Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Електронні сервіси ДПС

Дата: 12.12.2022 14:14
Кількість переглядів: 104

Теперішній час вимагає сучасних підходів, які активно впроваджує в свою роботу Державна податкова служба України (далі - ДПС). Насамперед, це діджиталізація податкових процедур (використання сучасних цифрових технологій), розширення переліку електронних сервісних функцій, відкритість і прозорість адміністрування.

Суб’єкт господарювання має можливість цілодобово з власного робочого міста чи з власної оселі, не відвідуючи органи ДПС, за допомогою електронних сервісів, що розміщені на офіційному веб-порталі ДПС, отримати необхідну для себе інформацію.

Перелік сервісів, якими платники податків мають змогу скористатися через сайт Державної податкової служби України (www.tax.gov.ua):

1) електронний сервіс «Інформація з реєстрів», який вміщує в собі такі відомості:

«Дані про взяття на облік платників податків»; «Дані реєстру платників акцизного податку з реалізації пального»; «Дані Реєстру отримувачів бюджетної дотації»; «Реєстр страхувальників»; «Інформація про РРО»; «Реєстр осіб, які здійснюють операції з товарами»; «Дані реєстру платників ПДВ»; «Інформація про книги ОРО»;

2) електронний сервіс «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису». Фізична особа – платник податків для отримання відомостей про себе з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків щодо сум отриманих доходів та утриманих податків формує запит, підписує сформований запит електронним цифровим підписом та відправляє на електронну адресу «Єдиного вікна подання електронної звітності ДПС». Відповідь надходить на адресу електронної пошти платника, з якої надійшов запит.

3) електронний сервіс «Інформування громадян про результати обробки файлів-запитів щодо доходів фізичних осіб, які звернулись за призначенням житлових субсидій, що надходять від підрозділів соціального захисту населення». За його допомогою громадяни, вказавши реєстраційний номер облікової картки платника податків та прізвище, ім’я по батькові, можуть у телефонному режимі отримати необхідну інформацію в Інформаційно-довідковому департаменті ДПС;

4) «Декларування on-line» — надає змогу заповнити декларацію про майновий стан і доходи підприємцям та громадянам в електронному вигляді;

5) електронний сервіс «Дані реєстру волонтерів АТО». Громадяни мають можливість перевірити за номерами банківських рахунків інформацію про перебування волонтера у Реєстрі волонтерів АТО, що мінімізує випадки шахрайства під час здійснення благодійних заходів.

Також, на офіційному веб-порталі ДПС через електронний сервіс «Єдине вікно подання електронної звітності ДПС» реалізовані процедури реєстрації та обліку платників податків в органах ДПС на підставі документів, поданих суб’єктами господарювання в електронному вигляді. Інформація про порядок подання платниками податків податкової звітності в електронному вигляді  на офіційному веб-порталі ДПС України знаходиться в рубриці Головна/Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність. Для подання он-лайн звітності на веб-порталі ДПС функціонує сервіс "Електронний кабінет платника". Аби почати ним користуватись, потрібно зайти за посиланням: www.cabinet.tax.gov.ua (або www.cabinet.sfs.gov.ua) та в приватній частині (особистому кабінеті) вибрати режим "Введення звітності", який надає користувачу можливість створити, редагувати, підписати та надіслати звітність до контролюючих органів.

            Через сервіси ДПС України також можливо дізнатися про ризики щодо діяльності партнерів по бізнесу. Для цього варто скористатися електронним сервісом «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера», який дає змогу оцінити податкові ризики діяльності з вашим партнером по бізнесу, чи можливо не є платником податку на додану вартість, є банкрутом чи відсутній за визначеною в установчих документах адресою.

            Крім того, ще є сервіс «Реєстр платників ПДВ», що інформує про зареєстрованих платників ПДВ (діючі реєстрації). Сервіс «Анульована реєстрація платників ПДВ» допоможе дізнатися про осіб, позбавлених реєстрації як платників ПДВ за заявою платника податку, з ініціативи контролюючих органів чи за рішенням суду, а за допомогою сервісу «Перевірка свідоцтва платника єдиного податку» можна впевнитись в тому, що таке свідоцтво є дійсним. Для перевірки надійності ділового партнера достатньо знати його код ЄДРПОУ або ж точну назву, ввести відому інформацію в одне з полів і система здійснить пошук по ряду баз даних, доступних для публічного використання, і повідомить результати пошуку.

            Для отримання інформації про стан розрахунків з бюджетом по податках і зборах в онлайн-режимі місцеві податківці запрошують платників податків скористатись послугами онлайн-сервісу ДПС – «Електронний кабінет платника податків». Цей сервіс, зокрема, дає змогу побачити стан розрахунків із бюджетом по податках і зборах, підготувати, заповнити і надіслати податкову звітність в електронному вигляді, перевірити звітність на наявність арифметичних помилок, переглянути подану звітність незалежно від способу іі подання. До того ж використання електронного сервісу забезпечує доступ платника податків до податкового календаря, який нагадає користувачу терміни надання податкової звітності та сплати податків і зборів. Окрім цього, клієнт може переглянути свої облікові дані за даними ДПС. Вхід до Електронного кабінету платника податків здійснюється шляхом авторизації на веб-ресурсі ДПС за допомогою електронного цифрового підпису.

            Роз’яснення основних аспектів практичного застосування норм податкового законодавства ДПС України розміщені у пошуковій системі Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (ЗІР). Скористатись ЗІР можна через офіційний веб-портал ДПС (вкладка «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс») або безпосередньо через пошукову систему в Інтернет мережі, зазначивши назву ресурсу.

            Електронний формат звітування та отримання платниками податків необхідної інформації виключає суб’єктивний чинник та корупційні ризики. Саме тому ДПС і надалі максимально вдосконалюватиме діючи сервіси та пропонуватиме їх нові функціональні можливості з врахуванням потреб і побажань платників податків.

 

Вільшанська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь