Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Допомога батькам через суд

Дата: 13.03.2023 13:31
Кількість переглядів: 172

Дбати про власних батьків та допомагати їм у скрутному становищі. Здається, що це дії, які самі собою розуміються, адже це є своєрідною компенсацією за турботу надану батьками у дитинстві. Однак буває так, що дорослі діти забувають про своїх батьків. І якщо змусити любити і поважати своїх батьків неможливо, бо це етичні, а не юридичні поняття, то обов’язок утримувати непрацездатних батьків закріплений на законодавчому рівні. Тож якщо повнолітні діти не виконують цей обов’язок добровільно, то відповідне питання можна вирішити через суд. Одна з таких справ мала місце в практиці завідувачки Миколаївського бюро правової допомоги №2 Тетяни Брюханової.

Ще у 2021 році до бюро звернулася пані Олена за допомогою в отриманні аліментів від своєї повнолітньої доньки. Тоді юристка з’ясувала, що клієнтка має ІІ групу інвалідності та отримує невеличку пенсію, через стан здоров’я працювати не може, а тому її матеріальне становище є вкрай нужденним. Добровільно донька матері допомагати відмовлялася. За таких умов було вирішено звернутися до суду. Юристка підготувала відповідну заяву до суду, в якій зауважила на обставинах справи та представляла інтереси клієнтки під час судового засідання. За результатом розгляду справи суд заяву задовольнив в повному обсязі та зобов’язав стягувати з доньки аліменти на користь матері.

Однак і це рішення не змогло змусити доньку пані Олени до відповідального ставлення до обов’язку допомагати матері, тож через деякий час виникла заборгованість у сплаті аліментів у розмірі більш ніж 60 тисяч гривень. З цією проблемою пані Олена наприкінці 2022 року знову звернулася до Миколаївського бюро правової допомоги №2. Завідувачка бюро Тетяна Брюханова склала позовну заяву до суду про стягнення з дорослої доньки неустойки (пені) за несплачені аліменти. Своїм рішенням суд став на користь клієнтки та задовольнив позов, стягнувши з доньки на користь матері неустойки за несплачені аліменти, що склала 21 530 грн.

Ця справа в Єдиному державному реєстрі судових рішень № 488/1894/22

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь