Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

У якому розмірі призначається допомога по безробіттю особам, якщо з попереднього місця роботи вони звільнені за невиконання трудових обов’язків?

Дата: 23.12.2022 09:47
Кількість переглядів: 111

Частиною 3 статті 23 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” (далі - Закон) передбачено, що застраховані особи, визнані в установленому порядку безробітними, звільнені з останнього місця роботи відповідно до пункту 3 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю України (систематичне невиконання без поважних причин обов’язків, покладених на працівника трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку (якщо до працівника раніше застосовувалися заходи дисциплінарного стягнення), далі - Кодекс) мають право на призначення допомоги по безробіттю у мінімальному розмірі.

Якщо після звільнення із вказаної підстави особа працювала і припинила трудові відносини з іншої причини (наприклад, за угодою сторін), то під час призначення допомоги по безробіттю враховується причина звільнення з останнього місця роботи.

Водночас необхідно враховувати наступне. З 29 жовтня 2022 року набрали чинності зміни до Закону, які, серед іншого, передбачають наступне (частина 4 статті 23 Закону):  якщо після звільнення з попереднього місця роботи (відповідно до пункту 3 частини першої статті 40 Кодексу) застрахована особа перебувала у трудових відносинах (займалася іншими видами зайнятості) менше ніж 60 календарних днів, призначення допомоги по безробіттю такій особі здійснюється без урахування підстави звільнення з останнього місця роботи (припинення інших видів зайнятості). Тобто такій особі буде призначена допомога по безробіттю в мінімальному розмірі.

Наразі мінімальний розмір допомоги по безробіттю складає 1000 грн (для внутрішньо переміщених осіб з числа категорії застрахованих осіб – 1800 грн).

Довідково. Зазначене стосується не тільки звільнення з роботи відповідно до пункту 3 частини першої статті 40 Кодексу, а й звільнення з останнього місця роботи (служби) з підстав, передбачених:

пунктами 7 - 7-3 частини 1 статті 36, 

пунктами 47 і 8 частини першої статті 40, статтями 41 (крім пунктів 5 та 6 частини першої) і 45 Кодексу,

пунктами 344-1 частини першої статті 84 Закону України "Про державну службу",

пунктами 6 і 10 частини першої статті 77 Закону України "Про Національну поліцію", 

пунктами 33-1, 5 частини першої статті 51 Закону України "Про прокуратуру", 

пунктами 3 - 3-2 частини першої статті 79 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", а також з аналогічних підстав, визначених іншими законами.

Ознайомитись із текстом чинної редакції Закону можна на вебсторінці Державного центру зайнятості https://www.dcz.gov.ua/docs?page=5

Є питання, що стосуються сфери зайнятості та виплати допомоги по безробіттю? Звертайтеся до Вільшанської районної філій Кіровоградського обласного центру зайнятості.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь