Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Допомога батькам через суд

Дата: 13.03.2023 13:31
Кількість переглядів: 144

Дбати про власних батьків та допомагати їм у скрутному становищі. Здається, що це дії, які самі собою розуміються, адже це є своєрідною компенсацією за турботу надану батьками у дитинстві. Однак буває так, що дорослі діти забувають про своїх батьків. І якщо змусити любити і поважати своїх батьків неможливо, бо це етичні, а не юридичні поняття, то обов’язок утримувати непрацездатних батьків закріплений на законодавчому рівні. Тож якщо повнолітні діти не виконують цей обов’язок добровільно, то відповідне питання можна вирішити через суд. Одна з таких справ мала місце в практиці завідувачки Миколаївського бюро правової допомоги №2 Тетяни Брюханової.

Ще у 2021 році до бюро звернулася пані Олена за допомогою в отриманні аліментів від своєї повнолітньої доньки. Тоді юристка з’ясувала, що клієнтка має ІІ групу інвалідності та отримує невеличку пенсію, через стан здоров’я працювати не може, а тому її матеріальне становище є вкрай нужденним. Добровільно донька матері допомагати відмовлялася. За таких умов було вирішено звернутися до суду. Юристка підготувала відповідну заяву до суду, в якій зауважила на обставинах справи та представляла інтереси клієнтки під час судового засідання. За результатом розгляду справи суд заяву задовольнив в повному обсязі та зобов’язав стягувати з доньки аліменти на користь матері.

Однак і це рішення не змогло змусити доньку пані Олени до відповідального ставлення до обов’язку допомагати матері, тож через деякий час виникла заборгованість у сплаті аліментів у розмірі більш ніж 60 тисяч гривень. З цією проблемою пані Олена наприкінці 2022 року знову звернулася до Миколаївського бюро правової допомоги №2. Завідувачка бюро Тетяна Брюханова склала позовну заяву до суду про стягнення з дорослої доньки неустойки (пені) за несплачені аліменти. Своїм рішенням суд став на користь клієнтки та задовольнив позов, стягнувши з доньки на користь матері неустойки за несплачені аліменти, що склала 21 530 грн.

Ця справа в Єдиному державному реєстрі судових рішень № 488/1894/22

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь