Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Новий підвид коронавірусу "Кракен" вже в Україні.

Дата: 27.01.2023 13:30
Кількість переглядів: 238

Коронавірусна хвороба повертається. Новий штам коронавірусу під назвою "Кракен" (XBB.1.5) стрімко поширюється світом. Найменування міфічного чудовиська мутація отримала невипадково. Вірус уже виявили у 38 країнах світу, а хвороба переноситься значно гірше. За даними Міністерства охорони здоровʼя, наразі в Україні циркулюють вісім різновидів штаму коронавірусу «Омікрон».

    Всесвітня організація охорони здоров'я назвала «Кракен» «найбільш заразним з усіх, що були виявлені до цього». У Сполучених Штатах він з’явився всього кілька тижнів тому і за цей час вже встиг стати найбільш розповсюдженим штамом.

     В Україні зафіксували перший випадок зараження новим видом ковіду - підваріантом домінуючого нині штаму "Омікрон", який отримав назву "Кракен" або XBB.1.5, повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

Хвору людину виявили на Сумщині, вона не пройшла курс вакцинації від ковіду по даних  Мінистерства охорони здоровʼя.

8-річна донька "алмазних королів" відмовилась від спадку і дитинства. Як це сталось

«Кракен»   має наступні особливості:

  • швидше, ніж інші підваріанти, витісняє попередні варіанти вірусу (буквально за кілька тижнів у США залишилося лише 4% інших варіантів);
  • ефективніше за попередні варіанти уникає імунного захисту людини, як природного, так і штучного;
  • для нього характерні легкий перебіг та стан середньої важкості, даних про важкі форми захворюваності поки що немає.

   У поточному епідсезоні в Україні  протікає твіндемія – одночасна епідемія грипу та коронавірусу. Особливості варіанту коронавірусу : на цей штам можуть хворіти як вакциновані, так і перехворілі. 

Симптоми «Кракена»:

  • підвищення температури;
  • загальна слабкість;
  • головний і м'язовий біль;
  • нежить і чхання, кашель;
  • першіння в горлі;
  • в окремих випадках може погіршитися апетит та виникнути діарея.

   Під час війни кожен має піклуватися про себе сам. Формально в Україні  карантин діє лише на словах: 23 грудня 2022 року уряд продовжив його дію до 30 квітня 2023-го, а також продовжив режим надзвичайної ситуації на всій території України.

Разом із тим, усі обмеження, які діяли до війни, мають суто рекомендаційний характер, єдина норма, яку реально продовжує рішення уряду, – це те, що працівники підприємств зможуть перебувати у карантинних відпустках без збереження зарплати.

   Посилення обмежень не очікується. Головний санітарний лікар України Кузін підтверджує, що з початком війни всі заходи перевели у режим рекомендаційних, і «так буде надалі».

«Більшість областей самі розглядають ситуацію із захворюваністю та вправі ухвалювати свої локальні рішення.  Нагадаємо, поширення коронавірусу у світі різко прискорилося. Нова мутація може забрати життя ще більшої кількості людей, вважають експерти. Мінохорони здоров’я повідмоляє, що головним засобом вберегтись від важкого перебігу захворювання на Covid-19 та потенційно нових штамів є вакцинація. 

         У КНП «Вільшанський ЦПМСД" є вакцини у достатній кількості.

    Розпочати вакцинацію, чи продовжити вакцинацію/ревакцинацію ви можете вже зараз. Для цього необхідно звернутися до свого сімейного лікаря і отримати щеплення. Внутрішньо переміщеним особам, які за місцем перебування не мають сімейного лікаря, радимо звертатися до найближчої  до вашого місця перебування амбулаторії і там вас вакцинують. Перед Новим роком в Україні з’явилася вакцина від коронавірусної хвороби, призначена для дітей віком 5-11 років – це Comirnaty від Pfizer-BioNTech, яка відрізняється від «дорослої» тим, що містить втричі менше активної речовини.

Протипоказань для вакцинації всього два, зазначають у МОЗ. По-перше, це висока температура (від 38ºC) – у такому разі варто відкласти щеплення. При цьому МОЗ не радить відмовитись від вакцинації, якщо дитина підхопила незначну інфекцію. По-друге, це наявність алергії до компонентів вакцини.

 Бережіть себе і своїх рідних! 

 

З повагою Голованівське районне управління 

Головного управління Держпродспоживслужби

 в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь