Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Нітрати у питній воді: чим небезпечні для організму

Дата: 27.02.2023 09:23
Кількість переглядів: 142

Впродовж останніх років зростає нітратне забруднення ґрунтових вод, які широко використовуються у сільській місцевості для децентралізованого водопостачання, внаслідок ненормованого використання в колективних господарствах та у приватному секторі мінеральних і особливо органічних добрив. Вода, забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна для людського організму, а особливо для дітей у перші місяці життя. Самі нітрати малотоксичні, але в організмі під впливом кишкової мікрофлори вони відновлюються у нітрити, які є більш токсичними. Одним з основних механізмів їхньої токсичної дії є перетворення гемоглобіну в метгемоглобін.

Нітрати є постійним складником природних вод. Згідно з державними та європейськими стандартами, в Україні концентрація нітратів у питній воді не повинна перевищувати 50,0 мг/дм3 (водопровідна і кринична вода), 10 (50) мг/дм3 (фасована вода).

На концентрацію нітратів (сполук азоту) впливає багато факторів. Вони потрапляють у воду разом зі стоками з оброблюваних нітратними добривами полів або через викиди відпрацьованих господарсько-побутових вод. Зараз на якість води безпосередньо впливають військові дії. У повоєнний час, особливо на звільнених територіях, ситуація зі станом якості води все ще може бути незадовільною.

Наслідки великої концентрації нітратів у воді

Нітрати добре всмоктуються у шлунково-кишковому тракті, швидко попадають в кров і розносяться по всьому організму, саме тому при надходженні до організму людини у дозах, які перевищують допустимі, виникає клінічна картина гострого або хронічного нітратного отруєння. Більше того, нітрити можуть утворювати високотоксичні сполуки - нітрозаміни, що належать до канцерогенів прямої дії та вражають шлунково- кишковий тракт.

Хто в групі ризику

Важкість отруєння нітратами залежить від віку. Найбільш чутливими до дії нітратів та нітритів є діти до 6 місяців, адже ризик розвитку метгемоглобінемії у дітей першого року життя пов’язаний з недосконалістю ферментних систем організму та біохімічних процесів. Такі діти вживають у 10 разів більше рідини на одиницю маси тіла, ніж дорослі. В зоні ризику також знаходяться діти до 3 років та вагітні жінки. Чутливими до нітратів є люди старшого віку та хворі на анемію, захворювання дихальної та серцево-судинної систем, які мають ослаблення організму, порушення обміну речовин та гормональних процесів тощо.

Причини наявності нітратів у воді

Однією із причин наявності нітратів у колодязях є те, що їхні власники не дотримуються вимог санітарного законодавства при облаштуванні та утриманні колодязів, що призводить до забруднення питної води та робить її непридатною для споживання людиною. Відповідно до вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10  «Гігієнічні вимоги до питної води, призначеної для споживання людиною», законів України «Про питну воду та питне водопостачання», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя» відповідальність за якість води та стан джерел централізованого і децентралізованого водопостачання в населених пунктах покладено на органи місцевого самоврядування та на власників джерел водопостачання.

Щою зменшити ризик впливу нітратів на організм:

  • не вживайте питну воду із колодязів, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50 мг/л). Особливо це стосується організації питного режиму дітей та вагітних жінок;
  • щоб приготувати їжу чи дати попити дитині до 3 років, використовуйте чисту від нітратів питну воду;
  • місця облаштування колодязів слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території. Ця місцина має знаходитися вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше 50 м (для індивідуальних колодязів – не менше 20 м) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод;
  • колодязі не рідше 1 разу на рік необхідно чистити: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією. Після цього, воду необхідно знову відкачати та користуватися колодязем уже після наступного заповнення та проведення лабораторного контролю питної води;
  • територію поблизу колодязя треба утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку;
  • у радіусі 50 м від колодязів не дозволяється мити машини, влаштовувати водопій тварин, водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та робити іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води.

Також забороняється облаштовувати колодязі у місцях, що затоплюються, зазнають розмивів, зсувів та інших деформацій, на понижених та заболочених територіях.

Для утеплення і захисту колодязів від замерзання можна використовувати пінобетон, мати із чистої соломи, сіна, стружки тощо, але при цьому зазначений матеріал не повинен потрапляти у водозабір. Забороняється використовувати для цієї мети гній, перегній та інше.

Майте на увазі, що забруднена нітратами вода (навіть у смертельних дозах) залишається чистою, прозорою, без запаху і видимих домішок, звичайною на смак. Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а навпаки збільшує її токсичність.

При використанні криничної води, перевіряйте її якість в акредитованих на ці види досліджень лабораторіях.

При підозрі на отруєння нітратами негайно звертайтеся за медичною допомогою.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь