Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

РЕЗУЛЬТАТИ ПРОВЕДЕННЯ ОСІННІХ ОБСТЕЖЕНЬ ТА ҐРУНТОВИХ РОЗКОПОК

Дата: 12.12.2022 14:07
Кількість переглядів: 311

З метою прогнозу розвитку шкідників в наступному році у період з 12 вересня по 13 жовтня 2022 року спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби Кіровоградщини провели осінні обстеження, зокрема ґрунтові розкопки, полів, садів, лісосмуг, неорних земель та інших сільськогосподарських угідь на виявлення їх зараження шкідливими організмами у господарствах області усіх форм власності. За результатами виявлено достатній зимуючий запас, різноманітний видовий склад та добрий фізіологічний стан шкідників.

Найбільш розповсюдженим шкідником на обстежених полях є дротяники і несправжні дротяники, якими заселено 29 % обстеженої площі з середньою чисельністю 0,8 екз. на м2. Найбільша чисельність личинок шкідників – 1,3-2,5 екз. на м2 – відмічена в Кропивницькому районі, 1 екз. на м– в Новоукраїнському та Голованівському районах.

На другому місці по виявленню у вибірках є гусениці озимої совки. Ними заселено 25 % обстеженої площі. Середня чисельність шкідника становить 0,6 екз. на м2. Найбільша кількість совок відмічалась в Кропивницькому районі – 1,8 екз. на м2. Коефіцієнт заселення становить 0,15, що вказує на слабку заселеність посівів та низьку чисельність совок.

Личинками хлібних жуків заселено 18 % обстеженої площі, середня чисельність личинок – 0,7, максимально – 1,5 екз. на м2, личинки ІІ-го року складають 30%. Найбільша чисельність шкідника нараховувалася в Голованівському районі – 2, Олександрійському районі – 1-3 екз. на м2.

Цього року личинки хрущів спостерігалися лише в сівозмінах Олександрійського району в кількості 0,8-1,2 екз. на мта Кропивницького району 1 екз. на 16 % обстежених в області площ.

Лялечки і гусениці бавовникової та інших листогризучих совок виявлені на 9 % обстежених площ в середній чисельності 0,5 екз. на м2.

 

Зимуючий запас туруна за вибіркового обстеження на всіх полях сівозміни у 2022 році становить 0,8 екз. на м2. Шкідником заселено 10 % обстеженої площі. Відмічається найбільша чисельність личинок хлібної жужелиці у посівах озимої пшениці Кропивницького району – 1,5 екз. на м2, Олександрійського району – 1 екз. на м2.

Отже, за відповідних погодних умов (недостатня глибина промерзання ґрунту взимку, сприятливий для шкідника гідротермічний коефіцієнт весняно-літнього періоду) та недотримання агротехніки на окремих площах можливий масовий розвиток і висока шкодочинність цих шкідників. Потреба в хімічному захисті ймовірно виникатиме в крайових смугах чи інших осередках за надпорогової чисельності фітофага.

Важко передбачити умови зими 2022/2023, проте в наших силах заздалегідь спланувати захист посівів майбутнього урожаю, маючи інформацію про ймовірний розвиток шкідливих організмів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь