Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

В Україні зафіксовано нові випадки кору

Дата: 16.03.2023 17:03
Кількість переглядів: 95

Після тривалої перерви в Україні зареєстровано 2 нові випадки кору. Обидві дитини з однієї родини, одна з них раніше отримала першу дозу щеплення проти кору, друга була невакцинована. За даними МОЗ України протягом 2022 року було зареєстровано 11 випадків кору. Тож питання готовності та реагування на спалах кору в разі його виникнення було розглянуто під час засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Кір - це поширене та висококонтагіозне гостре інфекційне захворювання вірусної етіології, його збудник швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. 9 з 10 нещеплених людей, які контактують з хворим, захворіють.

Кір є однією з головних причин дитячої смертності в світі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я щороку у світі 30-40 мільйонів дітей хворіють на кір, понад 800 тисяч помирають від самої інфекції та її ускладнень.

Інкубаційний період кору (період, коли симптоми ще не проявляються) становить 6-21 день. Основні симптоми захворювання - висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення), пронос та блювота. На 4-5 день хвороби з’являється червоний висип, який починається зі шкіри голови й обличчя, а згодом розповсюджується на все тіло. Хвороба із симптомами триває до 4 тижнів і більше.

Кір може ускладнюватися пневмонією, отитом, енцефалітом (запаленням мозку) тощо, а також може призвести до інвалідності та смерті. Ліків проти кору не існує, проте захворюванню можна запобігти шляхом вакцинації.

Завдяки вакцинації вдалося знизити захворюваність на кір у десятки разів. За даними дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) з 2000 по 2016 роки смертність від кору знизилася на 79%, отже щепленнязберегли 20,3 мільйона дитячих життів у всьому світі. Переважна більшість європейців мають усі щеплення КПК (комбінованої трикомпонентної вакцини) за календарем, тож у більшості країн Європи поширення кору вдалося зупинити. Проблемними залишаються ті країни, де рівень охоплення щепленнями недостатній.

Від кору захищають дві дози вакцини. Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень дітей в Україні вакцинують від кору в 12 місяців, а в 6 років здійснюють планову ревакцинацію. Якщо ваша дитина контактувала з хворим на кір, то потрібно негайно звернутися до лікаря.

Якщо дитина віком від 6 місяців, яка не має щеплення, контактувала з хворим на кір, вона має отримати вакцинацію проти кору протягом перших 72 годин. У деяких випадках також показана екстрена профілактика шляхом введення імуноглобуліну.

Дитині, яка має одну дозу щеплення, незалежно від віку вводять другу дозу вакцини, але не раніше, ніж через 28 днів після попередньої дози.

Дитина, яка має дві дози щеплення, не потребує додаткової вакцинації.

Вакцина проти кору входить до складу комбінованої трикомпонентної вакцини КПК (для профілактики кору, епідемічного паротиту, краснухи). Високий рівень охоплення населення вакцинацією формує так званий колективний імунітет. Кір не поширюється там, де рівень охоплення вакцинацією не нижчий за 98%.

Тож закликаємо батьків подбати про захист своїх дітей!

 

Голованівське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь