Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Як система БПД допомагає вирішити правові проблеми ВПО без звернення до суду: успішні кейси

Дата: 01.02.2023 13:25
Кількість переглядів: 111

Від початку повномасштабного російського вторгнення мільйонам українців довелося покинути домівки й переселитися до більш безпечних регіонів. Облаштовуючи життя на новому місці, переселенцям доводиться вирішувати безліч різних питань, зокрема й правових. І тут на допомогу приходять фахівці системи безоплатної правової допомоги. Попри те що часто вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб потребує судового розгляду, нерідко вдається владнати ситуацію без звернення до суду, надавши безоплатну первинну правову допомогу.

У системі безоплатної правової допомоги подбали, щоб правову допомогу клієнти могли отримати не лише безпосередньо у бюро правової допомоги. Для зручності клієнтів працює контакт-центр за номером 0 800 213 103, правову допомогу можна отримати онлайн, юристи організовують виїзні консультаційні пункти. Зокрема, багато таких пунктів створено у місцях компактного проживання внутрішньо переміщених осіб, а також на базі установ та організацій, які допомагають переселенцям. Це гуртожитки, штаби допомоги ВПО, благодійні організації та соціальні установи. Саме в таких пунктах найчастіше отримують первинну правову допомогу переміщені особи.

 

Фахівчиня Теофіпольського бюро правової допомоги Ірина Савчук консультує в пункті допомоги внутрішньо переміщеним особам

Як приклад, юристи системи БПД організували дистанційний пункт консультування у Рівненській обласній бібліотеці, адже там діють мовні курси для ВПО, надають безкоштовну психологічну допомогу, проводять екскурсії.

Фахівці Сарненського бюро правової допомоги, щоб покращити якість правових консультацій, які надають переселенцям, на основі звернень клієнтів сформували карту правових потреб ВПО, яка складається із переліку типових питань (конкретних консультацій). Це дає можливість швидко і якісно проконсультувати цю категорію осіб з актуальних питань.

 

Фахівчині Сарненського місцевого центру з надання БВПД та Сарненського бюро правової допомоги завітали до готелю, де тимчасово оселились внутрішньо переміщені особи

Щодо звернень, із якими приходять переселенці до фахівців системи БПД, то здебільшого йдеться про отримання соціальної допомоги, оформлення відпустки під час воєнного стану, оформлення простою та дистанційної роботи, звільнення працівника у разі неможливості його прибуття на роботу під час воєнного стану, відновлення втрачених документів, порядку подачі заявки на відшкодування втраченого майна, отримання пенсії внутрішньо переміщеної особи за тимчасовим місцем проживання, правил перетину кордону дітьми та чоловіками, підстав звільнення від мобілізації або відстрочки від мобілізації. Щоб допомогти людям вирішити ці питання, як правило, достатньо проконсультувати й роз’яснити потрібні норми законодавства або ж скласти непроцесуальні документи – заяви, звернення.

Наприклад, коли переселенці звертаються з питань подання заявки на отримання одноразової грошової допомоги від міжнародних організацій, юристи допомагають їм у формуванні електронних заяв. Були звернення й від людей, чиє майно зруйноване через ракетні обстріли. У таких випадках фахівці системи БПД допомагають реєструвати в застосунку «ДІЯ» заявки про пошкоджене житло.

 

Юристка Здолбунівського бюро правової допомоги Наталія Русакова консультує внутрішньо переміщених осіб

Допомогли скласти заяву до Мінсоцполітики та отримати виплати для ВПО

Олені, яка звернулася до Старокостянтинівського бюро правової допомоги на Хмельниччині, відмовили в наданні допомоги на проживання як внутрішньо переміщеній особі. При цьому відповідний статус жінка має з квітня 2015 року, коли вимушена була покинути тимчасово окуповану Горлівку Донецької області. З початку перебування на обліку ВПО ніякої державної допомоги Олена не отримувала. Виплата в сумі 3 тис. грн надходила лише її неповнолітній доньці.

Працівники бюро допомогли жінці скласти письмове звернення до Міністерства соціальної політики України щодо роз’яснення підстави відмови в наданні державної грошової допомоги внутрішньо переміщеним особам. А відтак Мінсоцполітики визнало дії міського управління соціального захисту населення неправомірними та доручили Департаменту соціального захисту населення Хмельницької ОВА надати допомогу Олені.

Довели статус ВПО

Микола із сім’єю, рятуючись від війни, оселився в Антонінській територіальній громаді на Хмельниччині. Однак у сільській раді йому відмовили у видачі довідки ВПО. Підставою відмови стала відсутність реєстрації місця проживання.

Юристка Старокостянтинівського бюро правової допомоги склала заяву до старости старостинського округу з проханням розглянути заяву про отримання довідки про взяття на облік ВПО в терміновому порядку та прийняти рішення про видачу довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи або ж про відмову у видачі такої довідки з обов’язковим зазначенням підстави відмови.

До заяви додали довідку виконавчого комітету однієї з селищних рад Запорізької області, з території якої чоловік змушений був поїхати через активні бойові дії. Ця довідка підтверджувала фактичне місце проживання чоловіка на території громади, яка є в переліку територіальних громад, розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають у тимчасовій окупації.

В результаті Микола отримав довідку, а відтак і відповідні соціальні виплати – на проживання, від міжнародних організацій, компенсацію за знищене майно.

Переселенці роз’яснили порядок працевлаштування

Галина, яка звернулася до Чернігівського бюро правової допомоги, приїхала з Харківської області та має статус ВПО. Жінка цікавилася, як їй працевлаштуватися на новому місці, адже вона не встигла звільнитися з попереднього місця роботи, а зв’язатися з роботодавцем зараз немає можливості.

Юрист бюро роз’яснив Галині, що вона має право припинити трудовий договір в односторонньому порядку, подавши до центру зайнятості за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору. А центр зайнятості, своєю чергою, повідомляє про це роботодавця, територіальний орган Пенсійного фонду України, територіальний орган Державної податкової служби.

Клієнтку також поінформували, що згідно зі статтею 24 КЗпП України при прийнятті на роботу особа може подати паперову трудову книжку (за наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Замовити витяг з реєстру застрахованих осіб можна особисто або через представника у територіальному відділенні ПФУ за новим місцем перебування або онлайн на порталі електронних послуг ПФУ чи на порталі Дія, заповнивши заяву на отримання послуги. Отримання витягу є безкоштовним. Додатково у такому самому порядку можна отримати довідки за формою ОК-5 та ОК-7 (індивідуальні відомості про застраховану особу).

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь