Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Як розпізнати переохолодження та обмороження

Дата: 15.12.2022 13:29
Кількість переглядів: 159

Вільшанський відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області  нагадує, що  цієї зими особливо актуальними є питання про те, як розпізнати та як запобігти обмороженню.

     У першу чергу холод впливає на дрібні кровоносні судини кінцівок Вони інстинктивно звужуються для збереження тепла, кров приливає до внутрішніх органів  і завдяки цьому підтримується внутрішня стабільна температура тіла. Тому першими замерзають пальці рук та ніг, а також вуха та ніс- вони найменше захищені.

У Міністерстві охорони здоровʼя наголошують, що є три стадії переохолодження, які відрізняються симптомами та  чотири ступені обмороження. Вони можуть спровокувати серйозні захворювання та травми.

Ознаки  переохолодження  та обмороження

 *Стадія 1: З’являються лихоманка, слабкість, втома й сонливість, розвивається дрібне (холодове) тремтіння м’язів і «гусяча шкіра».  

* 1 ступінь обмороження: відчуття оніміння, поколювання. Уражена шкіра бліда, після зігрівання набрякає і червоніє, набуває багряно-червоного відтінку.

*Стадія 2: Холодове тремтіння досягає максимуму, з’являється поверхневе охолодження, сонливість переходить у розлад свідомості.

*2 ступінь  обмороження: поява пухирців із  прозорим вмістом, Після зігрівання шкіри з’являється інтенсивний свербіж і різкий біль в уражених місцях.

*Стадія 3: Пригнічення холодового тремтіння свідчить про дуже небезпечне охолодження (гіпотермію), яке може призвести до зупинки дихання та серця. Постраждалий може бути непритомним. На цьому етапі вкрай важливо терміново надати допомогу – без неї людина може померти.

*3 ступінь обмороження: змертвіння всіх шарів шкіри. Пухирі наповненні кров’яним вмістом.

*4 ступінь обмороження: некроз шкіри і мʼязів.

Окрім низької температури холодову травму можуть провокувати такі чинники:

  • висока вологість (навіть тривале перебування за температури +5 – +8 °С, але за високої вологості може спричинити в людини холодову травму);
  • вітер (наявність вітру значно збільшує втрату тепла);
  • хронічні захворювання/надмірна втома в людини;
  • вживання алкоголю;
  • належність до певних груп (діти, люди похилого віку особливо чутливі до дії низьких температур через особливості теплообмінних процесів в організмі);
  • носіння тісного незручного взуття, легкого одягу.

Перша  допомога:

1.Знайти тепле приміщення. 2.Зняти холодний, вологий одяг (взуття).                                         3.Викликати швидку допомогу. 4.Накласти на уражені ділянки чисті, сухі марлеві пов’язки, Не бинтуйте туго! 5.Якщо постраждалий при тямі, дайте безалкогольні теплі напої. 6 Накрийте постраждалого покривалом. 7.Виясніть скільки часу людина  була на холоді.  8. Якщо до приїзду медиків  постраждалий знепритомнів і немає ознак життя - розпочніть серцево- легеневу реанімацію.

 

Що не можна робити:

      Не масажуйте й не розтирайте уражені ділянки, не застосовуйте грілки та тощо, щоб зігріти окремі ділянки тіла. Не пошкоджуйте пухирі, які утворились на місці обмороження.

 

 

Якщо ви помітили такі ознаки - негайно зверніться до лікаря, Обмороження може завдати серйозної шкоди організму, а важкі випадки можуть призвести навіть до ампутації.   Бережіть себе!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь