Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

На передовій юридичного фронту: сили ТрО ЗСУ та система БПД

Дата: 01.02.2023 13:29
Кількість переглядів: 87

Правових проблем у людей, які знаходяться поблизу районів ведення бойових дій, у так званих «сірих» зонах або на нещодавно деокупованих територіях, вистачає. В найгарячіших місцях Донецької, Запорізької та Херсонської областей правова допомога надається у партнерській співпраці Командування Сил територіальної оборони Збройних Сил України та системи безоплатної правової допомоги.

З початком широкомасштабної збройної агресії рф частина території України стала зоною активних бойових дій чи була окупована. Багато працівників системи БПД Донецької, Запорізької областей, Херсонщини та інших регіонів через небезпеку, окупацію та постійні обстріли були вимушені переїхати в безпечніші місця. Юристи продовжували надавати правову допомогу мешканцям цих територій дистанційно – телефоном або онлайн. Але через поганий зв’язок, перебої з інтернетом це було досить складно.

Тепер, коли завдяки ЗСУ практично щодня стає все більше звільнених сіл та міст, мешканці деокупованих територій мають можливість отримати безоплатну правову допомогу «вживу».

«Забезпечення суверенітету України, захист рідної землі, вміле нищення ворога всіма наявними силами та засобами, участь у документуванні воєнних злочинів, дотримання правил та звичаїв ведення війни, військово-цивільне співробітництво, захист прав людини в зоні ведення бойових дій та на деокупованих територіях – це той перелік завдань, ефективне виконання яких забезпечується Командуванням Сил Територіальної оборони України», – зазначає військовослужбовець Робочої групи щодо виконання норм міжнародного гуманітарного права та надання правових послуг Командування сил ТрО ЗСУ Ігор Ніколаєв.

Така ефективна взаємодія сил національного спротиву забезпечує:

  • інформування осіб, які проживають поблизу та в місцях ведення бойових дій, на деокупованих територіях, та які мають потребу у вирішенні правових питань і юридичному захисті;
  • фіксацію та передання центрам правової допомоги інформації про осіб, які потребують правової допомоги;
  • документування воєнних злочинів.

 

Так, з метою забезпечення захисту прав вразливих категорій осіб, які постраждали від воєнних дій та задля їх доступу до правових послуг, а також поширення правової інформації військовослужбовці Робочої групи щодо участі у наданні правових послуг населенню Командування Сил територіальної оборони Збройних Сил України відвідали райони, де тривають бойові дії, та деокуповані території Херсонщини.

«Люди, які проживають на нещодавно деокупованих територіях у Херсоні, поблизу лінії ведення бойових дій та які мають потреби у вирішенні правових питань, проінформовані про роботу системи БПД, про правові послуги, які вони можуть отримати, про можливість звернутися до контакт-центру системи БПД за номером 0 800 213 103», – зазначив Ігор Ніколаєв.

Військовослужбовці передали до Координаційного центру з надання правової допомоги перелік питань та контакти людей, яким потрібна консультація.

Найбільша кількість звернень надійшла щодо розслідування злочинів, вчинених представниками окупаційної влади рф та російськими військовими, встановлення і притягнення осіб, які вчинили злочини, до відповідальності. Багато запитань виникає щодо повернення дітей, які були вивезені окупаційною владою з Херсона та області на територію окупованого Криму та рф, а також щодо порядку повідомлення правоохоронних органів про факти колабораційної діяльності.

«Юристи системи БПД опрацюють всі звернення, зв’яжуться з людьми та нададуть їм консультації та роз’яснення, в разі необхідності – безоплатну вторинну правову допомогу», – повідомила начальниця управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги Наталія Марчук.

У Запоріжжі військовослужбовці Робочої групи щодо виконання норм міжнародного гуманітарного права та надання правових послуг Командування сил ТрО ЗСУ провели низку зустрічей з представниками системи БПД Запоріжжя та Донеччини з метою налагодження співпраці і обговорення взаємодії.

До зустрічі були долучені фахівці Запорізького місцевого центру з надання БВПД, які, зі свого боку, передали військовослужбовцям інформаційні буклети для поширення серед мешканців «сірих» зон та деокупованих територій. Також було досягнуто домовленості про перенаправлення громадян, яким потрібна правова допомога.

«Ми віримо в те, що всі наші фахівці скоро повернуться на свої робочі місця і зможуть в повному обсязі надавати безоплатну правову допомогу в офісах. Проте наразі це небезпечно, і ми вдячні нашим колегам по «юридичному фронту» за їх завзяту допомогу і розуміння складної ситуації в наших областях», – зазначила в. о. директора Регіонального центру з надання БВПД у Донецькій та Запорізькій областях Лариса Кожемякіна.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь