Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Що потрібно знати про сказ

Дата: 07.02.2023 12:21
Кількість переглядів: 88

Голованівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області звертає увагу жителів  Вільшанської селищної ради на інфекційне захворювання - сказ,  та акцентує  увагу  на   те, що на даний час по області є  випадки  захворювання на сказ серед домашніх тварин, які підтверджено лабораторно. 

   За 2022 рік в області зареєстрували 36 випадків захворювання тварин на сказ та оголосили 27 неблагополучних пунктів. Протягом січня місяця 2023 року  зареєстровано 5 випадків. Захворювання було зафіксовано серед котів, пса та лисиці.   
    Сказ – це гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, за якого уражається центральна нервова система з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами  і  завжди закінчується – смертю.
   
Людина заражається під час укусу, або коли слина потрапляє на слизові оболонки чи пошкоджену шкіру, через подряпини. Вірус сказу дуже чутливий до дії ультрафіолетових і прямих сонячних променів, висушування, гине миттєво при звичайних режимах пастеризації, кип’ятінні, 45-70% спирту, мильного розчину, 5 % йод вбиває вірус на протязі 1 хвилини. В слині вірус зберігається 1 добу, в замороженому стані 75 днів, в гліцерині до 90 днів.  Потрапивши до рани, він може зберігатися від кількох годин до кількох тижнів, тут він доторкується до нервових закінчень і починає рухатися до ЦНС, де розмножується у нейронах. Після нагромадження в ЦНС починається відцентровий рух до слинних і очних залоз. Інкубаційний період при  захворювані на сказ від 7 днів до року і навіть більше.
    На сказ хворіють переважно ссавці, однак експериментально доведені випадки сказу птахів, і навіть холоднокровних тварин. Найбільш часто хворіють на сказ серед домашніх тварин собаки та коти, хоча можливі випадки захворювання великої рогатої худоби, овець, кіз, коней тощо. З іншого боку, основним і менш керованим джерелом інфекції є дикі тварини: вовки, лисиці, єноти, борсуки, скунси, мангусти, гризуни, кажани. Захворівши, дикі тварини перестають боятися людей, навіть удень можуть забігати у населені пункти, нападати на людей або тварин.

    Ознаки захворювання у тварин. Хвора тварина (собака) стає пригніченою лежить, втрачає апетит, до води байдужий – гідрофобії немає. Наприкінці другого дня виникає неспокій, собака намагається сховатися в куток (під ліжко в будку), хапає ротом повітря, може розгризати свою загоєну рану, ковтає неїстівні предмети. Може тікати з дому –до 50 км. за день,  нападає на людей. Період збудження триває 3-4 дні, гине - на 6-8 день хвороби. Це класична картина. Але за будь якого випадку поведінка тварини змінюється, що має насторожити господаря. Найчастіше сама собака стає причиною зараження людини, тому що живе в оточенні людей. Прищеплений собака, якщо його покусала хвора тварина, не є джерелом зараження в нього не виникає агресивності, бажання кусати  не виділяється слина, вірус сказу в слині відсутній.
     Набагато частіше в Україні реєструється сказ котів. Останніми роками сказ котів є джерелом зараження кожної третьої людини хворої на сказ. У котів сказ має значно гостріший перебіг. Перші ознаки: наростаючий неспокій, збудження, хриплий голос, переляканий погляд, агресивна, нападає, уникає господарів. Під час нападу її важко відірвати від рани через спазм жувальних м’язів.

Що необхідно робити коли Вас покусала тварина

   Перш за все необхідно якомога швидше промити рану водою з господарським милом, обробити краї 5%-ним розчином йоду, накласти стерильну пов’язку і звернутись  до лікарської  амбулаторії Вільшанського  ЦПМСД  за медичною допомогою або до найближчого лікувально-профілактичного закладу. У жодному разі не проводити самолікування. У  випадках укусів дикими, безпритульними тваринами за порадою лікаря- хірурга пройти курс антирабічних щеплень у стаціонарному відділенні медичного закладу, адже ці щеплення є на сьогодні єдиним ефективним засобом попередження виникнення сказу.


   Тварину, яка має клінічні ознаки захворювання, або у випадку укусу чи подряпинах, забивати забороняється  її необхідно ізолювати та звернутися в найближчу державну установу ветеринарної медицини, а саме у  Вільшанську   лікарню ветеринарної медицини за адресою: вулиця Гранітна 16,                                          селище міського типу Вільшанка.              

 

Бережіть себе та своїх  рідних!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь