Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

21 березня 2023 року - 79 річниця визволення території колишнього Вільшанського району від німецьких нацистів

Дата: 21.03.2023 11:34
Кількість переглядів: 114

2 серпня 1941 року німецькі війська після короткого, але запеклого, арєнгардного бою взяли під контроль Вільшанку. 962 дні селище Вільшанка перебувало під німецькою окупацією в складі рейхскомісаріату Україна.

В боях за Вільшанку приймав участь 41-ий гвардійський стрілецький полк (14-ої гвардійської стрілецької дивізії 33-го гвардійського стрілецького корпусу, 5-ої гвардійської армії 2-го Українського фронту), що наступав на Вільшанку вздовж шляху Добрянка-Вільшанка.

19 березня 41-ий гвардійський стрілецький полк (під командуванням гвардії-майора Сергія Васильовича Жінжакова) оволодів селищем Осички (де було знищено близько 60-ти німецьких автоматників, при чому Орденом «Красної Зірки» був нагороджений гвардії молодший лейтенант Павло Григорович Кириленко, і медаллю «За бойові заслуги» гвардії молодший лейтенант медслужби Семен Баніціанович Брездо). Ранком 20 березня підрозділи 41-ого гвардійського стрілецького полку оволоділи північною частиною Вільшанки і почали форсувати річку Синюха. Противник відповідав вогнем з стрілецької зброї з району кургану, а також рідким мінометним вогнем з сторони Олешок. Бої йшли у північній частині Вільшанки біля Іллічівської школи (де після війни була садиба районної ветеринарної бактеріологічної лабораторії) та біля сільради в південній частині села. До кінця дня 41-ий гвардійський стрілецький полк очистив Вільшанку від противника і відновив радянську владу.

21 березня в штаб 2-го Українського фронту було направлено зведення про повне очищення Вільшанки від німецьких військ.

В 1944 році війська 2-го Українського фронту під командуванням маршала Івана Конєва повернули контроль над населеним пунктом і відновили радянську владу.

В цих боях загинув 41 боєць Червоної армії, котрі були поховані в парку смт Вільшанка вздовж вулиці Центральна (колишня вулиця Леніна), а також в саду Іллічівської школи та в подвір’ї колишньої Вільшанської сільради. Противник втратив 90 солдат вбитими та 8 взятими в полон. Захоплено 2 гармати, 30 автомобілів та значна кількість боєприпасів до стрілецької зброї.

За доблесть проявлену в боях за Вільшанку наказом по 41-ому гвардійському стрілецькому полку 14-ої гвардійської стрілецької дивізії від 5-го квітня 1944-го року були нагороджені:

  • медаллю «За відвагу» рядовий санітар Аким Миронович Сагай;  
  • медаллю «За бойові заслуги» рядовий сапер Василь Володимирович Бадуненко, рядовий сапер Микита Прокопович Мамченко, рядовий сапер Василь Дорофійович Чалапко.

 

Це історія, яку ми повинні пам’ятати, так як в ній були величезні втрати, втрати односельчан, рідних, близьких, знайомих… Сьогодні, українська нація переживає широкомасштабну війну, але вже з нацистською росією, яка живе минулим, плекає надію на повернення радянського режиму та реалізовує свої плани жорстокими та убивчими методами.

З нагоди вшанування пам’яті загиблих, які поклали своє життя за визволення рідної землі в роки німецько-радянської війни, селищний голова Микола Паранчевський разом із заступниками селищного голови, представниками громадської організації ветеранів відвідали Братську могилу та Меморіал Слави смт Вільшанка, віддали шану хвилиною мовчання та поклали квіти.


Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь