2021 року № 432).

У 2023 році, у зв’язку з наявністю ознак регуляторного впливу, планується розробка та прийняття рішень селищної ради – регуляторних актів щодо затвердження Положення про порядок приватизації (відчуження) майна комунальної власності Вільшанської селищної ради та затвердження Положення про порядок списання основних засобів майна комунальної власності Вільшанської селищної ради.

 

Ключовими документами розвитку громади є:

  • Бюджет Вільшанської селищної територіальної громади;
  • програма економічного і соціального розвитку Вільшанської селищної ради;
  • програми соціального спрямування;
  • місцеві галузеві програми.

Так, рішенням сесії Вільшанської селищної ради від 17 грудня 2021 року           № 544 затверджено програму економічного і соціального розвитку Вільшанської селищної ради на 2022 рік.

Враховуючи виклики сьогодення, забезпечено наступне виконання Програми.

Станом на 07.10.2022 року у сфері житлово-комунального господарства профінансовано 2 програми на суму 1 245,0тис.грн. – це програма розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою населених пунктів Вільшанської селищної територіальної громади  на 2022 – 2027 роки – 821,8 тис.грн. та Комплексна програма запобігання та реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру на території Вільшанської селищної ради  на 2021 – 2025 роки – 423,3 тис.грн.

У сфері соціального захисту профінансовано 4 програми та заходи. Основна частка припадає на фінансування заходів спрямованих на підтримку цивільного населення в умовах воєнного стану та здійснення видатків на забезпечення перебування внутрішньо-переміщених осіб в громаді (задоволення продовольчих потреб цивільного населення, зокрема на оплату транспортних послуг, пально-мастильних матеріалів, облаштування місць розміщення громадян, які у зв’язку з бойовими діями залишили місце проживання/перебування – 4798,2 тис.грн.

На фінансування заходів програм соціальної підтримки сімей загиблих учасників антитерористичної операції, соціального захисту громадян, які постраждали в наслідок Чорнобильської катастрофи, фінансування заходів для дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, дітей, батьки яких загинули або померли внаслідок проведення антитерористичної операції, операції об’єднаних сил на сході України, а також дітей, що проживають в складних життєвих обставинах використано 376,5 тис.грн.

 

У галузі «Освіта» профінансовано 2 заходи на суму 2,410 тис.грн. – це фінансування протипожежних заходів в закладах освіти та придбання шкільного автобуса.

У сфері зайнятості населення на організацію та проведення громадських робіт використано 10,5 тис.грн.

У галузі «Культура», сферах молоді та спорту профінансовано 2 програми та заходи на суму 518,3 тис.грн. Основна частка припадає на забезпечення діяльності  ДЮСШ та підкріплення її матеріально-технічної бази – 516,5 тис.грн.

 

На інші заходи, які увійшли до переліку програм і заходів реалізацію яких планувалось здійснювати в рамках програми економічного і соціального розвитку Вільшанської селищної ради у 2022 році, використано 226,4 тис.грн. – це такі заходи як утримання місцевої пожежної охорони (59,2 тис.грн.) та здійснення заходів, пов'язаних з цивільним захистом, підготовкою і виконанням завдань територіальної оборони – 167,2 тис.грн.

 

Бюджет.

За січень – вересень 2022 року надходження податків і зборів, інших обов’язкових платежів до загального та спеціального фондів бюджету Вільшанської селищної територіальної громади склали 77 031976 грн., що становить 74,8% до затверджених річних показників.

До загального фонду селищного бюджету надійшло доходів (без урахування трансфертів) 46 506273 грн., що становить 106,6% до затверджених показників на відповідний період (перевиконано 2 885 033 грн). Порівняно з минулим роком надходження збільшилися на 6 630800 грн., темп росту склав 116,6%.

Основними видами податків на території громади є: податок та збір на доходи з фізичних осіб, плата за землю та єдиний податок.

За звітний період по основних видах податків виконання планових показників складає по:

- податку та збору на доходи з фізичних осіб виконано на 115,6%. Надійшло 23 188 226 грн., перевиконано податку на 3 127 726 грн. Темп росту, порівняно з 2021 роком склав 136,3%, або на 6 171 500 грн. більше до відповідного періоду минулого року;

 - платі за землю 101,5% (перевиконано 201 448 грн). Темп росту склав 107,5%, тобто на 975 800 грн. більше, ніж у відповідному періоді минулого року;

 - єдиному податку 89,3%, недовиконано на 858 487 грн.

Одним із резервів збільшення доходів місцевого бюджету є перегляд договорів оренди землі в частині збільшення ставки орендної плати на 12% та податку на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу, що сплачується податковими агентами.

Трансферти з інших бюджетів надійшли у сумі 29 480 846 грн., з них:

- базова дотація з державного бюджету надійшла 5 477 400 грн. (в повному обсязі);

- інші дотації з місцевого бюджету 63 598 грн.;

- освітня субвенція з державного бюджету 23 732 900 грн. (в повному обсязі);

- субвенція з місцевого бюджету на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами надійшла у сумі 127 400 грн. (в повному обсязі);

- субвенції з місцевих бюджетів іншим місцевим бюджетам – 85 500 грн.

Доходів спеціального фонду за січень – вересень без урахування трансфертів виконано на 66,2% до річних показників, отримали 1 044 857 грн., при плані                           1 578 600 грн. 

Видатків з бюджету Вільшанської селищної територіальної громади за січень – вересень 2022 року проведено на загальну суму 79 220 201 грн., у тому числі видатки загального фонду склали 71 659 341 грн. (виконання 78,7% планових показників на відповідний період), видатки спеціального фонду склали 7 560 860 грн. (виконання 84,1% річних показників).

На захищені видатки в цілому з бюджету спрямовано 70 418 849 грн. – це 88,9% від загального обсягу видатків, з яких витрачено на заробітну 62 685 811 грн. (79,1%), з них за рахунок освітньої субвенції 18 957 611 грн. (30,2%), енергоносії та комунальні послуги бюджетних установ 5 574 631 грн. (7,0 %), продукти харчування 265 758 грн.(0,3%).

Видатки на утримання бюджетних установ за галузевим спрямуванням складають:

Державне управління – 9 319 769 грн., (11,8%);

Соціальний захист – 5 176 207 грн., (6,5%);

Освіта – 48 961 208 грн. (в т.ч. освітня субвенція – 22 911 346 грн.), (61,8%);

Культура – 5 341 516 грн., (6,7%);

Охорона здоров’я – 6 102 771 грн., (10,7%);

Фізкультура та спорт – 516 504 грн., (0,6%);

Житлово-комунальне господарство – 386 702 грн., (0,5%);

ЦНАП – 724 646 грн., (0,9%);

Земельні відносини – 996 015 грн., (1,3%);

Інша діяльність – 1 017 575 грн., (1,3%);

Заходи територіальної оборони – 738118 грн.(придбавалися продукти харчування,медикаменти, матеріали,енергоносії,тощо),(1,1%).

Протягом звітного періоду забезпечено в повному обсязі оплату послуг за спожиті енергоносії та комунальні послуги. Кредиторська заборгованість з виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ станом на 01 жовтня2022 року відсутня.

Додатковим джерелом для проведення видатків є залишок коштів селищного бюджету, що склався станом на 1 січня 2022 року у сумі 9755800 грн., з них залишки коштів міжбюджетних трансфертів цільового спрямування – 6915470 грн., які було розподілено і спрямовано на:

захищені видатки (виплату заробітної плати з нарахуваннями, оплату енергоносіїв ) – 2 335000 грн;

інші видатки 7339310 грн., в т.ч. на заходи з територіальної оборони – 167000 грн. та передано до бюджету розвитку спеціального фонду 6 642409 грн.

По спеціальному фонду за звітний період використано коштів на загальну суму 7 560 860 грн, з яких сума на проведення капітальних видатків складає  7 142 340 грн.(в т.ч. придбано медобладнання на суму 4 424 408 грн.).

Кошти фонду охорони навколишнього природного середовища не витрачалися. Залишок коштів фонду охорони навколишнього середовища станом на 01.10.2022року складає 32364 гривень.

 

Житлово-комунальне господарство.

На утримання в належному санітарному стані територій населених пунктів, у тому числі 35 сміттєзвалищ (з них 5 недіючих), спрямовано 431,988тис.грн, з них: на косіння трави - 89,176 тис.грн, загортання сміттєзвалищ – 102,300 тис.грн., вивіз сухого сміття - 20,160тис.грн., оплату електроенергії – 87,232 тис.грн., напридбання предметів, обладнання, поточний ремонт об’єктів благоустрою, тощо –133,120 тис.грн.

На аварійний ямковий ремонт вулиць та доріг комунальної власності використано 149,569 тис.грн. Частково відремонтовані вулиці Героїв Небесної Сотні, Миру, Кожем’якіна смт Вільшанка, усього 317,06 м.кв. (в середньому 55,8 м.кв. кожна).

Протягом звітного періоду комунальним підприємствам селищної ради надано фінансову підтримку у сумі 1379,999тис.грн.

Комунальному підприємству «Комунальник» - 1 646 165 грн.

Підприємством використано 1 453 135 грн.:

  • придбано п’ять насосів свердловинних – 79 132 грн.;
  • придбано труби для облаштування водогону по вул. Українська – 42 000 грн;
  • придбано подрібнювача гілок – 167 800 грн;
  • проведено роботи з усунення аварійної ситуації водопровідної мережі («Глибокий яр») - 120,0 тис.грн;
  • проведено роботи з усунення аварійної ситуації водопровідної мережі в районі «Олешки» - 120,0 тис.грн;
  • проведено роботи з усунення аварійної ситуації водопровідної мережі на вул. Українська - 120,0 тис.грн;
  • придбано матеріали для облаштування водогону на вулицях Українська, Північна та Марії Червенко – 121 935 грн.;
  • здійснено оплату електроенергії за надані послуги з водопостачання – 524 989 грн;
  • на заробітну плату та нарахування - 100,0 тис.грн.
  • придбано контролер тиску електронного 779535 (DSK6)(в комплектації) – 48 705 грн;
  • підключено до електромережі шафи обліку (свердловина по вул. Українська) –8 574 грн.

До кінця року плануються видатки на забезпечення оплати за електроенергію за надані послуги з водопостачання у сумі 98 000 грн та на заробітну плату, в тому числі з нарахуваннями ЄСВ, в сумі 95 030 грн.

Комунальному підприємству села Добрянка надано фінансову підтримку в розмірі 74 тис.грн. Підприємством освоєно 47,6 тис.грн. на придбання насосу свердловинного та на електроенергію за надані послуги з водопостачання.

Для забезпечення чистоти і порядку на території селища та відповідних  населених пунктів інспектором з благоустрою спільно з працівником Вільшанського відділку поліції здійснювалися рейди. Інспектором виписано 16 приписів щодо усунення порушень з благоустрою. Порушники усували виявленні недоліки у визначені терміни.

Для розгляду і вирішення справ про адміністративні правопорушення при Виконавчому комітеті селищної ради діє адміністративна комісія. Комісією проведено 6 засідань, розглянуто 6 справ, з них щодо порушень правил торгівлі – 5 та правил утримання тварин  – 1.

Відділом житлово-комунального господарства, містобудування, архітектури, благоустрою, екології, природних ресурсів та надзвичайних ситуацій Виконавчого комітету селищної ради щомісячно узагальнюється інформація щодо надання компенсації власникам житла за надані житлово-комунальні послуги відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022 року №333, які прихистили внутрішньо-переміщених осіб, та комунальним установам відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2022 року №261.

 

Щомісячно зазначеною компенсацією скористалися 73 власника житла (у яких в наявності право власності на житловий будинок), які прихистили 214 осіб.

Сума виплат, яка належить до відшкодування склала 592,39 тис.грн. Станом на 01.10.2022 року відшкодовано власникам житла за березень – липень 2022 року 399,38 тис.грн., із них кошти державного бюджету склали 139,25 тис.грн., кошти донорів (Червоного Хреста України) – 260,127 тис. грн.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2022 року № 261 з державного бюджету отримано компенсацію закладами комунальної форми власності з метою покриття витрат за спожиті комунальні послуги внутрішньо переміщеними особами та енергоносії за березень – травень в сумі 63 661 гривень.

 

Станом на 01 листопада 2022 року діє сімнадцять договорів оренди індивідуально визначеного майна комунальної власності Вільшанської селищної територіальної громади на загальну площу 1197,38 кв.м.

Результативно запроваджено надання в оренду майна комунальної власності через електронну торгову систему PROZORRO, шляхом проведення електронних аукціонів.

Відповідно до укладених договорів оренди індивідуально визначеного майна розрахункова плата за оренду становить 40,965 тис.грн.

В 2022 році продовжувалась робота щодо реєстрації права власності нерухомого майна за Вільшанською селищною територіальною громадою та здійснювалась перереєстрація транспортних засобів в Територіальному сервісному центрі МВС України № 3545 м. Благовіщенське в кількості семи автобусів та двох легкових автомобілів. Витрати склали 9,0 тис.грн.

 

Цивільний захист.

З 24 лютого Органи управління цивільного захисту селищної ради та сили, які задіюються на виконання заходів цивільного захисту, переведено у ступінь готовності «ПОВНА ГОТОВНІСТЬ».

Фінансування заходів цивільного захисту здійснювалося відповідно до Комплексної програми запобігання та реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру на території Вільшанської селищної ради  на 2021 – 2025 роки. Всього освоєно 716,515 тис.грн.

Першочергово виконано заходи по забезпеченню захисту населення та надано технічну і матеріальну допомогу в організації територіальної оборони:

1. Захисні споруди цивільного захисту приведено у готовність до використання в якості бомбосховищ.

До початку навчального року проведено роботу по забезпеченню укриття у захисних спорудах персоналу та учнів навчальних закладів селищної ради.

Планом укриття персоналу та учнів закладів освіти передбачено використання 20 захисних споруд (5 протирадіаційних укриттів та 15 найпростіших укриттів). Всі вказані об’єкти приведено у готовність до використання за призначенням.

На вказані заходи витрачено 100,0 тис.грн. бюджетних коштів.

2. На поповнення місцевого матеріального резерву для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій у поточному році витрачено 447,4тис.грн.

За період дії воєнного стану в Україні із місцевого матеріального резерву надано:

2290 л дизельного пального та 1760 л бензину для транспортного і технічного забезпечення виконання завдань воєнного часу;

виробів медичного призначення і медикаментів (в асортименті) для забезпечення особового складу збройних формувань на суму 61,0 тис.грн.;

продуктів харчування (в асортименті) для надання внутрішньо переміщеному населенню (біженцям) на суму 120,701 тис.грн.

3. Станом на 01 листопада 2022 року на виконання заходів із забезпечення пожежної безпеки на підпорядкованих об’єктах із селищного бюджету на 2022 рік використано:

на заклади освіти – 117,0 тис.грн;

на заклади культури – 35,5 тис.грн;

на заклади охорони здоров’я – 40,715 тис.грн.

 

Також селищною радою організовано заготівлю дров для забезпечення внутрішньо переміщеного населення (біженців) та опалення комунальних закладів і місць дислокації підрозділів оборони.

Всього заготовлено близько 300 складометрів дров. При цьому заготівля дров здійснювалась тільки шляхом обрізання гілок дерев та видалення самосійних дерев у полезахисних лісових смугах, які заважали обробітку землі і проїзду польовими дорогами.

 

Соціальний захист.

Протягом звітного періоду профінансовано заходів відповідно до діючих програм соціального спрямування на суму  721,4 тис.грн.

За рахунок коштів селищного бюджету проведено виплати:

  • матеріальної допомоги на поховання 16 особам  на суму 40,0 тис.грн;
  • матеріальної допомоги учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС І, ІІ  категорії та вдовам померлих внаслідок Чорнобильської катастрофи по 200 грн.  –

54 особам на суму 10,8тис.грн;

  •  одноразової матеріальної допомоги пораненим військовослужбовцям на суму 48,0 тис.грн;
  • матеріальної щорічної одноразової допомоги в сумі 1500 грн. на одну особу учасникам АТО/ООС–35 особам на загальну суму 52,5 тис.грн;
  • рішенням виконавчого комітету Вільшанської селищної ради від 10 травня №53 затверджено порядок надання одноразової допомоги членам сім’ї загиблих (померлих) військовослужбовців в сумі 15,0тис.грн. та пораненим   військовослужбовцям в сумі 8,0тис.грн.

Станом на 01.11.2022 року із заявами та відповідними пакетами документів на виплату одноразової матеріальної допомоги на поховання звернулось 23 сім’ї  загиблих військовослужбовців. Виплачено одноразову матеріальну допомогу 17 членам сім’ї загиблих (померлих) на суму  255,0тис.грн;

  • проведено  фінансування витрат на безоплатне поховання загиблих Героїв в  межах 10,0тис.грн. на одну особу.

Витрати на безоплатне поховання та ритуальне обслуговування 14 військовослужбовцівсклали 120,3тис.грн;

  • на соціальні послуги на непрофесійній основі на суму 189,8тис.грн;
  • до Дня людей похилого віку та Дня ветерана придбано 11 подарункових наборів на суму 5,0тис.грн.

Також з власних коштів працівників апарату та виконавчого комітету селищної ради надано допомогу сім`ям 23 загиблих військовослужбовців в сумі 2500 грн на кожного загиблого. Загальна сума становить 57,5тис.грн.

Увагу приділено як і громадянам пільгових категорій, так і внутрішньо переміщеним особам:

- прийнято 547 рішень  на гуманітарну допомогу;  

- видано 1214 довідок  (про склад сім’ї, характеристики, довідки до нотаріуса, довідки на субсидію, пільги  та ін.), 618 повідомлень про призначення субсидії, пільг та довідок,  проведено обстеження 86 домоволодінь та підготовлено відповідні акти обстеження, надано консультацій 1005 особам та 1020 у телефонному режимі, видано 356 повідомлень про призначення допомоги внутрішньо переміщеним особам;

-  здійснюється наповнення бази «СОЦІАЛЬНА ГРОМАДА»;

- прийнято заяв на видачу та продовження терміну дії посвідчень багатодітної сім’ї  63 особам;

- видано 54 довідки ВПО;

- прийнято заяв на призначення виплат ВПО від  399 сімей.

На обліку у відділі соціального захисту населення Виконавчого комітету селищної радиперебуває 1100внутрішньо переміщених осіб.

Для проживання ВПО у смт Вільшанка створено та функціонують Центри компактного проживання внутрішньо переміщених осіб.  З цією метою облаштовано 4 будівлі закладів комунальної власності (дитсадок, ЦДЮТ та 2 в КНП «Вільшанська лікарня»). За рахунок власних коштів та спонсорської допомоги зроблено косметичний та поточний ремонт приміщень. Придбано електроконвектори, електроплити, бойлери, душова кабіна, встановлено холодильники та пральну машину.

У населених пунктах Вільшанської селищної ради працюють «Пункти незламності», де громадяни мають змогу зігрітися, зарядити гаджети, отримати доступ до інтернету, випити гарячого чаю. Для забезпечення резервного живлення придбано 3 генератори на загальну суму 288 000 грн., які встановлено у Вільшанському ліцеї, Вільшанськійселищній Публічній бібліотеці імені Лідії Горячко та в адміністративному приміщенніВиконавчого комітету селищної ради.

Забезпечується реалізація державної соціальної політики у сфері соціального захисту дітей, запобігання дитячої бездоглядності та безпритульності, вчиненню дітьми правопорушень.

За 10 місяців 2022 року службою у справах дітей Виконавчого комітету Вільшанської селищної ради проведено 59 рейдів, в ході яких обстежено 174 сім¢ї, винесено 9офіційних попереджень. На обліку служби перебуває 11 сімей, в яких виховується 22 дитини, що опинилися у складних життєвих обставинах.

Також функціонує комісія з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Вільшанської селищної ради. Протягом звітного періоду відбулося 12 засідань, на яких розглянуто 19 питань, за їх результатами:

- виведено з патронатної сім¢ї двох дітей та повернуто на виховання матері;

- влаштовано до патронатної сім¢ї п¢ять дітей;

- продовжено термін перебування чотирьох дітей в патронатній родині;

-надано один висновок про доцільність призначення опіки над неповнолітньою;

- надано три дозволи та дві відмови органу опіки та піклування на здійснення юридичної операції щодо майна дитини;

- наданий висновок про доцільність визначення місця проживання дитини з батьком;

- змінений час побачень матері з дітьми, що перебувають у родині патронатного вихователя;

- надано висновок про доцільність зміни встановленого судом способу участі батька у вихованні дитини, що проживає окремо;

- надано три висновки про доцільність позбавлення батьківських прав 5-х батьків відносно 5-х дітей.

Служба у справах дітей представляє інтереси виконавчого комітету Вільшанської селищної ради як органу опіки та піклування у 14-ти цивільних та двох кримінальних справах, що знаходяться в провадженні Вільшанського районного суду, з них 7 – про позбавлення батьківських прав, 2 – встановлення факту батьківства, 2 – за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 125 Кримінального кодексу України (умисне легке тілесне ушкодження), 1 – про виїзд дитини за кордон без згоди батька, 1 – про зміну встановленого судом способу участі батька у вихованні дитини, 2 – про визначення місця проживання дитини та 1 – про припинення примусових заходів медичного характеру до неповнолітнього.

Також відповідно до повідомлень закладу освіти про відсутність трьох учнів на навчальних заняттях більше 10-ти робочих днів поспіль без невідомих поважних причин була проведена робота з батьками неповнолітніх, як результат – діти повернені до навчання.

У день Міжнародного дня захисту дітей приділено увагу дітям, батьки яких загинули або померли внаслідок агресії російської федерації проти України, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що виховуються в прийомних сім¢ях та дитячих будинках сімейного типу, які проживають на території Вільшанської селищної громади. Двадцять чотири дитини отримали  подарункові набори.

Загалом на території Вільшанської селищної громади проживає 16 дітей під опікою/піклуванням, функціонує один дитячий будинок сімейного типу, який налічує 10 вихованців, та 4 прийомні сім¢ї (9 вихованців). Також на території громади функціонує одна патронатна сім¢я, в якій виховується троє дітей.

 

Територіальним центром соціального обслуговування населення (надання соціальних послуг), в якому створені та функціонують три відділення,забезпечується здійснення соціального обслуговування та надання соціальних послуг громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, за місцем проживання.

На обліку у відділенні надання адресної натуральної та грошової допомоги

перебуває 1239 осіб, з них ВПО-538 особи; відділеннісоціальної допомоги вдома - 319 осіб, з них ВПО - 2 особи; відділенні соціальної роботи -  44 сім’ї, в якій виховуються 97 дітей (у тому числі 21 сім’я ВПО – в яких виховується 31 дитина).

Під соціальним супроводом знаходиться 3 сім’ї, в яких виховується 6 дітей.

Забезпечується соціальне супроводження прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, а саме надають індивідуальні послуги батькам та їх вихованцям.

Всі соціальні послуги надаються відповідно до державних стандартів.

Станом на 01 листопада 2022 року Територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Вільшанської селищної ради за надання платних послуг отримано кошти у сумі 131,6 тис.грн,за рахунок яких, зокрема надається послуга «Соціальне таксі». Зазначеною послугою скористалися 29осіб, яким надано 55 послуг.

 

Адміністративні послуги.

На території громади функціонує Відділ «Центр надання адміністративних послуг»Виконавчого комітету селищної ради, яким здійснюється надання адміністративних послуг населенню громади відповідно до них нормативно-правових актів, що регулюють відносини у сфері надання адміністративних послуг.

Протягом року до Центру надійшло 4383 заяви від громадян з різних питань:

628 –про взяття на облік ВПО;

609 – щодо реєстрації та заняття з реєстрації місця проживання та перебування фізичних осіб (у тому числі 543 довідок з реєстрації місця проживання);

1230 – з питань державної реєстрації права власності на нерухоме майно та їх обтяжень;

127 – з питань державної реєстрації юридичних та фізичних осіб – підприємців;

1157 – послуги Державного земельного кадастру (витяг з ДЗК, Державна реєстрація земельної ділянки, витяги з технічної документації про нормативно-грошову оцінку земельної ділянки тощо);

632 – суб’єктом надання яких є виконавчий комітет селищної ради та його структурні підрозділи (надання дозволу на розроблення проекту землеустрою – 359, затвердження проектів землеустрою – 193, надання земельних ділянок в оренду – 28, надання матеріальної допомоги на поховання – 15 послуг, уточнення поштової адреси – 8 послуг, дозвіл на відчуження майна – 3 послуги, дозвіл на вчинення правочину – 2 послуги, видача ордерів на видалення зелених насаджень – 20, внесення змін до паспорту прив’язки для розміщення тимчасової споруди – 1 та 3 дозволи на розміщення тимчасових споруд).

 

Зайнятість населення.

В рамках виконання програми зайнятості Вільшанської селищної ради на 2022 – 2023 роки, затвердженої рішенням селищної ради від 14.01.2022 року                  № 630, залучено громадян, які мають статус безробітного та знаходяться на обліку в центрі зайнятості для виконання тимчасових оплачуваних громадських робіт, на оплату яких спрямовано10,5 тис.грн.

Протягом звітного періоду до виконання безоплатних суспільно корисних робіт залучено 8 осіб засуджених до громадських робіт.

У межах Всеукраїнської акції «Виходь на світло!» обстежено діяльність 73 суб’єктів господарювання та зареєстровано фізичною особою підприємцем одну особу. В умовах воєнного стану селищною радою ведеться широка роз′яснювальна робота з підприємцями щодо легального бізнесу, недопущення використання найманої праці без оформлення трудових відносин, що дасть змогу підтримати економіку в складний час та наповнити бюджет. З лютого по листопад 2022 року роботодавці громади оформили 5 найманих працівників та одержали від держави відповідну компенсацію.

У поточному році працювала робоча група з легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення Вільшанської селищної ради. Щоквартально відбувалися засідання робочої групи, на яких заслуховувалися керівники комунальних підприємств громади, окремих сільгосппідприємств, бюджетних установ щодо дотримання ними мінімальних гарантій при виплаті заробітної плати. Упродовж 2022 року не зафіксовано фактів виплати заробітної плати за повний відпрацьований місяць, тиждень в розмірах, менших за встановлений мінімальний.

Спільно з Вільшанською філією Кіровоградського обласного центру зайнятості здійснюється моніторинг працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. З березня по листопад  2022 року працевлаштовано 19 осіб у сфері медицини та торгівлі. Одна сім’я переселенців з Харківської області продовжила власну справу у Вільшанці – в орендованому приміщенні відкрила магазин з продажу взуття.

Станом на 10 листопада 2022 року на обліку в пошуках роботи перебуває 16 внутрішньо переміщених осіб.

Упродовж січня – листопада 2022 року здійснювався моніторинг працевлаштування безробітних громадян. Відповідно до Програми зайнятості Вільшанської селищної ради на 2022-2023 роки у 2022 році планується залучити до громадських робіт 165 безробітних осіб, станом на 10 листопада  2022 року громадськими роботами охоплено 100 осіб.

На обліку в центрі зайнятості перебуває 164 особи.

Усього у звітному періодіпрацевлаштовано 214 громадян у сфері торгівлі, медицини, сільського господарства.

Щомісяця здійснюється моніторинг нещасних випадків на території громади. Станом на 10 листопада 2022 року зафіксовано 68 нещасних випадків, без смертельних наслідків.

 

Земельні відносини.

Протягом звітного періоду відділом земельних відносин Виконавчого комітету Вільшанської селищної ради розглянуто 379 звернень громадян. За результатами розгляду  підготовлено та подано на розгляд сесії 70 проектів рішень:

1. Поновлення договорів оренди земельних ділянок та укладення додаткової угоди –2; 

2. Про вилучення з користування земельних ділянок –3;

3. Про відмову у наданні дозволу на розробку документації із землеустрою – 4;

4. Про внесення змін до рішення  сесій  – 11;

5. Про затвердження документації і з землеустрою – 23;

6. Про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою – 21;

7. Підготовка до продажу прав на земельні ділянки – 2;

8. Передача в оренду земельних ділянок – 2;

9. Про внесення змін до договорів оренди земельних ділянок –2.

Наразі попередньо опрацьовано ще 152 заяви громадян: з них 89 на затвердження проектної документації із землеустрою; 63 щодо надання дозволів на розроблення проектної документації із землеустрою, відповідно до яких підготовлено проекти рішень. У разі скасування воєнного стану питання буде винесено на розгляд профільної постійної комісії селищної ради.

Здійснено продаж однієї земельної ділянки несільськогосподарського призначення для будівництва та обслуговування будівель торгівлі (магазину по вул. Вербова,68). Продаж земельної ділянки здійснено за 81660,00 грн., з яких покупцем уже внесено на рахунок селищної ради в якості авансового внеску 22646,00 грн. Із решти вартості земельної ділянки, що залишилась після сплати авансового внеску та становить 59014,00 грн., покупцемсплачено 31 475,35 грн., решта вартості буде сплачена рівними частинами один раз у квартал згідно графіку погашення розстрочення платежу.

Також у 2022 році завершується кінцевий термін сплати по двох земельних ділянках несільськогосподарського призначення, продаж яких відбувся з розстроченням платежу у 2017 році. Станом на 01.12.2022 року сплата по них проведена в повному обсязі.

Загалом з початку року до бюджету селищної ради надійшло 76833,08 грн. від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення.

З метою збільшення надходжень до бюджету від плати за землю відділом постійно проводиться робота щодо інвентаризації земельних ділянок,   коригуються та уточнюються списки їхніх власників та користувачів для нарахування земельного податку та орендної плати. Систематично здійснюється аналіз надходжень орендної плати по договорам оренди землі, укладеними з фізичними особами.

З липня 2022 року здійснюється аналіз сплати податку на доходи фізичних осіб громадянами, які одноосібно обробляють свої земельні ділянки (паї).

Видано 248 довідок громадянам про наявність земельних ділянок для нарахування пільг та особам, які стають на облік у службі зайнятості.

Забезпечується на постійній основі консультування громадян з питань приватизації земельних ділянок та інших питань, які стосуються земельних відносин.

 

Екологія.

Відповідно до рішення селищної ради від 24 грудня 2021 року № 622                      (із змінами) здійснено заходи щодо створення об’єкту природно-заповідного фонду на території Вільшанської селищної ради на земельній ділянці, що знаходиться за межами с. Добре.

Згідно з визначеною чинним законодавством України методикою створення об’єктів природно-заповідного фонду організовано проведення наукового обґрунтування створення ландшафтного заказника місцевого значення «Джерело». На проведення вказаних заходів у листопаді поточного року виділено 15,0 тис.грн.

 

Галузь «Освіта».

Освітянська спільнота селищної ради складає 126педагогічних працівників, які працюють в закладах загальної середньої освіти.

З 01.05.2022 року заклади освіти проводили підготовку до нового 2022/2023 навчального року, а також готували укриття для організації очного навчання з 01 вересня 2022 року,на що витрачено 100,0тис.грн.

Заклади освіти селищної ради забезпечено вугіллям на 30% від потреби.

Березовобалківською гімназією імені Т.Г.Шевченка підписано договір на закупівлю 121 тонни вугілля на суму 1330,9 тис.грн.

Вільшанським ліцеєм проведено тендер на закупівлю 100 тонн вугілля на суму 944,0 тис.грн. На даний час завіз вугілля по закладах освіти триває.

За рахунок перерозподілу освітньої субвенції придбано шкільний автобус Атаман - D093S2, вартістю 2400,0тис.грн. Місткість автобуса – 31 місце. З                       01 вересня 2022 року автобус довозить учнів Вільшанського ліцею, що потребують підвезення, до місця навчання та у зворотному напрямку.

На підвіз учнів використано 7100 літрів пального на суму 198,8тис.грн. На замовлення Голованівського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки використано 1400 літрів пального на суму 39,2тис.грн.

 На харчування учнів пільгових категорій закладами освіти використано 89,97 тис.грн., на харчування вихованців дошкільних закладів – 64,6 тис.грн.

На базі Вільшанського ліцею Вільшанської селищної ради організовано роботу психологічного хабу для надання психологічної підтримки дітям- переселенцям.

        Не зважаючи на реалії сьогодення, працюють всі позашкільні заклади освіти, а їх вихованці, при наявній можливості, приймають участь у різного типу змаганнях та турнірах. Вихованці Вільшанського ЦДЮТ двох вікових груп «Вільшанські бджоли» та «Козачата» перемогли у другому етапі Всеукраїнської військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») та прийняли участь у третьому етапі цієї гри, який проходив з 17 по 25 серпня 2022 року у Закарпатській області.

 

Галузь «Охорона здоров’я».

Комунальне некомерційне підприємство «Вільшанська лікарня» Вільшанської селищної ради та Комунальне некомерційне підприємство «Вільшанський центр первинної медико-санітарної допомоги» Вільшанської селищної ради (далі - Підприємства) забезпечують населення медичними послугами в порядку та обсязі, встановленими законодавством, а також вживають заходів з профілактики захворювань населення та підтримки громадського здоров’я.

Закладами охорони здоров’я Вільшанської селищної ради проводилась планова діяльність за напрямками медичного обслуговування жителів Вільшанської громади та проживаючих в населених пунктах громади внутрішньо-переміщених осіб з територій, де проводяться військові дії. Зокрема проводився прийом пацієнтів, обстеження, лабораторні та рентгенологічні дослідження, профілактичні огляди, амбулаторне лікування, надавалася стаціонарна хірургічна, терапевтична і педіатрична допомога та інше.

Власними силами КНП «Вільшанська лікарня» в двоповерховій будівлі терапевтичного відділення та інфекційного відділення, та на базі Добрянської амбулаторії облаштовано Центри для компактного проживання внутрішньо переміщених осіб,  де створено необхідні для проживання умови. 

Збільшено чисельність медичного та іншого персоналу лікарні за рахунок внутрішньо переміщених осіб. Прийнято на роботу лікаря хірурга, лікаря отоларинголога, лікаря акушера гінеколога, операційну медичну сестру, масажиста та інструктора з лікувальної фізкультури які забезпечують якісне надання медичних послуг жителям громади, а також сім працівників до господарчих відділів Вільшанської лікарні та центру надання первинної медико-санітарної допомоги. Збільшення кількості медичного персоналу позитивно відображається на кількості та якості медичних послуг, що надаються медичними закладами, адже з травня поточного року КНП «Вільшанська лікарня» включено до переліку медичних закладів, які надають медичну допомогу пораненим ЗСУ.

Комунальне некомерційне підприємство «Вільшанська лікарня» поповнило фонди сучасним обладнанням. Закупівля цього обладнання стала можливою завдяки рішенню виконавчого комітету від 02 червня 2022 року №64, відповідно до якого здійснено перерозподіл частини залишку освітньої субвенції, субвенції на соціально-економічний розвиток громади та спрямовано з місцевого бюджету кошти бюджету розвитку в сумі 500,0 тис.грн. Загальна сума видатків на закупівлю обладнання становила 442,4 тис.грн.

Придбано медичне обладнання, зокрема:

- 6-канальний електрокардіограф SE-601B;

- Діагностична ультразвукова система Apogee 1000;

- Відеоендоскопічна система VМЕ-2300;

- Електрохірургічний апарат ЕК – 160;

- Операційний стіл ВТ-RA018;

- Однокупольна підвісна операційна лампа LED 500S;

- Однокупольна пересувна операційна лампа LED 500M;

- Набір хірургічних інструментів;

- Відсмоктувач медичний MEVACS M46, MOD-1;

- Пристрій для вакуумної терапії ран INPWT з набором витратних матеріалів.

- Автоматичний дефібрилятор І-PAD SP-1;

- Апарат штучної вентиляції легенівAelous.

Дане медичне обладнання встановлено і використовується для надання медичних послуг жителям громади. За допомогою придбаного обладнання проведено  операційних втручань–215, УЗД обстеженнь–1321, фіброгастроскопії–32, ЕКГ досліджень – 3410 та лабораторних досліджень– 39738.

Крім того, з метою відшкодування витрат виробничої діяльності, на придбаному обладнанні надаються медичні послуги не передбачені договорами з НСЗУ на платній основі. Так, за надані платні послуги надійшло 50,0 тис.грн,щодало змогу Комунальному підприємству «Вільшанський центр ПМСД» за власні кошти придбати стіл масажний вартістю 7,4 тис.грн.

Протягом березня – жовтня 2022 року КНП «Вільшанська лікарня» отримало благодійну допомогу в матеріальному вигляді. Допомога надходила як від юридичних, так і фізичних осіб у вигляді медикаментів та перев’язувальних засобів, продуктів харчування, медичного обладнання та інших товарно-матеріальних цінностей. Оціночна вартість отриманої допомоги складає понад один мільйон чотириста тисяч гривень. Найбільшими надавачами допомоги є Товариство Червоного Хреста України, допомога якого склала понад 792,1 тис.грн., Благодійний фонд «Крила надії» – 225,2 тис.грн., Дитячий Фонд при ООН «ЮНІСЕФ» – 187,5 тис.грн., Болгарська ЄПЦ «Джерело життя» – 120,2 тис.грн. Вся благодійна допомога використовується для потреб жителів громади, які зверталися за наданням медичної допомоги до закладів охорони здоров’я.       

В ході підготовки до опалювального сезону проведено заходи з утеплення приміщень шляхом заміни 10-ти вікон з дерев’яних на пластикові в приміщеннях поліклінічного відділення та бактеріологічній лабораторії, придбано піролізний котел.

Проведено капітальний ремонт харчоблоку лікарні, зокрема капітальний ремонт стін та стелі приміщень, замінено три віконних блоки, встановлено резервну плиту для приготування їжі хворим в умовах відсутності електроенергії.

Старостатами старостинських округів проведено роботу по забезпеченню фельдшерських пунктів дровами.

 

Галузь «Культура». Молодь та спорт.

Незважаючи на повномасштабне вторгнення в Україну, галузь продовжує працювати, адже культура – це не лише об’єкти і традиції, але й також люди, які творять культурний продукт. Заклади культури шукають нові форми роботи в умовах воєнного стану, а також займаються волонтерством: виготовляють маскувальні сітки, збирають та розподіляють гуманітарну допомогу, виготовляють продукти харчування для ЗСУ.

У 2022 році з місцевого бюджету по галузі використано 7615,0тис.грн,  з них на заробітну 7020,0 тис. грн.

У липні– серпні поточного року здійснено ремонт Вільшанського Центру українсько-болгарської культури, а саме: заміна дверних та віконних блоків на енергозберігаючі, зовнішній ремонт приміщення, ремонт фойє та кабінетів гурткової роботи. На проведення робіт використано понад 200,0 тис.грн. з селищного бюджету.

В установах культури вчасно розпочато опалювальний сезон. Заклади, які опалюються твердим паливом на 100% відсотків забезпечені вугіллям та дровами.

Вільшанським Центром українсько-болгарської культури, сільськими будинками культури протягом року організовано та проведено ряд культурно-мистецьких заходів з нагоди відзначення свят та дат державного та місцевого значення, реалізовуються  мистецькі та творчі проекти.

У Вільшанській селищній Публічний бібліотеці всі бібліотеки здійснюють обслуговування користувачів за допомогою книгоношення. Бібліотекарі носять книги людям похилого віку та людям з інвалідністю, пенсіонерам.

Для дітей селища та дітей з числа внутрішньо переміщених осіб у Вільшанській селищній Публічній бібліотеці в рамках проекту «Кіноп’ятниця» працював кінозал улюблених мультфільмів.

Для популяризації своєї діяльності всі заклади культури активно висвітлюють інформації на своїх сторінках в соціальній мережі фейсбук.

Вільшанська дитяча школа мистецтв пропонує навчання за напрямками: фортепіано, сольний спів, баян, скрипка, гітара, художній клас, хореографія. У закладі працюють 8 викладачів. На  початку  навчального року в школі навчалось 126 учнів,  на  кінець  – 113  учнів.  На пільгових умовах навчається 64 учні: 50 учнів звільнені від оплати на 100% і 14 учнів – на 50%. Школа успішно приймає участь у конкурсах різних рівнів.

У дитячо-юнацької спортивній школі працюють три відділи з таких видів спорту як веслування на байдарках та каноє, футболу та тенісу настільного. Навчально-тренувальний процес забезпечує чотири тренери-викладачі, які виховують 110 юних спортсменів.

У звітному періоді профінансовано 516,5 тис.грн. у напрямкудіяльності  спортивної школи та підкріплення її матеріально-технічної бази.

Об’єкти культурної спадщини нашої громади є невід’ємною частиною культурної спадщини України. На державному обліку у Вільшанській селищній раді  перебувають  3 пам’ятки архітектури, 34 пам’ятки археології, 42 пам’ятки історії. Всі пам’ятки відносяться до категорії місцевого значення. Протягом 9 місяців 2022 року забезпечено внесення 100% інформації про нерухомі пам’ятки культурної спадщини, що знаходяться на території Вільшанської селищної ради Голованівського району, до системи декларування нерухомих пам’яток культурної спадщини. Укладено охоронні договори з власниками об’єктів культурної спадщини на 62 пам’ятки історії, робота в цьому напрямку продовжується.

 

Співпраця з громадськими та благодійними організаціями, фондами, волонтерська діяльність, тощо.

Як і кожна громада, ми не стоїмо осторонь, а приймаємо активну участь у наближенні дня нашої Перемоги. Кожен житель нашої громади хоче бути причетним до цієї великої події. Наша громада відкрита як і для людей, які потребують допомоги, так і для громадських чи волонтерських організацій, фондів, підприємців, небайдужих громадян для співпраці. Адже разом ми сила. Тільки разом ми здолаємо всі труднощі та побудуємо майбутнє, в якому буде мирне та спокійне життя.

З  початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України селищна рада взяла на себе зобов′язання забезпечення хлібом та окремими продуктами харчування роту охорони четвертого відділу Голованівськоготериторіального центру комплектування та соціальноїпідтримки.  У період з 26 лютого по 10 травня 2022 року з продовольчих магазинів, які розташовані на території селищної ради до їдальні Вільшанського ліцею, де харчуються військові, доставлено майже 1000 буханок хліба. За кошти, зібрані  працівниками селищної ради, закуплено для шкільної їдальні масло, ковбасні вироби, овочі та яйця.

Передано приміщення та два автомобіля для потреб військових формувань. Виділено приміщення для фізичної особи для проведення волонтерської діяльності з пошиття спорядження військовим.

Для потреб територіальної оборони придбавалися запасні частини для транспортних засобів та інші необхідні матеріали для забезпечення територіальної оборони.

Підтримано ініціативу створення Комунальним підприємством с.Добре селищної ради благодійного фонду з метою залучення благодійних внесків від користувачів земельних ділянок, для підтримки загону територіальної оборони.

Кошти з рахунку витрачалися за погодженням з виконавчим комітетом селищної ради, які використано на:

- придбання паливно-мастильних матеріалів на суму 94710 гривень;

- організацію поховання загиблих (померлих) воїнів – жителів Вільшанської селищної територіальної громади  в сумі 12290 грн;

- придбання конфорок чавунних з ремкомплектом в кількості 6 штук на суму 13740 грн., з метою забезпечення харчування роти охорони.

Селищна рада сприяла волонтерам та всім небайдужим громадянам у приготуванні, зборі продуктів харчування, плетінні маскувальних сіток та іншого для наших військових. Використовувався потенціал закладів освіти та культури. В свою чергу селищною радою за рахунок коштів селищного бюджету здійснювалися видатки на оплату за спожиту електроенергію.

З метою набуття можливості підприємствам бронювати військовозобов’язаних для забезпечення безперебійноїроботи з посіву та збирання сільськогосподарських культур організовано укладання договорів з виробниками сільськогосподарської продукції на виконання мобілізаційного завдання (замовлення). Станом на 15 листопада укладено 23 договори з  сільгоспвиробниками.

Розпорядженням селищного голови від 05 вересня 2022 року №138 «Про затвердження та доведення мобілізаційних завдань (замовлень) на особливий період» затвердженні мобілізаційні завдання та договори на виконання мобілізаційних завдань.

Селищною радою та виконавчими органами ради систематично відшукуються центри гуманітарної допомоги, отримана допомога від яких надається внутрішньо переміщеним особам.

Благодійна допомога надходила до Територіального центру від Кіровоградської обласної військової адміністрації, міжнародної гуманітарної організації  WorldCentralKitchen, Благодійної організації «Благодійний фонд «Уманський центр допомоги», Громадської організації «Всеукраїнська громадська організація «Поруч», фермерів Вільшанської селищної територіальної громади, пресвітера Болгарської церкви ЄПЦ «Джерело життя» ПанчукаІгоря Сергійовича, Католицької церкви м.Львів та інших.

Всього Територіальним центром видано внутрішньо переміщеним особам допомоги на суму 1557,5тис.грн., загальною вагою 43765 кг.

Крім цього внутрішньо переміщенні особи у Територіальному центрі отримують соціальні послуги – це догляд вдома, перукарські послуги та послуги швачки.

Завдяки проведеній роботі мною та директором Комунального некомерційного підприємства «Вільшанська лікарня» селищної ради спільно зпресвітером Болгарської церкви ЄПЦ «Джерело життя» Панчуком Ігорем Сергійовичем для потреб нашої лікарні отримано благодійну допомогу з Болгарії у вигляді медикаментів, медичного інструментарію, матраців, ковдр, комплектів білизни та подушок, памперсів, продуктів харчування.

Також  КНП «Вільшанська лікарня» отримано гуманітарну допомогу від:

Регіонального центру громадського здоров’я Кіровоградської обласної ради: матраци – 84 один., на суму 96,4тис.грн.; ноутбуки – 7 один., на суму 160,8тис.грн.

Болгарської ЕПЦ «Джерело життя»:  матраци – 7 один., на суму 8,0 тис.грн.;  памперси дитячі – 16 упаковок, на суму 5,9тис.грн.; памперси для дорослих – 36 упаковок, на суму 11,9 тис.грн.

КіровоградськоїобласноїорганізаціїТовариства Червоного ХрестаУкраїни: медичніпрепарати – 239 упак., на суму майже 12,0 тис.грн.

КНП «Вільшанськалікарня»:

- портативнийаспіратор для дихальнихшляхів в кількості – 1 шт.;

- міжвідомчиймедичнийнабірневідкладноїдопомоги в кількості - 1 шт.;

- антисептик Хлоргексидин;

- отоскоп в кількості – 1 шт;

- реаніматорручний, для новонароджених, комплект в кількості - 1 шт.;

- від ЮНІСЕФ: доплерівський детектор серцевого ритму плоду (FHR) з динаміком, портативного, арт. S0002061 в кількості – 1 шт.

КНП «Вільшанський центр ПМСД» отримано  гуманітарну допомогу від:

Регіонального центру громадського здоров’я Кіровоградської обласної ради: ноутбуки – 1 один., на суму 23,0 тис.грн.; медичні препарати та медінструментарій– 2632 один., на суму 21,7тис.грн.; вакцину проти COVID-19 та шприци до неї в кількості 623 один., на загальну суму 77,2тис.грн.

КНП «Вільшанський центр ПМСД»:

- пульсоксиметр на два параметри в кількості – 20 шт.;

- портативний аспіратор для дихальних шляхів в кількості – 1 шт.;

- антисептик Хлоргексидин;

-  ємкість для води з фільтром в кількості – 1 шт.

За сприяння команди Олександра Володимировича Горбунова, Управління Кропивницької єпархії Православної Церкви України, від міжнародної православної благодійної організації International Orthodox Christian Charities (IOCC) Вільшанська громада отримала новий холодильник та пральну машину для двох Центрів компактного проживання внутрішньо переміщених осіб у селищі Вільшанка для забезпечення їх комфортного перебування.

Спільно з волонтерами селищна рада проводила збір гуманітарної допомоги та благодійних внесків, які використані на придбання інструментів, ліків, медикаментів та медичних аптечок, ізраїльських бандажів, засобів гігієни, продуктів харчування необхідних для потреб наших земляків-військовослужбовців, які захищають незалежність України та наш з Вами спокій.

Загальна сума коштів, які витрачено з благодійних внесків 22,6 тис.грн.

Окремо, за благодійні кошти працівників селищної ради, куплено та передано для потреб воїнів-захисників з сіл Вівсяники та Коритно-Забузьке дві бензопили, одна з них куплена за мої власні кошти.

Селищна рада, окрім залучення гуманітарної допомоги, також робить закупівлю продуктів самостійно. Так, для потреб переселенців у підприємства «ДоброМлин» смт Добровеличківка придбано 1700 кг крупи (пшенична, ячнева, кукурудзяна) на суму 23,1 тис.грн, у Первомайського молочноконсервного комбінату придбано молочну продукцію (згущене молоко, сир плавлений, сирки глазуровані, сметана) на суму 50,8 тис.грн. Для формування продуктових наборів кошти у сумі 46,5тис.грн перераховано в м. Первомайськ на придбання 1200 кг продуктів, а саме: цукру, олії, макаронних виробів, томатної пасти, овочів в асортименті.

 

Про роботу депутатського корпусу.

Все більш в селах стає поширеною тенденція створення та облаштування приміщень для використання їх жителями з метою проведення бенкетів, поминальних обідів, а тепер ще і як місць збору для здійснення волонтерської діяльності. Тому ініціативними жителями с. Калмазове за участю депутата селищної ради Оксани Швець відремонтовано приміщення харчоблоку та їдальні Калмазівської філії Вільшанського ліцею селищної ради, яке давно не використовується закладом освіти за призначенням та просто пустує.

Ініціативу калмазівчан підтримав я особисто та керівник ПСП «Південне» Жила В`ячеслав Олександрович. Мною закуплено шифер та оплачено роботу із перекриття даху даного приміщення. Також надано листи ДСП для підбиття стелі та кошти на інші потреби. Загальна сума фінансової підтримки становила 21,5 тис.грн.

Жила Владислав Олександрович надав 22,0 тис.грн, що дало змогу закупити два металопластикові вікна та двері. Ще частину коштів на проведення поточних ремонтних робіт та на витратні матеріали зібрано жителями села самостійно.

Ремонтні роботи в приміщеннях жителі проводили власними силами: встановили металопластикові двері та вікна, шпаклювали та фарбували стіни та стелю, налагодили пічне опалення, встановили димар, замінили труби водогінної мережі та підключили раковину, привели в належний стан прилеглу територію.

За домовленістю калмазівчан приміщення функціонуватиме насамперед для здійснення волонтерської діяльності, а за потреби кожен із селян може використати його для проведення бенкету або поминального обіду.

Заручившись підтримкою місцевого бізнесу депутати активно здійснюють та сприяють волонтерській діяльності, надають фінансову допомогу, ремонтують автомобілі, тощо.

Загалом ніхто не залишився осторонь викликів, які поставила перед нами російсько-українська війна.

 

Працюємо на результат. Йдемо вперед. Віримо в Перемогу.

 

Слава Україні!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь